Select Page

A legjobb bejgli nyomában

A legjobb bejgli nyomában

A karácsony közeledtével, gőzerővel indul be a bejgli ipar, mert bizony ebben az időszakban fogyasztjuk az éves mennyiség jelentős hányadát, de inkább majdnem az egészet. Igazi klasszikus, ami egyetlen asztalról sem hiányozhat az ünnepek alatt.

Legegyszerűbb módja, ha leadjuk a rendelést a nagyinak, aztán gond letudva. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor ezek nem kivitelezhetőek, sőt bér nagymamát se találunk már, így irány valamelyik bolt, ahol kutathatjuk a készleten lévő bejgli lehetőséget. Mákos, diós és esetleg egy-két extrább ízesítéssel összefuthatunk, de az első kettő a népszerű.

Összeástunk 5 különböző diós bejglit és kettő tekercset, ami szintén diós. A magyar élelmiszerkönyv remekül szabályozza, hogy mit szabad bejglinek nevezni és mit nem. A tekercs leginkább ott bukja el a mutatványt, hogy a töltelék mennyisége nem éri el a 40%-ot. Több kitétel is van, akit nagyon mozgat a kérdés, ide klikkelve hamar eljut a válaszhoz.

CBA – Diós bejgli

Akár kenyér is lehetne csomagolása alapján, egy centit nem erőltették meg magukat, hogy netán egy picit is karácsonyi hangulatot varázsoljanak a fóliára, a sablon fakult piros CBA színvilág és ennyi. Leírása alapján 52% benne a töltelék mennyisége, így méltán viselheti a megtisztelő bejgli nevet, bár hozzá kell tenni, a töltelék jó része por és egyéb, nem tisztán dióbél.

CBA saját

CBA saját

Tovább olvasva a leírást kicsit megdöbbentő, hogy egy laza labort süllyesztettek el benne, csurig van mesterséges adalékkal, illetve milyen agyontekert mondatokban képesek azok mennyiségét elrejteni. 500 grammos súlya van, de jó teszter lévén rádobtuk a mérlegre, ami 551 grammot jelzett, azaz laza 10%-os többletet kaptunk. Nem olyan csillogóan fényes felülete, de cserébe nem pereg szét miközben vágunk belőle.

CBA

CBA

Illatra egy fikarcnyit megérezni a diót, de túlzásokba nem estek. A tészta-töltelék arány szemre is nagyjából hozza a megadott értéket, nincs ezzel baj. Kóstolásnál azért nem akar minden klappolni, főleg a tésztával nem. Kicsit mintha idejekorán került volna ki a sütőből és bizony foltokban a tészta nyers maradt, amitől rágós maradt. A töltelék, dió ízvilága elmarad, illatra erősebb volt, ami nem túl jó, akárhogy is nézzük.

Robi cukrászda

Egy kishal a nagy multikban, leginkább így látszik, ahogy rápillantunk a Robi cukrászda által gyártott diós bejglire. Csomagolása egyszerű fólia és egy címke, amit ha jobban megnézzük, akkor meglátjuk, hogy utólag a töltelék mennyiségét átírták. A módszer zseniális, mert egyszerű hibajavítóval átkenték a számot és filccel ráírták az újat. 40 volt eredetileg, aztán úgy gondolták elmegy 50-nek is duzzogva.

Robi cukrászda

Robi cukrászda

Mesterséges anyagokból szerencsére itt nem találunk olyan hosszú listát, egy-kettő akad, de közel nem olyan vészesen nagy mennyiségben. Szintén 500 grammos csomagolás, de a mérlegelés itt is némi többletet mutat, igaz csak 25 grammal. Vágni egészen könnyű, a tésztája puhább irányba közelít már.

Robi cukrászda

Robi cukrászda

Illatra meglepően semmi dió nem érződik rajta, viszont mikor megkóstoljuk, akkor bizony intenzíven beköszön. A dióra jellemző kissé kesernyés íz megvan, de kicsit sem túlzó, bőven elfér. A dió mellé bőséges mennyiségű mazsola is csatlakozik, melyek együtt remekül harmonizálnak. A tészta hibátlan, ez egészen jó bejgli lett.

Ceres – diós tekercs

Igen, az első tekercs a mezőnyből, ami nem bejgli hanem tekercs. A diós töltelék mennyisége mindössze 9,6% benne, ami már olvasva is kicsit rémisztő, nemhogy megvizsgálva a valóságban is. Maga a csomagolás hozza a márka sablonját, pár csillagot nyomtak rá és jól van, egészen baráti.

Ceres

Ceres

Kibontás után megüti orrunkat egy nagyon kalács közeli illat, amit nehéz értelmezni. Mikor félbeszeljük a husángot, akkor egyrészt meglepődünk, hogy milyen zsíros-olajos a tapintása, másrészt elcsodálkozunk rajta, hogy ebben valóban alig van diós töltelék, nem vicceltek. Kóstolásnál a kalácsos irány megmarad, amit tetéz még, hogy iszonyú száraz is a tészta.

Túlerőben a tészta

Túlerőben a tészta

A dió csak meglegyint minket egy másodpercig és el is tűnik, ez akár futhatnak diós kalács néven is, bár nem tudom arra milyen szabályzás vonatkozik pontosan. 350 grammos tömeget tüntettek fel a csomagoláson, ami a valóságban 373 grammot jelentett.

Diós bejgli

Ennél minimálisabb csomagolást aligha tudnánk elképzelni. Egyetlen réteg fólia, amire ráragasztottak egy címkét, amin pár adat kapott helyet. Történetesen a SPAR-ban sikerült ezt a példányt beszerezni, konkrét márkanevet nem is találtunk rajta.

Nincsen túlbonyolítva a csomagolás

Nincsen túlbonyolítva a csomagolás

A töltelék aránya 50%, amit nagybetűkkel ki is emeltek, igaz ennek csak közel fele a dióalkatrész, egészen pontosan 22,5%, a maradék cukor és pár érdekesség, mint a paprika. Fél kilóról van itt is szó, amit a mérleg 506 grammnak jelzett, itt egészen minimális az eltérés.

Egész jó arány

Egész jó arány

Illatra egészen megdöbbentően mű illata van, aminek az ég adta világon semmi köze a bejglihez. A tapintása ennek is olajos, cserébe viszont könnyen vágható. A dió kóstolásnál kizárólag akkor jelenik meg, amikor egy nagyobb darabot találunk belőle, amúgy nem sok. A tésztája száraz, tipikusan olyan, amihez fél liter tejet adnak az iskolamenzán, nehogy belülről száradjon kifelé a gyerek.

Aldi – diós bejgli

Német barátaink is érzik a bejgli őrületet és előrukkoltak saját termékükkel. Normális csomagolás, igaz karácsonyi elemek nem kerültek rá, de rendkívül részletes tájékoztatást kapunk, ha végigolvassuk a címkéjét. 42%-os a töltelékarány benne, ami tökéletesen eleget tesz a bejgli szabta követelményeknek, amúgy a diós rész pedig 17,3% a töltelékben.

ALDI saját

ALDI saját

Súlya csak 400 gramm, ami mérlegen a valóságban 435, szóval itt is majdnem +10% az ajándék. Kibontás után gyors illat ellenőrzés, de annyira semmi, hogy egészen hihetetlen. Kóstolásnál több mindenre fény derül, az egyik, hogy hihetetlen masszív és tömör, illetve, hogy a dió csak beköszön és megy tovább, inkább egy édes tésztás rúd az egész.

Külsőleg nem rossz pedig

Külsőleg nem rossz pedig

Nem különösebben kell tartani attól, hogy a nagyi féle receptet megtalálták volna, eléggé távol járnak tőle. Ilyet aligha szeretnénk az ünnepel alatt burkolni magunkba.

Omlós – diós tekercs

Ismét egy termék, ami nem felel meg a bejgli követelményrendszernek. A Tescoban sikerült rabul ejteni, de szépsége, hogy ezt is a Ceres gyártja, mint a fentebb lévő tekercset is. Sok bíztató előjelet nem érzünk, de teljesen tiszta lappal indul ez is, mint minden más termék.

Omlós tekercs

Omlós tekercs

A csomagolás kapott egy laza ünnepi beütést, csillagokat szórtak rá. Formára a laposabb, szélesebb osztályt erősíti, nem pedig a henger közelieket. Tömege 500 gramm, ami mérlegen nézve 515, a töltelék benne 30%, aminek újabb 30%-a csupán a dió, szóval valahol 10% környékén járunk. Illatra nem túl bizalomgerjesztő, van egy fura utórengése miután beleszimatolunk.

Tészta - töltelék 1:0

Tészta – töltelék 1:0

A tészta túlerőben van, ami ismét azért baj igazán, mert brutálisan száraz, tipikus iskolapéldája a „fújtós” érzésnek. Dióról nagyon nem lehet mit mondani, mert nem érezni benne. Nagyon tömör az egész és masszív, nem kelti a könnyed karácsonyi desszert hatását az biztos.

Lipóti pékség – diós bejgli

Lipóti pékséggel lassan minden harmadik utcasarkon találkozhatunk, így kiérdemelte a nevezés lehetőségét. A csomagolás már alapból veri a mezőnyt és teljesíti a karácsonyi normákat. A fólián találunk egy olyan feliratot, miszerint nagyanyáink kezei közül érkezett, de kapunk mellé egy üdvözlőkártyát is, ami már szinte prémium figyelmességi szintre helyezi az egészet.

Lipóti

Lipóti

500 gramm lenne a leírás alapján, ehelyett kapunk 541 grammot, ami szintén jó arány. Töltelék 45% benne, ami egy teljesen átlagos érték. A hozzávalók között nem találni E-s förtelmet, ami szintén pozitív jelenség. Illatra enyhén szökik belőle a dió aroma, amihez társul egy laza citrusos irány is.

Lipóti félben

Lipóti félben

Kóstolásnál minden kiderül, a citrom folyamatosan végigkísér, amihez intenzívebb diós-mazsolás ízvilág társul. A tészta mega egészen könnyed és puha. Ennél sokkal inkább érvényes lenne az omlós jelző, de az pont lemaradt a leírásból.

Ítélet

Abban az esetben, ha tényleg arra vagyunk kényszerítve, hogy „bóóóti bájglit” kell vennünk, akkor csakis a CBA-ban talált Robi cukrászda és a Lipóti által szolgáltatottakat merjük ajánlani, azokkal át lehet vészelni az ünnepeket.

Egyértelműen kerülendő az, ami csak tekercs néven fut, teljes zsákutca és leginkább csak ellenségeinknek adjunk belőle, de talán azok sem érdemelhették ki igazán ezt a kínzást. Azzal, hogy nem töltik meg rendesen szinte csak egy tésztás valamit kapuk, amit meglegyintenek némi dióval és viszlát.

összesítve

Ismételten beigazolódik, hogy a minőségért bizony mélyebben kell a zsebbe nyúlni. Persze sok szuperjó recept van, de ez kizárólag arra irányult, hogy a boltokban miket kapatunk.