Select Page

A nagy bögrés leves teszt

A nagy bögrés leves teszt

Az instant leves kategóriát viszonylag kiveséztük már két fordulóban is (ITT, és ITT). Egészen közel áll a kategóriához a bögrés levesek osztálya. A kettő között a lényeges különbség a mennyiség. Míg az instant leveseket 3-4 dl vízben kell elkészíteni, addig a bögrésekhez leginkább már 2 dl is elegendő. Elkészítésük is jóval egyszerűbb, itt nincsen szó kis tasakokról, amikben olaj vagy fűszer van, itt már bizony minden egyből megy a vízbe.

Hatalmas múlttal nem rendelkeznek ezek, inkább az instant levesek még inkább egyszerűsített kiadásai. Mindössze 2-4 perc az elkészítési idejük és csupán forró vízre, bögrére és egy kanálra van szükségünk. Teljesen irodabarát mivel ott többnyire vizet könnyedén tudunk forralni. Számtalan ízesítésben dobják őket piacra, a sajtostól a rákosig szinte mindent találni, bár közel nincsen annyi gyártó, mint az instant levesek esetében idehaza.


 

1

Vifon – Currys csirke

Az instant levesek egyik bajnoka, a márka immár 50 éve a piacon van. Bögrés fronton is előrukkoltak egy currys csirkével, aminek csomagolása egészen érdekes rejtélyeket rejt magán. Alapból azon nem akadtam meg, hogy lengyel importról van szó, de a csomagolás jobb alsó sarkán lévő fűszeres bagett, mint tálalási javaslat nekem teljesen érthetetlen. Áztassam bagettebe? Öntsem rá? Ebben azért van bőven mesterséges adalék, sőt illatra mikor frissen öntjük bele a bögrénkbe, telibe hozza az instant levesek illatát. Olyan mintha abból csináltak volna egy kisebb kiadást és kész. Curryből és csirkéből alig érezni valamit viszont az ánizs nekem mindenhol kijön, szóval át lehetne keresztelni gond nélkül. Egy picit sós, de szerencsére nem száradunk ki a levestől. Éjjel-nappaliban sikerült ezt a remek importárut beszerezni 126 magyar forintért.


 

6

Knorr – Paradicsomos-krémleves mozzarellával

Az 1838-ban alapított márka tényleg mindennel foglalkozik, ami a konyhához köthető, de legjobb, hogy idegesítő reklámokkal is ajándékozzák a népességet, mint Marcin séfjük és a kínai étterem találkozása. A csomagoláson ott díszeleg egy “extra!” felirat is, amit nem sikerült megfejtenem, hogy mire is vonatkozik. Nagy pozitívum, hogy nem használnak fel tartósítószert, mesterséges színezéket és hozzáadott ízfokozó adalékot. Intenzív paradicsomos illata van, amihez az oregánó jellegzetes illata társul, ha közéről szaglászunk. Tele van fűszerrel és valóban kicsit krémesebbé változtatja a levest, sikerül a pornak sűrítenie rajta. A tészta, durum, ami apró pici darabokban van jelen, kanállal minden kínlódás nélkül könnyű fogyasztani. Egészen finom és még a sajt íze is fel-felköszön egy sűrűbb, mélyebbről horgászott adagnál. Ezt speciál 180 forintért sikerült beszerezni, de ahogy láttam neten vannak olcsóbb források is.


 

4

Maggi – Grízgombóc leves

1890-ben Julis Maggi által alapított brand is hasonló elveket vall, mint a Knorr, de jelenleg én nem ismerek tőlük olyan irritáló reklámot. Talán pont a gombóctól, de ezt kicsit tovább, egészen 5 percig kell hagyni, ázni, míg fogyaszthatóvá válik. A kezdetben apró gombóc szépen megduzzad és leköltözik a bögre aljára. A felszín kicsit habszerű, de láthatóan színelik a zöldségektől, ami sárgarépát és borsót jelent. A gombóc szinte mállik, tényleg nagyon puha lesz. Fűszerességről nagyon nem beszélhetünk itt, egyedül a borsónál jön némi inger szánkba. A zacskó tartalma 17 gramm, ami jóformán semmit nem jelent, de kicsit üresnek érzem az egészet, miután a tetejéről lelapátoltuk a “feltéteket”. Erősen ajánlott a 2 dl vizet kicsit szűkösre venni elkészítéskor és akkor tartalmasabb élményben lesz részünk. Árban valahol 190 forint környékén mozog.


 

8

Knorr – Tyúkhúsleves cérnametélttel

Visszakanyarodva a német márkához, most egy egészen más ízesítéssel próbálkoztam. Tyúkhúsleves az, amit kb. mindenre gyógyírként ajánlanak, legyen az megfázás vagy éppen szerelmi bánat. Ebbe ők csempésztek némi cérnametéltet és persze itt is tartják a természetes hozzávalók elvet. Kiborítás után nálam az első illat a sajtot juttatta eszembe, ami egyáltalán nincsen benne. Kóstolásnál ez tovaszáll és helyébe intenzív zelleríz lép. 2 perces hadművelet az egész, de bevallom én az első merítés után hagytam ázni még kicsit. Bíztam benne, hogy a tészta kicsit állagra változik, de az Istenért nem akart. Tapad ez a legnagyobb baj vele, sokat kellett vadászni a lehetetlen helyen ragadt darabkákat a számban. Csirke/tyúk íz semmi. A sárgarépakockák valahogy megkötik a sót az egészben és abban koncentrálódnak, még több 5+ percnyi ázás után is. Ez is egy idő után “üressé” válik, nem mondanám rá, hogy gazdagon szerelt. 169 forintért sikerült beszerezni.


 

3

Varma Koppen – Räksoppa

Igen, jól sejtitek ez nem egy ősmagyar márka, hanem sokkal inkább skandináv területről származik egészen pontosan Svédországból. Drága jó rAtaTouIlle kolléga gondolt rám miközben Malmői küldetését végezte. Bevallotta, nemes egyszerűséggel annyit kért a helyi erőktől, hogy mutassák meg neki melyik a legrosszabb bögrés leves a környéken. Fordítással nem bíbelődtem vakon belevágtam bár a képen látszik, hogy rákos móka lesz ebből, illetve némi sakkal a nevéből is ki lehetett találni. Az összes közöl talán ez az, ami 95%-ban porból áll össze. A maradék némi rák alkatrész apró kockára vágva. A piktogramok segítségével egy bolond is megfejti, hogy 2 percig kevergetve és kész is 2 dl vízzel. Illatra intenzív rák köszön vissza, ami kóstolásnál teljesen eltűnik, egészen hihetetlen. Ízre leginkább a lisztes vizet juttatja eszembe, amihez borítottak egy kevéske kaprot. Árban valahol 200-250 forint között mozog átszámolva, amiért egyből 3 tasakkal is kapunk, juhé. Hát igen, minek az embernek ellenség, ha ilyen barátai vannak? Ez szörnyű, ahogy van.


 

5

Maggi – Tyúkhúsleves

Na, a konkurencia tyúkhúslevesét sem lehetett kihagyni, ami csomagolásával biztosan tarol. Nincs nagy csavar az egészben, egyszerűen a csomagolás is már bögre alakú, mintha lenne egy kis füle is. Kevergetés közben lágyan pezseg, ami kicsit vészjósló hatás, de lehet csak én parázok már nagyon. Sajnos a Knorral szemben ők nem álltak át a természetesebb vonalra, ebben még bőven akad ízfokozó a hozzávalók listájában. Erős fűszeres illat csap ki a bögréből, amihez még némi tyúkra utaló aroma is társul. A tészta 3-4 perc alatt puhává ázik és bevallom ez egészen jó benne. A fűszereknél túlerőben van a zeller aromája, ezt folyamatosan érezzük szánkban. A mezőny talán legsósabb kiadása, de erre se merem rámondani, hogy nagyon túlpakolták volna. A 2 dl mennyiséget vízből itt is érdemes 1.5-2 közé fogni, mert nem túl sűrű. 170 forintos ára ellenére egészen jó, ebben jobban muzsikálnak az ízfokozók.


 

2

Tesco – Csirkekrémleves kenyérkockákkal

Saját márkás termékekről sem szabad megfeledkezni, bár ebben a kategóriában úgy vettem észre még nem olyan masszív a kínálat. A Tesco levese valahova Lengyelországban szüretelődik, de ennél sokkal fontosabb, hogy rákerült a csomagolásra egy “100%-os elégedettség” plecsni. Nem tudom kitalálni, hogy ezt milyen statisztikára építették, de hagyom elrepülni a kérdést inkább. Zacskója kicsit puhább, mint a többié, de így jobban ki lehet tapogatni a dolgokat. Szintén egy vadul poros verzió, amiben az egyetlen szilárd elem a kenyérkocka. Illatra némi grillcsirkeszerűség csapja meg az orrom. Színre egészen világos, ami helyenként zöldessé válik bár ez feltehetően a nagyobb zöldfűszer darabok miatt van. A kockáknak a feltüntetett 2 perc kevés, hagyjuk inkább 4 percig. A fűszerek íze a kockákban rejlik, a leves egyéb pontjain sokat nem érzünk belőlük. Látszatra megvan a krémes látvány, de ez kóstolásnál cáfolódik, teljesen vízállagú maradt. Közepesen sós, de legalább italozásra késztet, azaz buli előtt ajánlott. 120 forintos ára egyáltalán nem sok, egy próbát még meg is ér.


 

7

Knorr – Alpesi sajtkrémleves

Puhatolóztam a baráti körben, hogy ki-mit ajánl és sokan erre voksoltak így nem hagyhattam ezt se a polcon. A magyarra fordítás közben a kenyérkockákat lehagyták, gyanítom nem fért már a csomagolásra. Kibontásnál már erős sajtillat csapja meg az orrunkat, ami tovább erősödik, ahogy vizet fog. Ebből kifolyólag nyitott irodában csak óvatosan, mert vannak bizony, akik a sajt szagától padlót tudnak fogni. Extra mennyiségű fűszer kapott a sajt mellett helyet, ami ízre is megvan. Állagra sűrűbb, de még ezt se mondanám annyira tisztán krémesnek. A kenyérkockák miatt a két perc itt is kevés, simán duplázzuk. Egyre biztosabb, hogy a természetesebb hozzávalók mégiscsak jobban harmonizálnak, itt is egészen jó szájízzel lapátoltam ki a bögrét az utolsó cseppig. Egészen finom, ha valaki bögrézni akar, ez mindenképpen ajánlott. 199 forint, ami hangyányival több, de megéri a plusz költség.


 

9

Gusto – Tyúkhúsleves

Az ALDI saját márkás kiadása. Többfajta ízesítés itt is elérhető, de a gyöngyöző tyúkhúsleves képe rabul ejtett. Dobozban kapható, de csak azért mert egy pakk egyből három darab tasakot rejt, értelemszerűen mindegyik egy bögrére való. A tasakokon már semmilyen csicsa, csak egy tyúkhúsleves felirat és egy lejárati dátum. Szokásos két perc és deci alapanyag itt is megvan, de a tészta ismét többet kíván. A karikák négy perc után kezdik elérni a fogyasztható szintet, de utána is furán gumisak maradnak. Illatra viszont hibátlan, rendes húsleves aroma tölti meg a teret, csodáltam, hogy Vili bá nem kopogott be végül. Fűszeresség rendben, főként zeller van itt is, amihez csatlakozok nem kevesebb, mint két répakocka, durva. Egy kevéskével, kevesebb sóval egészen korrekt lenne, de így sem mondanám rossznak. Árban bajnok, a doboz 239 forint, amiben ugyebár 3 adag lapul meg. 

Végítélet

Közel sincsen ezzel a téma lezárva, erős a gyanú, hogy egy második kör is lesz a bögrés levesek tesztjében. Egyértelműen ajánlott a Knorr, mivel mellőzik a sok mesterséges szín és ízfokozót, nem utolsó sorban pedig egészen finomak. Elhanyagolható felár, viszont kicsit “óvjuk” szervezetünk. A Maggival sincsen különösebben baj, de abban még akad pár hulladék alapanyag. Szigorúan ár/értéken mozogva egyértelműen a doboz/3 tasak a nyerő, ami jelen lista alapján csakis az ALDI-s lehet.

A totális bukás egyértelműen a svéd ajándék. Nem tartom esélyesnek, hogy az USA emiatt a leves miatt, legközelebb a skandináv vidéket rohanná le az olaj helyett. Szerencsére maradt belőle, így ha valaki gonoszkodni akar csak írjon és megoldjuk.,

(Többi NAGY TESZT alanyunk ide klikkelve olvasható. Ha bármilyen ötleted/tipped-tanácsod van, ne habozz és jelezd felénk! (komment-facebook-akárhogy))