Select Page

A nagy sós chips teszt

A nagy sós chips teszt

Mindenki tudja mi a chips vagy a burgonyaszirom. Karrierje 1858-ban indult az ételnek, amikor a New York állambeli Saratoga Springs-ben egy tehetős ember vacsorájához kapott burgonya köretet túl vastagnak találta. A pincér hozta a vékonyabb kiadást, de a vendég továbbra sem volt elégedett, így fogta magát és berongyolt a konyhába ahol saját maga sütötte ki vékonyra szeletelt burgonyáját.

Pillanatok alatt a ház specialitásává vált és beindult szépen lassan a nagyipari termelés. Kezdetben csak sóval ízesítették, azt is úgy, hogy mellékeltek hozzá sót és nem szórták közvetlenül rá a chipsre. Az ízesített példányok jóval később majdnem száz évvel jelentek meg a piacon, melyek Joe Murphy ír chips-gyáros nevéhez köthetőek. Európába egészen lassan jutott el, a legtöbb forrás szerint a második világháború során “honosították” meg amerikai katonák.

Érdekesség, hogy 1 kg chips előállításához közel 3.5 kg nyers burgonyára van szükség. Idehaza egyetlen gyárról tudunk, ami történetesen Zircen működik. A Bakonyban kedvező feltételek mellett lehet ipari mennyiségű burgonyát termelni. Kis hazánkban a nagy chips láz valahol a 90-es évek elején ütötte fel fejét, szóval igencsak le voltunk maradva ezen a téren.

Szóval, ismét adott volt az alany, így összeállt a hihetetlen precíz és független elemzői csoport, akik elé most 13 különböző sós chipset tettünk. Nem sikerült sajnos minden tervezett márkát beszerezni, de legalább lesz mire fogni a második fordulót. Összesen közel másfél kiló chips került górcső alá. Igen van némi eltérés köztük, a kifejezett chips és a burgonyaszirom nem ugyanaz, de a sós ízesítés közös legalább. A legnagyobb kérdést is el akartuk dönteni, így mindegyiket szépen konyhamérlegen lemázsáltuk.


 

1

Fehértói Csemege – Sós burgonyaszirom

Viszonylag ritkaságnak számít a csapat tagjai között a csomagolása alapján senkinek nem volt ismerős. Ezüst-kék színek dominálnak csomagolásán, gyanúsan jó lenne madárijesztőnek, de ez csak alternatív felhasználása lenne természetesen. Burgonyatartalma egészen magas mivel 73%-al van benne jelen. Emellett főként keményítő, olaj és étkezési só található benne. Gluténérzékenyeknek nem túlságosan javallott, mivel előfordulhat benne nyomokban belőle. 50 grammos nettó tömeget tüntettek fel rajta, ami az utolsó morzsáig igaz, a mérleg is pont ennyit jelzett. A szirom egészen puha, nem az a tipikusan ropogós példány, viszont a sónak leginkább csak hírét hallották a szirmok. Gond nélkül rá lehet mondani, hogy sótlan, viszont cserébe kellemesen olajos, ami talán magyarázatként is szolgál, hogy miért nem akar ropogni se. Ára pofátlan, mivel csak 130 forintot kértek érte egy viszonylag drága éjjel-nappali kisboltban.


 

2

KiMs – Havsalt

Dánia gyermeke ez a példány és neve kis kódfejtés után kiderült, hogy egyszerűen annyit jelent, hogy tengeri sós chips. A csomagolása tejesen rendben van, kellően csillog és jól demonstrálja, hogy ebben bizonyos hullámos chips található. A leírás kissé csalóka, az angol nyelvű tájékoztató szerint 67% a burgonya benne, de mire ezt lefordították magyarra elveszett 2%, azaz már csak 65% látszik a magyar matricán. Ez a kóbor rész visszatér pluszként a napraforgó-olaj mennyiségénél, 32-34%. 175 grammos töltőtömeg, ami szintén pontos érték, a mérleg is ugyanennyit igazolt vissza. Különösen nagy burgonyaszirmokkal dolgozik, némelyik törés nélkül bele se fér az ember szájába. Közepesen sózott, nem érezzük, hogy azonnal szétmarja szájpadlásunkat. Annak ellenére, hogy az olaj 1/3-ad részét adja alig érezni rajta. Kellemesen ropogós állag, egészen korrekt produktum lett ez a dánoktól. Szintén éjjel-nappali boltban találtuk 489 forintos áron.


 

3

Snack Fun – Sós burgonyaszirom

Burgonyaszirom ismét, ami megmagyarázza, miért kell zsák méretű zacskóba csomagolni a mindössze 125 grammos mennyiséget. Egyszerű, korrekt Fidesz komfort narancssárga csomagolás, aminek elülső felén van egy áttetsző ablak. Kizárólag az ALDI üzleteiben érhető el. Összetevőlistája nincsen aprólékosan kidolgozva, de annyit megtudhatunk belőle, hogy 12% része burgonyapor és 2,7% pedig étkezési só. A mérleg végre eltérést mutat! De bizony pozitív irányba, mégpedig 2 extra grammal ajándékozott meg minket a gyártó. Sós jelzője elé akár oda lehetne biggyeszteni, hogy EXTRÉM, mivel ez már erősen irritálja szánk belső felét. Olajos íznek nem érezte a csapat nyomát, masszívan a só uralkodik. Kellemesen ropog, de lehet csak a sóváz okozza és nem is a burgonya maga. 249 forintos áron sikerült elnyerni az egyik üzletükben.


 

4

Tesco finest – Hand cooked crips

A csomag már prémium kategóriát sejtet, alapból masszívabb fogást ad és a hátoldalán olyan kisregény fogad minket, hogy szinte belekönnyezünk, milyen elszántan keresik nekünk a legjobb burgonyákat a szigetország területén. A leírás szerint ezt nem gyártósorokon készül, hanem bőven van benne emberi munka, mint például a sütés. Burgonya/olaj/só adatok itt nincsenek megadva százalékban kifejezve, de megtudjuk, hogy 58%-a bizony szénhidrát, szóval nem éppen update ez sem. Igen, ennek merőben más íze van, mint egy alsóbb kategóriás chipsnek. Kellemes, tiszta burgonya íz, amit enyhén sóztak, de ezt fel is tüntetik a csomagoláson. Egészen keményen ropogósak a szirmok, egyedüli negatívuma, hogy egy hangyányit érezni olajat utóízként. Mérnöki pontossággal ebbe is annyi került, amennyit rávéstek, azaz 150 gramm. Árban minőségéből fakadóan kicsit feljebb kell pozícionálni, Tescoban helyben vásárolva ez 499 forint volt.


 

5

Snack Fun – Potato Chips

Ismét az osztrák minőséget élvezhetjük ennek a chipsnek a személyében. A leírásnál itt sem szakadtak meg a szomszédok, elintézték egy apró táblázattal és pár adattal grammban kifejezve. Szénhidrát itt 52 gramm, 100 gramm chips esetén. Igazi party adag, mivel egy zacskóban 250 grammot rejtenek el, amihez egyetlen gramm grátisz csatlakozik a mérleg szerint. Ízre erős olajos utóízt érezni, amihez szintén egészen durva sózás párosul. A szirmok egészen vékonyak, ennek eredménye, hogy szinte ahogy szánkhoz ér megázik és nem ropog. Hatalmas élményeket nem vált ki egyik lelkes tesztelőből sem, elvész a mezőnyben, egyedül talán olajos íze, ami sokaknak megmaradt. Árban szinte bajnok, a negyedkilót 449 forintért sikerült elnyerni, ami egészen baráti.


 

6

Traccs parti – Hullámos burgonyaszirom

A legbizarrabb csomagolással egyértelműen ez a versenyző dolgozik. Teljesen áttetsző, amire kék betűkkel vésték rá az adatokat. Esztergomban gyártják, és a leírás alapján van benne minden, csak tiszta burgonya nem. Kukoricaliszt, rizsliszt, só és persze napraforgóolaj. A zacskó 50 gramm szeretet tartalmaz és csupán 100 forintot kértek érte, ami egészséges gyanút kelt minden normális emberben. Kibontásnál már egy kellemes dohos pinceszag csapta meg orrunkat, ami kóstolás után se igazán akart távozni. Az olaj íze végigkíséri kalandozásunkat, de nem is akárhogy, mert odaégett ízzel turbózza fel a falatokat. Elvileg van benne só, de ebből az ég adta világon semmit nem érezni. Színezéknek kurkumát használnak, ez legalább követi a trendet. Nem igazán ajánlott vásárlásra maximum, ha valakivel igazán ki akarunk cseszni.


 

7

Tesco – Chips original

Valószínűleg sokan rávágják, hogy olyan, mint a Pringles, amit történetesen nem sikerült original ízben beszerezni. Hengeres csomagolása egyszerű dizájnnal van szerelve, de legalább feltüntettek rajta pár értelmes adatot. Ezeket a fajtákat burgonyapüréből öntik ki és ezért olyan szabályos minden egyes szirom. A mérlegelés itt végre értelmes eltérés mutatott, mivel a 170 gramm helyett csak 164-et mutatott. Sós ízre nem nagyon tudunk hivatkozni, mivel annak ellenére, hogy a dobozon is rajta van ennek ízben sok nyoma nincsen. Van egy megfoghatatlan utóíze, ami minden eddig tapasztalttól eltér, nekem személy szerint nagyanyám linzerkarikáját idézi, de valószínűleg ez inkább csak egy korcs beidegződés. Ára 415 forint, ami mennyiségéhez mérten egészen baráti. A fránya utóíz ne lenne hozzá, illetve bőségesebben kapott volna a sóból akkor frankónak mondanám már.


 

8

Chio – Sós chips

Alighanem idehaza ez a legnagyobb klasszikus, talán ez volt az, ami igazán terjedt a 90-es évektől idehaza. Csomagolása hatalmasat nem változott a hosszú évek alatt, a fő irányelv megmaradt. Egy jókora plecsnit kapott miszerint nem tartalmaz mesterséges ízfokozót, tartósítószert és mesterséges színezéket. Ennél fontosabb viszont, hogy valódi burgonyából készül. Pontos értéket nem adtak meg a burgonya mennyiségétől, de annyit tudunk, hogy a napraforgóolaj 34, míg a só 0,77%-ot tesz ki, gyanús a maradék kb. a krumpli. Igazán vékony szeletekből készül, melyek olyan vastagon nem lettek megsózva. Valóban ropogós szinte az összes, viszont egy könnyed olajos íz végigkíséri minket, amire remek bizonyítékot nyújt kézfejünk, ha letöröljük. 75 grammos töltőtömeg, ami kapott egyetlen gramm bónuszt a mérleg szerint, de ez bőven lehet hibahatáron belül. Különösebb csavart nem rejteget, talán ehhez szoktunk Magyarországon a legtöbben. 295 forintért sikerült beszerezni, ami egy erős közepes.


 

10

Tesco – Chips salted

Hívhatjuk akár a hengeres változat kistestvérének is, ha a csomagoláson szereplő ikonokat nézzük. A hozzávalókban viszont már jelentős különbség található, mivel ez nem püréből hanem, rendes burgonyából készült. 62% burgonya, valamennyi olaj és végül 1,5% étkezési só, ezek a fő paraméterek olvashatóak a csomagolás hátulján. Igazán vékony szirmok lapulnak a dobozban, de meglepően lapátméretűek cserébe. Ízre erősen sós, amihez egy nagyon enyhe olajos utóíz társul. Nem igazán mondanám meg vakon, hogy ez Tesco kiadás, egészen jól szerepelt a csapatnál. 77 grammos tömege stimmel az utómérés során is, ára pedig 199 forint, amivel igencsak a csábító kategóriába sorolja a chipset.


 

11

Chio – Hagyományos burgonyaszirom

Az utóbbi évek egyik legidegesítőbb reklámját ez a szerencsétlen chips kapta. Nemhiába, készült belőle pár alternatív kiadás is. Céljuk, hogy a snackel gyerekkorunk hangulatát idézzék meg, ami persze relatív mert szerintem van olyan gyerek, aki születése után már ezt nyammogta, de azóta fel is cseperedett. Burgonyaporból (21%) dolgozik, ami szirom révén nem meglepetés. Részletes leírásából megtudjuk, hogy még vöröhagymapor is van benne, menő. 40 grammos tömege nem fog egy egész család számára elegendő lenni. Mérlegelésnél kapott igaz ez is egy extra grammot, de kár is gondolni rá. Meglepő, mert az összes közül egyedül ennél éreztünk egy enyhe édeskés ízvilágot, ami mellett egészen eltörpül a só karaktere. Egy dologban viszont verhetetlen, mégpedig abban, hogy ennél egyáltalán nem érezni olajos utóízt. 165 forintos ára igencsak baráti, de vegyük azért figyelembe, hogy ez csupán 40 grammot nyom.


 

9

Snack Fun – Riffel Chips

Három a magyar igazság. Igaz az ALDI termékei sokkal inkább osztrák eredetűek, de most ez mindegy. Hullámosított verzió és nem utolsó sorban sós is. Ahogy a többi hasonló márkás terméknél megszokhattuk itt sincsen túlmisztifikálva a vásárló tájékoztatása. Egyetlen meglepetést az okozza, hogy napraforgóolaj helyett ebben bizony pálmaolaj dolgozik. Maga a chips meglepően ropogós. Ennek kiváltó oka lehet, hogy az átlagosnál vastagabb szirmokból készült. Erősen sós, de még nem kezdi szétcseszni szánkat bár ha, van aki egymaga eltolja a 200 grammot akkor bizonyára kicsit sajogni fog a szája. Olaj fronton is kapunk a szeretetből, ujjbegyeink egészen csillagnak miután érintkezünk a chipssel és ez bizony ízénél is visszaköszön. Egy erős átlagos chips, ami hullámosságával és extra robogósságával emelkedik ki a sorból.


 

12

Lay’s – Salted

A csomagolás előlapján főként idegenül írt feliratok találhatóak, alul bújik meg egy “sózott burgonyachips” felirat. A Chio sós mellett talán ez a típus, amit rengetegen felismernek idehaza és rávágják, hogy na, ezt már kóstoltam. A Pepsi kezei alá tartozó gyártó se erőltette meg magát, hogy vastagon tájékoztassa a vásárlót, egyedül annyit közölnek, hogy 1,4% sóval dolgozik a chips. Rendesen átsült szirmok, melyek meglepően tiszta burgonya ízzel kényeztetnek. A szeletek vastagabbak, mint az átlag, amiből egyenesen következik, hogy ropogósabb is egyben. Olajosságnak nem igazán találni nyomát szerencsére. Sózottság szempontjából valahol a középmezőnyben a helye, tipikus is-is kategória. 77 grammját halálpontosan tartja a mérlegen is, egy hajszállal sincsen benne több vagy éppen kevesebb. Elcseszett módon egy éjjel-nappaliban sikerült megvenni 275 forintért, ai így sem mondható soknak.


 

13

Real – Handcooked Sea Salt Potato Crips

Titkos favorit a csomagolás és az ára alapján. A mezőny legkisebb kiszerelésében beszerzett chips lett, mivel egyetlen zacskóban csupán 35 grammot találunk. A csomagolás szép mikulás piros színben úszik, rajta egy Mikulást megszégyenítő szakállal megáldott korosabb úriemberrel. Ismét egy kézzel készített, azaz “kézműves” chips. A hátulján egy egészen biztató felirat, miszerint ha nem vagyunk elégedettek küldjük vissza és kárpótolnak minket. Hagyományos hozzávalók, azaz só, napraforgóolaj és burgonya, de egyikről sincsen pontos adat, hogy mennyi lenne benne. Ízre egészen más, mint a legtöbb chips. A héja is rajta maradt, így a széleinél sötétebb árnyalatot kaptak a szirmok. Teljesen tiszta krumpli íze van, amit enyhén sós és olajos íz kísér. Ropogósság szerint ez bizony a mezőny egyértelmű bajnoka lett, nagyon patent! Ára a 35 grammnak 319 forint, ami azért kezd karcos lenni.


 Végeredmény

Halálpontos pontozást most nem csináltunk. Simán közösen a csoport kialakított egy dobogós eredményt és egy sereghajtót. Meglepően, egységesen sikerült dönteni, nem voltak órás viták arról, hogy melyik a top3.

  • Az abszolút bajnok a Real – Handcooked Sea Salt Potato Crips!
  • Második helyre a Tesco finest – Hand cooked crips került.
  • A harmadik helyen két chips végzett. Snack Fun – Riffel Chips és a Lay’s – Salted fej-fej mellett haladt végig.
  • Az abszolút vesztes pedig egyértelműen a Traccs parti – Hullámos burgonyaszirom, ezt bizony mindenki kerülje rohadt nagy ívben el.

Egyértelműen látszik, hogy a kézzel készített példányok taroltak. Ha valaki inkább a minőséget részesíti előnyben, akkor áldozzon kicsit többet chipsre és valóban finom falatokkal ajándékozza meg önmagát és társaságát.

Sajnos a sós chips piac egy apró hányadát sikerült csak beszerezni, de talán lesz majd második forduló. A sokkal valószínűbb viszont, hogy megrendezzük az ízesített fordulót is, ahol például csak paprikás chipseket fogunk egymásnak ugrasztani.