Select Page

A street food éjszakája túra

A street food éjszakája túra

2015.12.10-én új fejezet indult a budapesti történelemkönyvekben, mivel megrendezték Budapesten az első „A Street food éjszakája” rendezvényt. Nem kell világmegrengető szupertitkos összeesküvésre gondolni, annyi az egész csupán, hogy sok ilyen fajta étellel dolgozó etető kedvezményt nyújtott aznap, legyen az akár -40%-os árszabás vagy éppen extra köret az ételek mellé.

Csabi konyhája Csabival lezsíroztuk, hogy együtt vágunk bele a kalandba, egyrészt elszórakoztatjuk egymást, másrészt tudunk felezni, így több fogást is lecsekkolhatunk anélkül, hogy gyomorfalrepedéssel eldőlnénk valamelyik sikátor mélyén. Sziklaszilárd haditervünk nem volt, kicsit hagytuk, hogy a sors alakítsa utunkat, bár Csabi végzett némi felderítőmunkát, hogy hol, mire lenne érdemes rárepülni.

School Bus – Miami strucc

Első megállónk egy busznál volt stílusosan. A School Bus egy igazi amerikai nagy dög Ford gépállat, amit rendesen átalakítottak, hogy alkalmas legyen arra, hogy kölykök fuvarozása helyett ételt készítsenek benne. Klasszikus sárga szín, pirosan villogó lámpák, de a belső átalakult. Négy asztal került be, melyek összesen, ha 10 emberre elegendő helyet nyújtanak, akkor már lehet túlzásokba esetem, szóval lagzit ide se tervezzünk.

School bus

School Bus

A strucc egy hagyományos tucat buciban él, amit akrobatikus ügyességgel pörgetve pirított a személyzet. A hús alatt a jégsaláta és paradicsom kettőse kapott helyet, míg felette a cheddar és hagymalekvár lakik. Szószként snidlinges fetakrém kerül bele, ami minden csak nem szokványos egy sima burgerben.

Miami strucc

Miami strucc

Kóstolásnál a buci hozta a semmit, ez labdába sem rúghat egy alaposan átgondolt-tesztelt házi bucival szemben, sőt ez grátiszba még picit meg is száradt, aminek eredménye, hogy szorításnál kedvesen hajlandó volt össze-vissza törni. A hús teljesen átsült, önmagában ízorgiát aligha képes okozni, de a hagymalekvár, ha mellé kavarodik, egészen tudja menteni a helyzetet. Jól eltalált recept, nem túl édes, ehhez pont passzol. A sajt elrejtőzik, sokat nem tesz a közösbe, a zöldségek pedig hozzák az átlagosat. Olyan nagy agyam eldobom élményben nem volt részem, egy átlagos burger, amiben a bucit hamarjában cserélném, cserébe a hagymalekvár egészen jól muzsikált. Adagra pontos adatokat én nem láttam az étlapon. Felezve toltuk így teljesen valóságos képet nem kaptunk róla, de a fele olyan sokáig nem tartott, az biztos.

Felesben

Felesben

Akciójuk -25%-ot ígért strucc burgerükből. Korrekt ajánlatnak tűnt, negyedét elengedik az árnak. Csabiban egyből megébredt az oknyomozó riporter és elkezdtünk fürkészni neten, hogy most az annyi valójában, de sehogy sem akart összeállni a képlet. Biztonság kedvéért másnap arra sétáltam, hogy meglessem, aznap milyen árlista van kint, akkor is 2250-et találtam szóval teljes káosz. Abban az esetben, ha ezt a burgert eredeti áron 3000 forintért mérik, akkor hujaj szerintem komoly baj van és túlságosan vastagon fog az a bizonyos ceruza. A 2250-et se mondanám, hogy szívesen újra kipengetném érte, ennyiért bizony sok más jobb burgert találunk a városban.

Cockpit

Cockpit

Stílusosan lábbusszal indultunk meg következő célpontunkhoz, ami a Deep Burger volt az Akácfa utcában, de a bent sorakozó kisebb tömeg engem megijesztett és vázoltam Csabinak, hogy szerintem nézzünk át a W35-be és utána vissza, hátha addig csillapodik a roham.

W35 – Fish & chips burger

Egyik ikonikus elme a fővárosi street food kínálatnak a W35, akik már több ponton is szolgálják a nagyérdeműt. Pazar nagy szerencsével sikerült pont találnunk a ROM-ban egy kétfős asztalt, így esélyünk nyílt kóstolni a debütáló Fish & Chips bugerüket.

Fish & chips burger

Fish & chips burger

Kifejezetten korrekt tálalás, felesben kértük, de nem egy tányérra pakolva felezték meg a burgert, hanem két külön tányérra elosztva a köret is, hibátlan figyelmesség. A burger kicsit sem hivalkodó, teljesen letisztul és egyedüli érdekesség, ami feltűnik, mikor ránézünk, hogy van benne chips is. Köretként kapunk értelemszerűen még több chipest, kukoricasalátát és hagymakarikákat, melyek közül utóbbi szintén debütált és ez képezte a kedvezményt, azaz az akciót aznap.

Felezve

Felezve

A buci sem átlagos, ami kóstolásnál egyből kibukik. Van benne egy leheletnyi citrusos beütés, ami tovább erősíti a Fish & chips élményt bizony. A tőkehalpogácsa veszettül omlós, tényleg azonnal megolvad szánkban, sokkal lazább, mint egy vödör cement. Ízre enyhén fűszerezett, ami végigkíséri kalandozásunkat. Remulád szószuk egészen lágy, semmi vadulás nincsen benne, az egész burger ízvilágára igaz, hogy egy harmonikus, letisztult könnyed vonalat képvisel. A chips ropog benne, de az igazi mégis önmagában, burger nélkül, mint szomplán köret. Nem megpuhult, ázott vacak, hanem rendes ropogós, ahogy a reklámokban látjuk.

saláta

saláta

A kukoricasaláta rejt magában egy olyan csavart, ami olyat teker rajta, hogy ihaj. A titok egy cayenne paprika, ami extra füstös ízt ad, illetve kicsit még csíp is. A hagymakarikákkal is sikerült egyet robbantani, extra krémes belső, ami szintén kicsit csípős, de az egészet egy ropogós bunda fogja közre. Összességében igazán meggyőző volt.

W35 ROM

W35 ROM

Az akció, ahogy fentebb írtam a hagymakarikák voltak, melyek mostantól előételként elérhetőek, de annyi plusszal, hogy jár mellé egy tejfölös mártogatós is. A Fish & Chips burger szezonális fogás, nem lesz elérhető az örökkévalóságig, így akit mozgat a halas dolog mihamarabb repüljön rá. Ez így mindennel együtt volt 1790 forint, ami igencsak korrekt ár.

Vissza a Deep Burgerbe jött az ötlet, amit meg is léptünk, beálltunk a sorba, ami sehogy nem akart haladni. Teltek-múltak a percek, de legalább végig tudtuk nézni a folyamatokat jó alaposan. Imádott szenes vasaló itt is megvan, amivel az utolsó csepp szaftot is kipréselték szerencsétlen húspogácsákból, amiket alapból szinte feketére sütöttek. Laza 30 perc szobrozás után közölte a pultos, hogy amúgy másfél óra legalább mire sorra kerülünk, na ez bizony jobb tömegoszlatónak bizonyult, mint bármelyik vízágyú és könnygáz keveréke, a sor dünnyögve, de kihátrált.

Deep Burger

Deep Burger

Túlvállalták magukat az biztos, kissé talán borítékolható is volt az egész, mivel -40%-ot ígérni és mellé ital akciót is nyomni tán kicsit túl bátor elképzelés volt, de persze ez kell a népnek erre ugranak rá, ami remekül látszott is a soron.

Általános ötlettelenség lett kissé úrrá rajtunk, de végül úgy határoztunk, hogy irány a VIII. kerület és a Retro Büfé. Csabi már járt ott, én még soha, szóval nekem végképp újdonság varázsaként hatott.

Retro Büfé – Füstölt sajtos bárány burger, garam masala fűszerezéssel

Kis Salétrom utca szívében találjuk magunkat, de szerencsére a körút fényei még kicsit bevilágítják a kissé barlangszerű utcát. Az üzlet kifejezetten apró, tényleg 3 ember bemegy és kirakhatják a teltház táblát, de ha rohanunk, akkor ablakos kiadópultjuknál is rendelhetünk. Falon pár csodálatos freskó, egyik egy burgert ábrázol az ablakban, nagyjából olyan művészeti értékkel bír, mint a George Clooney-s pizzás dobozok.

SAMSUNG CSC

Mestermű

Nem viccelték el a dolgot, egyszer kedvezményesen kínáltak egy bárányos burgert, másodszor pont aznapra készítettek speckó, egyedi burgert is, ez tényleg pazar teljesítmény. Füstölt sajtos bárány burger, garam masala fűszerezéssel erre esett a választás, amit nagyjából 6-7 perccel később meg is kaptunk félbeszelve két tálcára csomagolva. Valóban retro, ezt remekül hozza a börtöntálca, műanyag fogótasak, indokolatlanul nagy buci és kígyóuborka, több nem is kell ennél azt hiszem.

Apró saláta

Apró saláta

A saláta felfoghatatlanul nagy benne, kezdő nyulakon is kifogna egy ilyen adag. A buci igazi retro hatást kelt, de szerencsére nem bűn édes, sőt egészen szellős, szinte alig venni észre, hogy térfogatra nagydarab. A húspogácsa kifejezetten szaftos, de ízét elnyomja a brutálisan erős fűszerezés, ami gyanúsan a garam masala miatt van. A sajtnál a füstösséget én nem éreztem ki, de ahogy olvadtan nyúlt, az mindenért kárpótolt.

Felezve

Felezve

A hagyma nem feltétlen randi barát, ennek azért van egy kis lehengerlő hatása elfogyasztás után is hosszú percekig. Harsány burger, de egy indiai fűszerrel történő vadításnál ezt el is várja az ember, ők előszeretettel alkalmaznak extra adag fűszert ételeik elkészítésénél.

Retro Büfé

Retro Büfé

1500 forint volt, ami nem mondható vészesnek, de talán nem is a legbombasztikusabb akció volt, amit az esemény résztvevői között kihalászhattunk. Fantázia van bennük, így gyanús, hogy egyszer egy komplexebb tesztre is betérek, de addig kabátomból kiszippantom a kajaszagot, mert az bizony brutális, olyan dózisban áll az üzletben, mintha direkt erre gyúrtak volna rá.

VIII. kerület egyik festői szépségű utcáját hátrahagyva, megindultunk az Oktogon irányába, hogy betérjünk a Bamba Marhába, mivel ott is spéci burger volt porondon, ha emlékezetünk nem csal. Csabival pörgettük a magas szintű gondolatokat és vagy 10-13 perc álltuk a sort, amikor a személyzet egyik tagja hozta a jó hírt miszerint, mi már itt ma nem kapunk burgert mert el fog fogyni. Bevallom, nem tudom milyen képlet alapján húzták pont az orrunk előtt meg a határt, lehet előttünk valaki benyomott egy 50-es rendelést, de mindegy is, itt sem jutottunk eredményre, akár a Deep Burgernél.

Sokadik kilométert lesétálva már nem kottyant meg újabb 500 méter, ami ahhoz kellett, hogy a körút Podmaniczky sarkán található Che Che-t elérjük.

Che Che Bistrocafe – Magyaros és steak szendvics

Előzőleg a helyen ázsiai konyhapróbálkozást láthattunk, ami viszonylag hamar feladta a dolgot. Nem egy nagy hodály, ha 7-8 ember bekeveredik, akkor bizony szinte csurig az üzlet. A kialakítás viszont igényes és letisztult. A pultnál egyből szembe találjuk magunkat jó sok robbantott szendvicsképpel, melyeken remekül látszik, hogy az egyes típusokban milyen hozzávalók nyugszanak. Nem burgerek ezek, hanem szendvicsek, amit előszeretettel hirdetnek is. Emellett reggelik, friss gyümölcslevek, kávék és még sörök is a kínálat részét képzik.

Pofás

Pofás

Technikai szünetet tartottam, ami alatt Csabi le is adta a rendelést és egyből kettőre is, hogy nehogy éhesek maradjunk így a negyedik hely után véletlen. Magyaros és steakes, melyekről szintén kint van a robbantott illusztráció. A magyarost spéci pirított buci fogja közre. Közte találunk magyaros szószt, sertéskaraj-kolbász-bacon mixet, paradicsomot és lilahagyma-almapaprika keveréket is. Igazán gusztusos a felvezetés. A steak pedig így mutat: szintén pirított buci, magos mustárszósz, paradicsom, olvasztott cheddar, 100% marha steak, friss rukkola és házi lilahagymalekvár. Két teljesen más világ, de nehéz lenne dönteni kettőjük közül, ha csak egyet kóstolhatnék.

Steak - magyaros

Steak – magyaros

Papírtálcás tálalás és egy papírtasak, ami mindkettő esetében egyformán jár. A magyaros szósza egyszerűen zseniális. Pikáns, ahogy kell és úgy harmonizál a hústrióval, hogy ihaj. A karaj omlós és szaftos, amihez a bacon egy nagyon lágy sós hatást ad. A buci szellős, kis buborékokkal töltött, külseje kellően masszív, hogy tartani lehessen a szendvicset, viszont harapásnál könnyedén megy a mutatvány, nem lesz állkapocsizomláz tőle. A hagymától nem kell tartani, teljesen ártalmatlan. Egy szolid csípősség végigkísér minket, de nem fogja berobbantani belső kazánunkat, csak szépen módjával.

steak

steak

A steakes teljesen más világ. A hagymalekvár ad neki egy gyengéd, édes ízvilágot, ami nem esik túlzásokba és nem nyomja el a többi hozzávaló ízét. A rukkola frissít egyet, amit a mustáros szósz még told picit, de közel ne számítsunk orrégető hatásra azért. A hús teljesen átsült steak szelet, ízre korrekt enyhén fűszeresnek tűnik falatozás közben.

Che Che

Che Che

Összességében teljesen meggyőző produkció volt a Che Che részéről. Áraik egészen visszafogottak, amit tovább erősített a -20%, ami az esemény miatt volt hatályban. Három szinten mozognak szendvicsek árszempont alapján, classic – 790, top – 990, premium – 1190 forintot jelent. Egyik sem nevezhető soknak, a minőség pedig toplistás.

Jó volt?

Megannyi kilométer lesétálása és pár korsó sör elfogyasztása után úgy gondolom, hogy egészen jó kezdeményezés volt ez. Egészen sok hely maradt a listán ahová még el lehetne menni. Kíváncsian várom a folytatást, ha lesz. Tömeg volt az tuti, amit leginkább a Deep Burgernél lehetett érzékelni, nemhiába, a -40% bizony csáberő a javából.

Jó pár érdekesség és újdonság került górcső alá, aminek eredménye, hogy várhatóan ide-oda visszatérek még egy teljesebb tesztre. Ahova nem jutottunk el oda pedig elsőre csak úgy betoppanok, sok ismeretlen névvel találkoztam a listában. Csabi szemszögéből nézve a túrát pedig IDE KLIKKELVE éritek el!