Select Page

Abszolút Pho – Ráday – Phở bò – Gà ngũ vị – Bubble tea

Abszolút Pho – Ráday – Phở bò – Gà ngũ vị – Bubble tea

Nem menekültem el a tél elől Vietnamba, egyszerűen a júliusi Csillagánizsos teszt után úgy éreztem eljött az idő egy újabb pho leves tesztelésére. Az Abszolút Pho év elején nyitott a millió-egy romkocsma lakhelyéül szolgáló Kazinczy utcában. Egy év sem kellett és megnyitották második étkezdéjüket a Ráday utcában. Másodmaggal tértem be egyik este, így egyszerre két fogást is sikerült górcső alá venni.

A pho leves manapság egyre több embernek csenghet ismerősen, az utóbbi bő egy évben egész sok vietnami étterem nyitott városszerte. A XX. század elején, főként hajnalban és alkonyatkor árulták a levest az utcákon.  Alighanem ez a legnépszerűbb fogás azóta is, ebből itt két különböző verzió közül választhatunk. A csirkével szemben diadalmaskodott bennem a marhahús iránti sóvárgásom, lehet még a tegnapi Cowboy emléke befolyásol. A másik fogás magyarra fordítva 5 fűszeres csirkét jelent, melyhez köretként jázminrizs érkezik. A szomjúság ellen egy Bubble Tea lesz a gyógyír.

Az ajtón betoppanva azt kell mondjam, hogy nem éppen egy hodályra hasonlít a kajálda, könyöklős megoldással nagyjából 7-8 ember fér el egyszerre odabenn. Ottlétem alatt nagyjából fel-fele arányban oszlott meg azon vendégek száma akik helyben fogyasztották és akik elvitelre kértek egy-egy fogást.

Esztétikai megjelenés: Vidám színes csíkos tálcával manőverezhetünk az “asztalig”. A leves telis-tele zöldséggel és fűszerekkel. A marhahús korongok kicsit lemerülnek a tál alja fele, de ha egyet keverünk, máris felszínre törnek. Árnyalata alapján szín húsnak tűnik. A rizstészta sunyin meglapul, ha hagyjuk leülni akkor úgy tűnik, mintha alig lenne benne, holott ez pont fordítva van. A csirkés fogásról már egy fokkal többet lehet ezen szempont alapján írni. A jázminrizs tetején babcsíra emelkedik az ég felé, melyet a meleg/gőz folyamatosan táncoltat, nagyon jópofa. A csirke elmerül a mártásban, tetején pedig pár szem mogyoró foglal helyet. A Bubble Tea fóliája nálam tuti befutó, igaz fogalmam sincsen mi van ráírva, mindenesetre aranyos. Alján a kis golyócskákat kiszúrhatjuk, főleg ha a vaskos szívószállal operálunk benne. Kicsit fáj a szívem a műanyag evőeszköz miatt, de talán pont ez illik a hely hangulatához.

Pont: 8/10

Ízvilág: A leves ismét megdöbbent mennyire karakteres ízekkel van felvértezve. Szintén azt érzem, hogy felfrissít nem pedig egy megültetős húsleves. Végigkísér egy enyhe citromos (lime?) íz, ami rendkívül üdítő hatással van az egészre. A rizstészta nekem tökéletesen megfelel, bár bevallom nagy tapasztalatom nincsen a témában. A marhahús puhára főtt, akár pengeéles műanyag kanállal is könnyedén kisebb katonákra vághatjuk. Az 5 fűszeres fogáson egyértelműen érezni az ázsiai ízvilág jellegzetességei nálam telitalálat. A rizs az európiai ízeket képzett vendégek számára túl sterilnek és tapadósnak tűnhet, de felvilágosítottak a nyáron, hogy ennek fő oka, hogy pálcikával könnyen lehessen fogyasztani. Végül a tea, bevallom először próbálom ezt a verziót, de úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek miközben ittam. Pecáztam a golyókat melyekből a licsis íz kiszabadul amint összenyomjuk őket. Összességében minden egyes falatot élveztem, jó, hogy nem a megszokott ízekkel volt végre kalandom.

Pont: 9/10

Mennyiség: A leves itt is egy egész adagnak megfelel, ez is elegendő lenne ebédre önmagában is. Bőven van benne tészta és hús, ezek azért nem éppen a könnyed fogások közé tartoznak, szóval meg tud lepni minket egy ilyen tál pho leves. Személy szerint én úgy éreztem, hogy csiga lassan végeztem a levessel, nagyjából két ember is megfordult a mögöttem lévő pultnál. A csirkés fogást természetesen nem én fogyasztottam el egészében, én inkább a konyhamalac szerepét töltöttem be mikor már hű társamnál tele lett a bendő. A tea fél literes és tele bogyókkal, bár jobban örültem volna ha csak azzal telítődik meg a pohár, annyira jó érzés. Próbálom kizárni a csirkés fogást és rászűrni a gyomromban a levesre, ami azt jelzi, hogy egy korrekt négy órára simán elvan a levessel magában is, persze ezt most brit tudósok nem erősítették meg.

Pont: 8/10

Ár/érték: A leves 1000 forint, az 5 fűszeres csirke 1100. Egyik sem mondható drágának, bőséges adag mindkettő és külön-külön elegendőek egy étkezésre. A tea 550 ha jól emlékszem, de lehet pár forint eltérés van, de igyekszem kideríteni az igazságot és majd esetleg javítani. Nincs túlbonyolítva a kajálda, nem arra szánták, hogy hosszú órákat töltsünk bent az egész családdal nagyszülőkig bezárva, a napi rohanásban egy leves elvitelre és kész talán ez áll hozzájuk legközelebb. Aki kicsit is szeretne szakítani a megszokott ízekkel, feltétlen térjen be egyszer az Abszolút Pho-ba.

Pont: 9/10