Select Page

Al Dente – Capricciosa pizza

Szerző: | 2017. Már. 16. | Pizza

A VIII. kerületi palotanegyed egyik kis üzletében találni az Al Dente nevű kis éttermet. Nevéből adódóan kár lenne hüledezni rajta, hogy olasz vonalat képvisel. Nem egy hatalmas üzletről van szó 16-18 ember fér be maximum, de akkor már eléggé családiasan közel egymáshoz. A terasz kezd éledezni, ahova még egy szűk tucat ember leülhet. A belső olaszosan hangulatos. Ezt erősíti a személyzet, akik a mediterrán habitust remekül testesítik meg. Akár ilyen szép rukkolás pizzát is lehet rendelni, de végül nem azt teszteltem.

A konyhától jobb esetben karnyújtásnyira tudunk leülni, így ha veszettül érdekel minket, hogy miként készül rendelt fogásunk, akkor laza fejfordítás után mindent végignézhetünk. Az étlap nincsen túlbonyolítva, pizza és tészták termesztésen megtalálhatóan, de húsokból is akad bőségesen. Pizzáikat két osztályra bontották, az alap egyszerűbbek, illetve a kicsit vadabb, olasz viszonylatban sok feltétes pizzák.

bátor vállalás

Étlapjuk legérdekesebb pontja, hogy jelzik a különböző fogásoknál, hogy körülbelül mennyi időbe telik elkészítése, mégpedig igencsak szűkös intervallummal. Ennél nagyobb felkérőt keringőre aligha kaphatunk, így azonnal élesítve lett a stopper, ahogy kimondtuk a pincérnek a varázsigét, avagy, hogy mit szeretnénk rendelni.

Capricciosa pizza – paradicsom szósz, mozzarella, főtt sonka, gomba, articsóka, olívabogyó

Mindössze 1 perc csúszás az ígérethez képest, telt ház mellett, ügyes! Olasz viszonylatban ennyi feltét már egészen soknak számít, viszont magyar szemmel nézve még biztosan sokan rávágják, hogy férne rá ez-az. Kinézetre a klasszikus pizza látványhoz mérve kicsit “kopárabb”. Az olívabogyó azért kontrasztosan töri meg az egészet, nem annyira vészes ez. A tészta igazi olasz, kicsit sem vastag, viszont a papírvékonytól is távol vagyunk azért.

teljes pompában

Kóstolva kiderül, hogy a tökéletes vastagság mellett hibátlanul ropog is a tészta. Nem csak a széle, de a belsőbb területek is néha egészen ügyesen szerepelnek. A paradicsomszósz enyhén fűszeres, viszont a zöldség íze erőteljes és karakteres. A paradicsom innentől félig uralja a pizza ízvilágát. Az articsóka íze önmagában enyhén édeskés, de az olívabogyóval megkísérve tökéletes a harmónia.

a sonka

A főtt sonka zseniális. Állaga és íze is mesteri, ennél jobbat kívánni se tudnánk nagyon. A mozzarella szép nagy felületre terült szét, aminek eredménye, hogy a legtöbb falatnál nyújthatjuk kedvünkre az olvadt sajtot. Egyetlen feltét, ami picit elvész a többi árnyékában, a gomba. Ennek íze visszafogott, így csak akkor érezzük, ha kiszúrunk egy falatot, melyet kimentünk a többi öleléséből.

nyalánkságok

Adagra 32-es átmérővel van feltüntetve, ami valahol 200 gramm tésztát jelenthet, de lehet kicsit túlzó ez a szám. Ennek ellenére tökéletesen elegendő volt egy étkezésre, a feltétek mennyiségével pedig minden a legnagyobb rendben. Olaszos pizza, remek ízekkel, így kár lenne csodálkozni, hogy némileg többet kell érte fizetni, mint egy aluljárós csodáért. A 2100 forint elfogadható ár, sokkal nem vagyunk így se az átlag felett. Az Al Dente tökéletes ízelítőt ad az olasz gasztronómiából, mindezt elfogadható áron. Pizza mellett több friss különlegesség is várja szerető gazdáját, legközelebb majd azok is sorra kerülnek.

Al Dente – 1088, Budapest, Krúdy Gyula utca 9. – Facebook

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték