Select Page

All About Street Food – Restség burger & Kansas City Pastrami sandwich

All About Street Food – Restség burger & Kansas City Pastrami sandwich

Az All About Street Food pofátlanul közel van hozzám, alig kell otthonról kitennem a lábam és már mire hármat sóhajtok, elérem jóformán az étterem bejáratát. Nem túl figyelemfelhívó, szóval nem árt, ha józanok vagyunk mikor éppen oda tartunk. Az ajtó levezet a pinceszintre, ahol az első pillantás után kisebb döbbenet lett rajtam úrrá. Egy mini giccs görög hangulatú dózis, amit arcba kapunk egy kegyetlen ízléstelen oszloppal megfűszerezve.

Az étlap több szekcióból áll össze, de kíséretemmel abban maradtunk, hogy felesben osztozunk két különböző fogáson. Egyik az gondolkodás nélkül egy burger lett, míg a másik a pastramik közül az egyik szerencsés. Előbbi a hét fő bűn listájáról került ki, ezek mindegyike egy egészen egyedi burgert rejt. Utóbbinál három variáció közül van szerencsénk csemegézni.

Restség burger – szezámmagos buci, hús, pirított gomba, Philadelphia-mártás, kaliforniai paprika és majonéz

Kansas City – rozskenyér, mézes mustár, pastramihús, konfitált fokhagyma, hagymakarika, Karaván sajt

A burgernél a gomba és a mártás, ami nem hétköznap, utóbbinál meg szinte az egész. Annyira még nincsen elterjedve a pastrami a városban, hogy minden második sarkon óhatatlanul belefussunk egy példányba. Történetét illetően két legenda kering, az egyik miszerint egy litván férfihez köthető az egész, aki New Yorkban egy bizonyos Reb Sussmannak adta titkos receptjét, háláját kifejezve segítségéért. A másik verzió, hogy litván vagy román zsidók kivándorlásuk során honosították meg az államokban az ételt. Marhaszegyből készül és rendkívül időigényes, mivel közel 4 napig érlelik sóban és más hozzávalókban, mire elkészül.

Esztétikai megjelenés: A burger. Meg merem kockáztatni, hogy nem egy, hanem egyből két mérettel nagyobb bucit kapott, mint amit a hús és a többi hozzávaló mennyisége megkövetelne. Bontás nélkül annyit látunk maximum az egészből, hogy a zsemle itt is dupla dózis szezámmagot kapott. Fedelét leemelve azért találkozunk a hússal is szerencsére, külseje jól átsült viszont, ha félbe vágjuk látjuk, hogy egészen medium közei, azaz közepe kissé rózsaszín maradt. A fedél tetejére jutott a majonéz, míg a Philadelphia-mártás egyből ment a húsra rá. A kettő között tanyázik a gomba és a paprika és ezzel a burger ki is van pipálva. Köretkén, ami alapból jár hozzá rántott hagymakarikát kértem, durván nagyok lettek.

A pastrami látványra nem az a kaja, amitől vadulva kellene ujjongnunk, egyszerű kinézet, nagyon szokatlan nincsen rajta. A rétegelt, vékony hússzeletek látszanak, de nekem kicsit fura, hogy ilyen fekete és láthatóan kiszáradt kérget napnak, nem tudom ez mennyire bevett szokás. A húson van rajta minden, mint a sajt és hagyma két verzióban is. Jár mellé a kötelező uborka, illetve ehhez hagyományos burgonyát kértünk köretként.

Pont: 7/10

Ízvilág: A burger bucija sajnos száraz és itt is érvényesül az Attaboy-nál tapasztalt gyilkos szezámmagok inváziója, amik tényleg a fizika törvényeit meghazudtolva képesek már-már lerobbanni a pékáruról. A hús enyhén borsozott, viszont a legnagyobb durranás a rajta lévő Philadelphia-mártás. Krémes és egyszerűen zseniális! A gomba és a paprika átlagos, mint a majonéz is. Ennyiben meg is áll a burger. A köret kellemes ropogós és érezhetően friss, ez hibátlan. Kansas city gyermekétől több szaftosságot vártam, nekem ez a hús száraz, ahogy az egész szendvics is. Ízre a hús tényleg más, mint bármi, amihez próbálom hasonlítani. A mézes mustár kicsit teker az egészen, de a “bigbadabumm” bevallom nálam elmaradt most. A burgonya köret hibátlan akár a hagymakarika, úgy fest köretben bajnok a hely. A sort egy sajttortával zártuk, amire jött némi erdei mártás, nehéz belekötni, ez csúcs szuper volt.

Pont: 7/10


Mennyiség: A burgernél nem találtam húsmennyiségre vonatkozó adatokat, de úgy 15 dkg környékére saccolom, annál kétlem, hogy sokkal több lehetne. A buci hozzá nagy, szerencsétlen úgy néz ki, mint tehén gumicsizmában. Másfél számmal kisebb zsemlével lenne jobb, bár igaz akkor adagban soványabban jönnénk kis. A szósz és a zöldség kiegészítők nincsenek eltúlozva, egy kis csipettel mehetne bele több is mindenből. A hagymakarika viszont kiadós és sok is, ebből mindet megenni nem kis kihívás. A pastraminál arányaiban jobban muzsikál a dolog, viszont az sincsen azon a “haeztmegeszemszétrobbank” érzés közelében. A köret menti itt is meg a mutatványt, ha azt elfogyasztjuk, azért eljön a jól lakott érzés. A desszertrekesz számára prezentált sajttorta bőven elegendő, ennél nagyobb szeletet nem kell felszolgálni belőle.

Pont: 7/10

Ár/érték: A kiszolgálás hibátlan, kiemelt fókuszt kaptunk a személyzettől, de ennek lehet az is oka, hogy rajtunk kívül más nem volt a mini görög világban. Az Egy nap a városban blognak sikerült megtudnia, hogy átalakítás várható és nem örömükben tartották ezt a görögös csodát meg. Árban szerintem nincsen elszállva a történet, körettel együtt értetendő mindkét fogás. A burger 1850 forint, a Kansas city pedig 1650 forint. Utóbbinál érdemes figyelembe venni, hogy a hús nem 10 percig készül, hanem közel négy napig, aminek azért vannak extra rezsi költségei, ha csak szigorúan nézzük. Mindkét fogáson lehetne javítani, talán annyira eget verő dolgokat nem is kellene. A desszert (850 ft) hibátlan, ahhoz vétek lenne módosító hajlammal hozzáérni.

Pont: 7/10

(ha nem ismered bennszülöttként a Kálvin tér környékét, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk merre van, az arra)