Select Page

Amikor a szaloncukor miatt kezded várni a karácsonyt

Szerző: | 2016. dec. 6. | Egyéb

Amint megjelennek az első szaloncukros standok a boltokban, tudjuk, hogy bizony közeleg a karácsony. Ez az édesség igazi hungarikumnak számít, máshol ilyen imádat nem övezi, mint kis hazánkban. Történetét illetően, országunkba a 19. század első felében került, amikor még bizony kizárólag kézzel készítették. Napjainkban már számtalan ízesítésben találhatunk szaloncukrot, de a legnagyobb klasszikusok továbbra is a zselések és a kókuszos ízesítésűek.

A karácsony egyik fontos eleme, hogy milyen minőségű szaloncukor kerül a fára vagy éppen alá. Ebben a ligában is megjelentek a vacak, silány minőségű átkok, melyeket potom összegért vásárolhatunk kimérve legtöbbször. Szerencsére az édességipar is tartja, hogy a minőség azért sokszor fontosabb.

trió

trió

A Demeter Chocolate egy családi vállalkozás, mely 2000-ben alapult. 12 évnyi tapasztalatgyűjtés után elkezdték prémium minőségű termékeiket gyártani, melyek a futószalagrengeteg helyett bizony szorgos kezek között készülnek, azaz “kézműves” édességek. Idén szaloncukor kínálatuk 16 különböző ízesítéssel operál, melyek közül párat szemügyre vettünk.

sós-karamell

sós-karamell

Sós-karamellás krémes szaloncukor belga tejcsokoládéval

Édesség, aminek a közepét sós-karamellel töltik. Elsőre sokaknak furcsán hat, hogy ez a két ellentétes ízvilág hogyan fér el egymás mellett. Nos, mondhatni tökéletesen. A belga tejcsoki lágy íze és a nyúlós karamell, ami ugyebár sós, kiváló párost alkotnak. A töltelék kellően krémes, ami úgy nyúlik egy harapás után, akár az olvadt sajt. Főleg azoknak ajánlott, akik kicsit a vagányabb ízeket favorizálják az édességek között is.

málna pálinkás

málna pálinkás

Mézes málna pálinkás krémes szaloncukor belga tejcsokoládéval

Igen, nincs szinte a Földön magyar ember, akit a pálinka szó ne mámorítana el egy kicsit legalább. Hatványozottan érvényes, ha az egész mellé oda, pontosabban köré csempésszük a szaloncukrot, szintén belga tejcsokival elkészítve. Nem kell attól tartanunk, hogy egy vacak keríttésszagató pálinkát éreznénk ízében, sokkal inkább marad a málna, ami mögött tényleg egy nagyon pillanatig érezni csak a pálinkás jelleget.

szatmári szilva pálinkával

szatmári szilva pálinkával

Szatmári szilva pálinkás krémes szaloncukor belga tejcsokoládéval

A málnáshoz képest igazán eltérést csak a gyümölcs íze okozz, a csokis borítás tökéletesen ugyanolyan. A szilva íze egy picit tompább, de remekül érezni így is. Ennek ellenére viszont érdekes, hogy szánkban viszont sokkal tartósabban megmarad, pedig közel nem olyan erős íze van, mint a málnásnak. A krém ebben is hibátlan állagú, a csokit meg kár tovább fényezni, mert zseniális.

mindent lehet felezni

mindent lehet felezni

Összességében igazán meggyőző, amit a Demeter Chocolate alkotott. Persze, nem ez a legolcsóbb szaloncukor kínálat, amit megkaparinthatunk karácsony előtt, de a minőségért többet kell áldozni. A csomagolás már sejteti bizony, hogy nem életünk legrosszabb szaloncukor élményében lesz részünk, ha kipróbálunk egyet. Mellesleg az sem lehet véletlen, hogy a csokimanufaktúra Great Taste Awards csillagot szerzett, ami nagyjából olyan eredmény, mint egy magyar Oscar-díj.