Select Page

Avanti – Rántott sajt hasábburgonyával, tartármártással

Avanti – Rántott sajt hasábburgonyával, tartármártással

Vészesen közelednek az ünnepek, így általában mindenki munka után próbálja beszerezni a meglepetéseket ajándékokat. Nálam sincs ez máshogy, így a kaja saját kezű elkészítése, így az év vége felé egyre ritkábban történik meg. Talán, ez annyira, nem is nagy baj, mert miután 23-án búcsút intek az idei évben a bányának, vélhetően egy hét alatt végig fogom enni az egész éves házi koszt kínálatot. Felénk nem kerül elő a gesztenyés pulyka, és a naranccsal, fahéjjal sem ügyeskedik senki, inkább a hagyományos fogásokat villantja meg a család. Nem titok, ezekben a fogásokban egytől-egyig van hús, mondjuk szépen is nézne ki egy töltött káposzta darált hús nélkül. Mindezek tudatában, azon túl, hogy szinte egy napom sem telik el edzés nélkül, igyekszem az étkezésemmel is felkészíteni a testem az év végi sokkra. Ez persze nem azt jelenti, hogy salátán és gyümölcsökön élek az év végéig, csak azt, hogy egy-egy nap kimarad a hús, vagy például szinte teljes mértékben lemondok a szénhidrátokról. Na ez a kedd ez a húsmentes, ami be kell, hogy valljam, hogy nem az erősségem. A reggeli zabpelyhem és az edzést követő túróm után, kell valami, ami legalább egy kicsit hasonlít egy rántott húsra. A megoldás egyszerű, bár nem éppen diétás, rántott sajt és hasáb, méghozzá az Avantitól.

Esztétika,megjelenés: Szokás szerint, a tartármártás külön dobozkában érkezik. A mártás tetejét lepattintva első benyomásom egészen pozitív. A tartár nem az a megszokott túlságosan híg kiadás, inkább egy sűrűbb majonézes állaggal büszkélkedhet. A színe inkább tört fehér, amit az őrölt bors darabok tovább sötétítenek. A szokásos kajás dobozban alul foglal helyet a hasábburgonya, a tetején feszít a két nagy szelet rántott sajt. A sajtok nagyjából egy centi vastagok, a bundájuk pedig sötét barnára sült. Az egyik sajtot félbevágva konstatálom, hogy rendes sajtról van szó, az enyhén ruganyos állag igencsak meggyőző. A hasábburgonyának nevezett köret, nem a megszokott kiadás. Első ránézésre, inkább házi főtt sült burgonya, de azért kétségem sincs. hogy mirelit alapanyagból készült.  Az a helyzet, hogy megjelenésre nem mutat semmi extrát ez a sajt, de kivetnivalót sem igazán találok. Egy átlagos megjelenés, egy egészen hétköznapi kajától.

Pont:7/10

Ízvilág: Hát biza nem ez az első rántott sajt, amit életemben megettem, de valahogy úgy érzem, hogy egy meghatározó sem volt eddig. Ha nagyon erőlködöm, kettőt tudok felidézni. Mind a kettő, a simán túlmutató volt, az egyik csirkemell csíkokkal a másik pedig baconnel volt tűzdelve. Ezek mellett egy sima rántott sajt, nemigazán tud labdába rúgni, de a kellemes emlékek elhessegetése után estem neki a képeken látható fogásnak. A sajt bundája nem túl vastag, és szerencsére az olajat sem volt ideje durván magába szívni. A ropogós bundán belül, közepesen puha, nyúlós sajt a a meglepetés. Az állag rendben, és az íze is egy jó minőségű trappista sajté. Érzésemre ez bizony nem mirelit, kézi gyártású sajtról van szó. A köret nem a megszokott hasáb, de nem tudom eldönteni, hogy előre elkészített, vagy teljesen házi e. Alapvetően, a vaskos hasábok kívül enyhén ropogósak, belül pedig szinte krémesen puhák. Sót, azt nem keveset tettem rá, de a köret maga bejött.

Pont:6/10

Mennyiség: Az adag, a sajtok terén teljesen átlag. Nem is igazán találkoztam még olyan hellyel, ahol két darab sajtnál többet küldtek volna. A különbségek a méreteknél szoktak lenni, de itt erről sincs szó, teljesen átlagos a sajt adag. A köret tekintetében már kicsit más a helyzet. Ránézésre ugyanannyi krumplit kaptam, amennyit szoktak adni, de adagra ez mégis más. Ez a fajta burgonya, lényegesen tömörebb, így jóval laktatóbb, mint a megszokott. A tartár lehetett volna több, de ezen a téren nem nagyon tudok panaszkodni, tele lett a pocim az étkezés végéra.

Pont:6/10

Kiszállítási idő: Átlagos szállítási időnek 60 percet láthatunk, az étterem leírásánál. Ezt, a visszajelzések alapján, nagyjából tudják is tartani, bár én a legutóbbi rendelésemkor is inkább több mint egy órát vártam. A mostani kaja, 1 óra és 3 perc után érkezett meg. Ez végülis korrekt, mert a vállalt időt tudják tartani, de az is biztos, hogy ezzel nem fogják a leggyorsabban reagálók táborát erősíteni.

Pont:5/10

Ár/érték: Az ár, az már annyira nem átlagos. A rántott sajt, hasáb körettel, jellemzően az az 1000 forint körüli kategória. Természetesen, amit ezért a pénzért kapunk, az nagyon sokszínű. Van ahol, ezért cserébe a fagyasztóból rántanak elő valamit és azt sütik ki, van ahol pedig minden homemade. Azt hiszem, ez az utóbbi lehet, bár az ízekkel nem igazán győztek meg. Ami tuti, hogy 1400 forint kicsit sok érte, még akkor is, ha a köret, valamivel különlegesebb, mint a jól megszokott mirelit hasábok. Ha valami teljesen hétköznapit akartok, akkor jó választás lehet az Avanti féle Rántott sajt, hasábburgonya variáció.

Pont:5/10