Select Page

Avanti – Speciale Pizza

Avanti – Speciale Pizza

Előre, ahogy az olasz mondaná, de az Avanti most inkább másik környezetben fontos. 1994 óta már, hogy a budapesti népet kényezteti az étterem, ami bizony nem kis rutint jelent már. Étlapjuk egészen változatos, de valahogy szerintem sokak számára a név egyből a pizzákra enged asszociálni.

Külön öröm, hogy fényképes étlapjuk van, igaz nem minden fogás van illusztrálva minőségi ételfotóval, de a többségénél azért ott van. Ráébredve arra, hogy a héten még nem volt pizza terítéken, így nagyon nem volt min gondolkozni, megtámadtam a pizza szekciót. Kétfajta méret, ami 32 illetve 45 centis átmérőt jelent.

Speciale Pizza – tejfölös alap, sonka, bacon, lilahagyma, camembert sajt, csemegeuborka és sajt

Több ponton is érdekesnek hangzik, egyrészt a csemegeuborka nem egy szokványos feltét pizzára álmodva, illetve camembert sajttal sem találkozunk minden második pizzán. Tejfölös alap, hogy kicsit kerüljük az unalomig ismételt paradicsomos alapt, amire kétfajta hús és meg is van a Speciale. Visszajelzések alapján jelenleg pont 98%-os elégedettséggel büszkélkedhet a pizza. Extra opciókat nem kínál a rendszer, se tésztavastagság vagy egyéb extra feltét.

Esztétikai megjelenés: Legnagyobb előnye az ételképes étlapnak, hogy látjuk mire számíthatunk, viszont hátránya, hogy azonnal elkezdjük a kettőt összehasonlítani, ha elénk kerül az étek. Az uborka elvileg csíkokra vágva érkezne az alapkoncepció szerint, de ez módosult és már kockázva került a pizzámra, micsoda tragédia! Tejföl miatt világos az egész, viszont ennek köszönhetően a feltétek kontrasztosan kitűnnek, könnyen mindent kiszúrhatunk az első pillantásnál. A tészta ránézésre rendesen átsült, szélein egy-két apróbb barnásabb, jobban megsült foltot látni. A formája egészen szabályos, széleinél semmi kelés vagy rejtett kalács, szóval rendben van az egész, ahogy van.

Pont: 8/10

Ízvilág: A tészta széleinél kellemesen ropog, de ízre olyan nagy csavar nincsen benne elbújtatva. A tejfölös alap lágyan teszi dolgát, viszont remek alapot biztosít a sonkának. A másik húsból készült versenyző lágyan sós kis kockákkal teszi dolgát, ízre egészen kiváló. A hagyma ártatlan, semmiféle randigyilkos hajlam nincsen benne, ízre éppen észrevenni. Az érdekességet a csemegeuborka hozza, aminek íze egyből berobban, sokkal intenzívebb, élesebb hatást vált ki szánkban, egészen érdekes, azaz speciális. Elvileg kétfajta sajt van rajta, de személy szerint én ebből egyet sem tudtam felismerni, pedig a camemberttel azért párszor már összefutottam, hogy felismerjem jellegzetes aromáját.

Pont: 7/10


Mennyiség: 32 centis pizzáról szól a történet, ami mennyiség alapján tökéletesen helytállt az elvártaknak. Egyetlen ember főétkezés gyanánt egészen nyugodtan berendelheti, nem nagyon marad éhes utána. Jobban boncolgatva a feltéteket, hiányt aligha szenvedünk bármelyikből is, bár ezt a sajtnál megtoldanám egy kósza kérdőjellel. A húsokból van rendesen, a képek alapján kevésbé látszik, de a kockázott bacon minden egyes falatnál teszi a dolgát. A tészta vastagsága a magyar normál elvárásoknak felel meg, szélei megvannak, de közepénél sem lesz papírvékony a kínálat.

Pont: 8/10

Kiszállítási idő: Régóta piacon az étterem, így gyanítom, hogy akár több konyhával is működnek már a városban. Ennek okán pontos távolságot nem sikerült belőnöm, mert a blokk gyanúsan a központi címet mutatta csak. Persze lehet, hogy iszonyatosan vakvágányon futok ezzel a gondolatmenettel, de majd egyszer biztos kiderül. 54 perces átlagos kiszállítási idővel büszkélkedhetnek, amit esetemben majdnem sikerült is tartaniuk. A végeredmény egy könnyed 65 perces hajrát eredményezett, igaz ebben volt némi keverés az iroda recepciósai által. A futár ennek ellenére higgadt és kimért maradt, de végül betolta a “jó étvágyat” protokoll mondatot is, igaz ezt pont a borravaló után sikerült, persze ez is lehet csak véletlen.

Pont: 5/10

Ár/érték: Egy igazán minőségi étlapot is mellékeltek a csomaghoz, amiben kiderül, hogy helyben fogyasztás és házhoz szállítás esetén igen eltérő árakkal üzemel az Avanti. Laza 25%-os felár van a házhoz álmodott ételek esetén, ami nekem már picit fura. A pizza házhoz rendelve 1450 forintot jelent, amivel tökéletesen a középmezőnybe pozícionálja az egész történetet. A pizza fő fegyvere az uborka, ez varázsolja kissé egyedibbé, mint a többit. A kínálatban még van pár egészen csábító fogás, gondolok itt akár a keleti konyha jellegzetességeire vagy éppen egy burgerre. Nem kizárt, hogy idén még lesz Avantizás, meglátjuk mit hoz a jövő.

Pont: 7/10