Select Page

Ázsia Lótusz Étterem – Gombás csirke, tojásos rizs

Ázsia Lótusz Étterem – Gombás csirke, tojásos rizs

Hipp-hopp már itt is a szerda, pedig olyan mintha csak tegnap lett volna hétfő, és már meg is vagyunk a hét nehezebbik felével. Sokat gondolkoztam, hogy mi is legyen az ebéd, amikor is eszembe jutott, hogy már régen ettem tipikus kifőzdés kínai kaját és ezáltal ilyen post is elég régen volt az oldalon. Elég megosztó kategória ez, főleg, mióta pár évvel ezelőtt folyamatosan zárták be a kifőzdéket, a kétes eredetű húsok és egyéb lapanyagok miatt. Szerencsére ezek a bezárások csak utcasarki kínaiakat sújtottak, plazás éttermek közül egyről sem lehetett hallani, hogy az illetékes hatóság segítségével került volna bezárásra.

Nem mintha az imént említett probléma, bármikor is megakadályozott volna abban, hogy egyek egy jó kóbor kutyát/macskát valahol, de azért inkább én is a megbízhatóbb kínai éttermek közül igyekszem választani. Most, hogy ne legyen valami zsákbamacska, hogy mit is fogok ebédelni, a Corvin Plazaban található Ázsia Lótusz Éttermet választottam.  Plazás kínaihoz képest egy furcsasággal találkoztam, méghozzá, hogy “menü adagot” kínálnak baráti áron.  Kis nézelődés után kiderült, hogy a gombás csirke most készült el, így egyértelmű volt, hogy a legfrissebb ételnek kell a tányéromra kerülnie.

Esztétika,megjelenés: Azért a menő bevásárlóközpontban is csak kínai a kínai, így a műanyag tányér, műanyag evőeszköz alap. A vajszínű tála elég retró, nem igazán teszi élménnyé az étkezést, de ezektől el kell, hogy tekintsünk, az ételre kell koncentrálni. Alul a tojásos rizs csücsül, amiben azért nem látunk egy rakat tojást, sajnos, minél drágább a tojás, annál jobban spórolnak vele. Inkább a zöldségek, egészen pontosan a kukorica a borsó és a sárgarépa teszi színessé a hófehér rizsszemeket.  A gombás csirke, valóban gombás, kis fejek méghozzá kettévágott formában teszik ki a fogás jelentős részét. A vékony darabkákra vágott csirkemell falatkák mellett, még némi hagymát találunk a fogásban, jellemzően nagyobb darabokban, de nem jelentős menyiségben. Igazság szerint ez a látvány engem nem nagyon tud gyönyörködtetni, de hát ez nem csoda, a gomba nem valami látványos dolog, az étel pedig kb. ugyanúgy néz ki mint a a tálalóban körülötte helyet foglaló másik 6 fogás-

Pont:6/10

Ízvilág: A rizs nincs elsózva, és mivel tojást csak nyomokban tartalmaz így ez az összetevő sem tett hozzá túl sokat ízben. A zöldségek természetesen fagyasztott alapanyagból kerültek a rizsbe, aminek köszönhetően az ízük nem olyan intenzív, mintha valami menő étteremben fogyasztanánk valami hasonló köretet. Amúgy sok panasz nem érheti a körítést, ettem már többször is olyat, ami elbújhatna emellett. A gombás csirkéből először a gombát emelném ki. Elegendő hőkezelést kapott az biztos, puha határozottan gomba ízű. A csirke nem igazán kapott fűszert, elsősorban a szójaszósz sóssága határozza meg az egész étel ízvilágát. Az ízvilág talán egy kicsit túlzás, nagy csodát nem szabad várnunk, a szezámos mézes csirkéhez képest nincs is igazán íze.

Pont:6/10

Mennyiség: Ahogyan már a mai gondolataim elején leírtam, a képen látható fogás adag besorolása a “menü adag” nevet kapta. Ez az adag nem éppen egy brutális adag kínai, tudjátok az, amit abba a kis dobozba képesek belegyömöszölni, mikor elvitelre kéred az ételt, de azért nem is az a menzás kis valami. A köret és a gombás csirke aránya egészen rendben van, a végén még jóformán a rizzsel kellett spórolnom, hogy az utolsó falat gombákhoz is jusson. Ja igen, azért a csirke gomba arány, az nem az, amit otthon összedobnék magamnak, itt inkább a gomba van fölényben, de hát ez érthető, ha jól akarunk lakni, akkor be kell érnünk az olcsóbb alapanyaggal való éhségűzéssel.

Pont:7/10

Ár/érték: A menü elnevezés általában két dolgot szokott jelenteni. Egyrészt azt, hogy a főétel mellé egy levest is kapunk, így legalább két fogással gazdálkodhatunk, másrészt pedig azt, hogy mindazt amit kapunk, azt kedvező áron kínálja az étterem. Ez a kedvező ár azért nagyban függ, hogy alapból milyen árakkal dolgozik a hely, nem ritkák az olyan helyek sem, ahol a menü a 2000 forintot is simán karcolja. Mivel az Ázsia Lótusz Étterem, egy egyszerű kis kínai gyorsétterem, így itt nem kell elszabadult árakkal dolgoznunk. A menüben amúgy nincs leves, mármint ha valamiből menü adagot kérünk, akkor nem akarják ránk tukmálni a furcsa állagú és ízű levesüket, de ennek is köszönhetően egészen olcsón tudják odaadni. Konkrétan 850 forintot kellet érte fizetnem, ami egyáltalán nem sok, főleg úgy nem, hogy végül is az adag elegendőnek bizonyult. Amit azért fontos még egyszer megjegyezni, hogy nagy csodát nem kell várni ettől a fogástól, ha valami ízesebbet akarunk, akkor egy csípős, vagy édeskés fogást válasszunk.

Pont:7/10