Select Page

Azteca Tex-Mex Étterem – Big Burger menü

Azteca Tex-Mex Étterem – Big Burger menü

Idén május elején már belefutottam az Aztecába, de akkor még nem vették fel a Tex-mex nevet. (Azteca City American Mexican Grill) 5 évnyi házhoz szállítás után úgy érezték ideje lenne megnyitni egy éttermet is a nagyközönség számára. Nagyjából október elejétől meg is nyitotta kapuit a Klauzál tér 13. szám alatt, immár Azteca Tex-Mex Étterem névvel.

Belépve egy vidám, színes falfreskókkal teletűzdelt hely köszön vissza. Színes székek, lépcsőfokok, asztalok, korlátok végeláthatatlan hadát csak a galérián lévő sötét árnyalatra pingált feketés fal vonal töri meg. Hangulatos ez nem kérdés, egy-két érdekes dolog azért van, például a gitárok mellé mennyire passzol be egy diszkógömb, illetve a mellékhelyiségben miért van egy zuhanyzó?

A tex-mex igényeket tökéletesen kielégítő étlapról most egy Big Burgert szúrtam ki, megfűszerezve menü opcióval ami fél liter üdítőt és köretként hasábburgonyát jelent. A legnagyobb példány, három rostlapon sült pogácsát, dupla Cheddar sajtot, bacont, friss vegyes salátát és némi öntetet tartalmaz. Sajnos a hús mennyiségéről grammokban kifejezett adat nincs megadva, de talán majd tesztelés segít kitalálni. Extra öntetként egy XXX habanerot is kértem, igaz elsőre inkább a pornóra asszociálok nem pedig az erősségére (666?).

Szombat kora esti órákban történt a vizit, 2-3 vendég volt szóval nem volt rogyásig a hely. A galérián lehuppantunk hát és vártunk a pincérre, aki egyfajta egyszemélyes hadseregként vitte a hátán a kiszolgálást. Leadtuk rendelésünket ami után tájékoztatott, hogy nagyjából 20-25 percet kell majd várnunk. Ám legyen annyira nem rohantunk sehova. Ahogy az lenni szokott ez elérte a 43 percet is mire megkaptuk a főfogásokat, a köretként kapott burgonya még egy 7-8 perccel tovább tartott. Összességében bő egy óra volt, onnan kezdve, hogy leültünk az asztalhoz. Anno a kiszállításnál is megakadtam, hogy mennyire úszik az étterem, úgy fest ez helyben is egészen igaz.

Esztétikai megjelenés: Egy rácsos műanyag tál benne egy zsírpapír, ezen érkezik a burger. Egy egészen méretes buci amit alaposan megszórtak szezámmaggal. Színe talán kicsit világosabb, mint az átlagé, de semmi gond nincsen vele. Leemelve a zsemle felső részét jobban belátást nyerünk a burgerbe. A három húspogácsa láthatóan az alaposan átsült kategóriába tartozik, a köztük lévő sajt megvan viszont színével nem tudott meggyőzni, hogy ez Cheddar-e tutira. A torony kicsit megcsúszott, de legalább így szélesebbnek tűnik. Egyenként a pogácsák szerintem 10-15 dkg között mozoghatnak maximum. A bacon a legfelső pogácsa alá került, széleiből egy kevéske kilátszik. Az előbbiek egy könnyed salátaágyon pihennek, amihez hozzádobtak egy paradicsomkarikát is. A köret egy váza szerű tartóban érkezik, a krumplin a héját rajtahagyják így sütik ki. A szószok kis kerámia pikszisben érkeztek. Sokszor azért szeretek terepre kimenni, mert a kiszállított ételek eltorzulnak a csomagolástól stb,stb. Itt viszont kb. ugyanazt kaptam. Nem egy topmodell példány, de nem is egy rusnya ogre.

Pont: 7/10

Ízvilág: A köret alapból lágyan sós, igény esetén szórhatunk rá még, de szerintem kár lenne elcseszni. Állaga egészen jó, vannak keményebb, ropogósabb hasábok benne. A burger zsemléje vaskos, de szellős. Könnyű fogyasztani nem nyomja egyből tele a hasunkat három combosabb falat után. Eljutva a hústoronyhoz megéreztem milyen mikor túlságosan átsütnek egy pogácsát, kiszáradt és már kicsit rágós is lett. Fűszerezése egészen minimális, ennél lehetne karakteresebb főleg, hogy három példány is van belőle. A látvány után a sajt ízre se győzött meg, lehet, hogy Cheddar de akkor egészen lightos. A bacontól egy intenzívebb sós élményt vártam, így sajt között egészen elvész. A salátaágy és a paradicsom kicsit frissíti a száraz élményt, de megmenteni már ez sem tudja. Jelen esetben sokkal több szószt is el tudnék viselni, így kicsit fullasztós lett a Big Burger. Az extra szósztól nem kellett kifutnom a világból, sokkal többet vártam a habanerotól, de lehet, hogy szervezetem már ellenálló lett az ilyenekkel szemben és alig érzem már a csípősséget. Az összkép egy átlagos ízvilág, picit túlsütött pogácsákkal.

Pont: 5/10

Mennyiség: A Big Burger egészen hű nevéhez, tényleg méretes példánynak számít. A három pogácsa szerintem 40 dkg körül mozoghat amitől akárhogy nézzük laktatóvá válik. Ekkora zsemlében nem lesz aránytalanul sok a hús, sőt szinte pont ez passzol hozzá csak igazán. A sajtból jutott bele elég, mindkét húsköz rendesen fel lett töltve vele. Baconból egy vastagabb szelet is jó lenne vagy áthelyezni kicsit és kivenni a sajtból a mostani méretet. A zöldségekkel semmi gond, ezekből egy csíkkal se kellene több bele. A szószokat azért érzem kevésnek, mert a húsból nem sok szaft csepegett ki, így ezeknek kéne csillapítania a szárazkás érzést. A burgonyaköret elegendő, 150 gramm környékére tippelem. Az üdítő a menüben egy 0.5 literes szénsavas szabadon választható, ez így teljesen korrekt. Az egészet ledarálva megjött jóllakott óvodás életérzés, bőséges adag és jól megnyomja a hasunkat. Egy erős 5 órás adagról van szó így menüben.

Pont: 9/10

Ár/érték: A Big burger magában 1390 forint, amihez a menü opció újabb 540 forintot tesz hozzá. Az extra habanero szósz 250-ért lehet a miénk. Az egész így 2180 forintot tesz ki amire nem mondanám, hogy hú de nagyon olcsó, de nem is tartozik a horror drága szekcióba sem. Erősen érződnek még a nyitási káosz jelei az éttermen, de reméljük ezek hamarosan elmúlnak és olajozottabban fog gördülni az egész. A leghalálosabb ez a bő egy órás várakozás volt, úgy hogy szinte csak lézengtek az emberek bent, jó lehet kiszállítással el voltak havazva, de akkor kell extra személyzet vagy bármi. (engem meglepett, hogy a Rézangyal Bisztró lánchoz tartozik az étterem) A szószt leszámítva a két kilós árért azért jobb burgerekre is rá lehet csapni, vegyünk például a múlt heti nagy bajnokot ahol a déli menü keretein belül a burgerek mellé jár az ajándék sör/szörp.

Pont 6/10