Select Page

Azteca Tex-Mex – Kukoricakrémleves csípősen

Azteca Tex-Mex – Kukoricakrémleves csípősen

Eltelt már kellő idő, azok után, hogy utoljára valamilyen igazán csípős került az utamba. Illetve megemlékezvén a hétfői spanyol diadalról (a török kaját, hasonló okok miatt, most egy időre parkolópályára helyeztem), azonnal össze is álltak a mozaikok és megszületett a mesterterv. Valamilyen csípős, és latinos kajára van szükségem.

Kísérletezésre nem különösebben voltam vevő, inkább maradtam az ismert dolgoknál, ha már minimum 60 percet kell majd várnom a kajára, akkor nem szeretnék csalódni. Így jutott eszembe, az Azteca étterem, és a már bejáratott kombináció a kukoricakrémlevessel és a lepénnyel.

Kukoricakrémleves csípősen – kukorica, jalapeno paprika, reszelt sajt & sajtos, baconös mexikói lepény

A kettő elég jól kiegészíti egymást, egyrészt némi folyadék is jut belém, másrészt pedig a húst sem kell így nélkülöznöm, igaz, ekkora dózissal nem különösebben fenyegetem a hazai sertéspopuláció kihalását.

Esztétikai megjelenés: A levest egészen gusztusos tálkában kapjuk, azonnal látszik, hogy nem sajnálták belőle a fűszereket, erős narancssárgás színe alapján kapott bőven különböző chili származékokat. Beletúrva a kanállal, meg is nyugodtam, van benne jalapeno bőven, nem lesz itt semmi gond a hőfokkal. A kukorica turmixolva van, nem full pépesre szerencsére, csak éppenhogy. Illetve a beleborított sajt is kacéran nyúlik. Talán a jalapenot vághatták volna egy kicsit kisebbre is, mert akadtak benne elég masszív darabok is. A lepényt négy darabra vágva kapjuk, látszódnak benne a pirított bacon szeletek, a sajt is, és az egész kicsit tocsogósnak tűnik hála a sajtszósznak. Mondanom sem kell, egy pillanat alatt elindultak a pavlovi reakciók.

Pont: 8/10

Ízvilág: A leves az finom, mint mindig. Több helyen próbáltam a kukoricalevest (egy ízben magam is elkészítettem, talán majd „papírra” vetem egyszer), és volt ahol kifejezetten édes volt, péppé aprított kukoricákkal. Szerencsére itt nem erről van szó, egy egészen minimál édességet dob hozzá a kukorica, mellé a sajt nagyon passzol. A jalapeno darabok már önmagukban elegek lennének, de gyaníthatóan került bele más is, ami már alapból csípőssé varázsolja az egész mutatványt. De ez így jó, ettől érzi az ember, hogy él (másnap is). Aki nem annyira rajong a csípősért, inkább kérje ugyanezt nem csípős változatban, arra is van lehetőség, ez a változat ugyanis elég kraftos. A leveshez is kapunk egy kisebb összetekert lepényt, ebben sajt szolgáltatja a kötőanyagot. A lepény is rendben van, annak ellenére, hogy két tortilla közé van elrejtve a hasznos rész, nem érezni, hogy kevés lenne, és elnyomna mindent a szénhidrát. A bacon kifejezetten hangsúlyos benne, és a szósz fanyarsága is jól illik a koncepcióhoz.

Pont: 9/10


Mennyiség: A leves az átlagos mennyiségű, sajnos nem találni adatot arról, hogy pontosan mennyi, de saccra olyen 3, maximum 4 dl lehet. Nem az éttermi nagy adag, de ennél nem is nagyon kell több, különben a szemünk is szikrázna már a végén. Emellé kapunk egy (gyakorlatilag kettő) tortillát, ami meg van pakolva minden finomsággal. Ugyan a lepényt, azt köretként hirdetik az étlapon, ez a kettő együtt teljesen megfelel egy ebédnek. Simán kitart vacsoráig, anélkül, hogy meg kellene támadni a csokiautomatát.

Pont: 7/10

Kiszállítás: Az egész showból ez a felvonás sikerült ezúttal a legrosszabbra, ugyanis az alapból jelzett 70 perces szállítási időt, nem nevezném világbajnok kategóriának sehogysem. Ha ehhez hozzávesszük, hogy ezt sem sikerült tartani, és egy jelentéktelen 20 percet rádobni, nos, az akkor úgy már egész csúfos. Futár barátunk rendben volt, azt leszámítva, hogy nem tudott elsőre a kívánt mennyiségből visszaadni (csak egy apróbb matekóra után rendeződött a fizetés kérdése), az sem kimondottam a pluszpontokat tolja a szumma értékbe.

Pont: 5/10

Ár/érték: A leves nem igényel különösebben drága hozzávalókat, manapság jalapenot kapunk már bárhol, illetve a sajt sem valószínű, hogy a prémium kategóriát képviseli. Hozzátéve a mennyiséget, a kapott kulináris élményt, és a 790 forintos árcetlit ez így a megéri kategóriába tartozik nálam. A lepényért 530 forintot kérnek el, ami szintén rendben van. Ami picit árnyalja az összképet, hogy van egy 150 forintos szállítási díj. Mindent összevetve, rendben van, annak ellenére, hogy nem a legolcsóbb kategória, de minősége miatt mindenképpen ajánlott. Erősen ajánlott.

Pont: 7/10