Select Page

Basa Fogadó – Tepsiben sült ropogós, karikás pityóka, sült csülök szeletekkel – olvasói post

Basa Fogadó – Tepsiben sült ropogós, karikás pityóka, sült csülök szeletekkel – olvasói post

István nevű olvasónk küldte be, köszönjük! Igazán pazar bemutató lett!

Az igazat megvallva, elég régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy egy olvasói posttal ajándékozom meg a blogot. Tettem egy villámlátogást Székelyföldön, és úgy éreztem, hogy ez lesz a tökéletes alkalom. Kedvenc éttermem amúgy is a programban szerepelt, azaz összeálltak a csillagok.

1

A Basa étterem a Gyergyói medence Bucsin-tetőhőz közel eső szélén van, a főút mellett. Messziről ki lehet szúrni a nagy rakás ott parkoló autóról. Megáll, kiszáll, gyors ima, hogy legyen szabad asztal – belép, megkérdez, örül. A pincérlány megjegyzi, hogy sokan vannak, az ételre kicsit többet kell várni, így is maradunk? Természetesen!
Leültünk, negyed óra múlva előkerült a már említett hölgy, szomjoltó és étel megrendelve, már csak ki kell ülni. Éhes kedvemben voltam, ezért a leves-főétel kombó mellett döntöttem, bár tudom, hogy az adagok nem szolidak, de hát kell az energia, ha szembejön a medve.

9

Az italok után nem sokkal érkezett a ház ajándéka, egy kis előétel, csak hogy a messziről jött ember ne haljon éhen, amíg érkezik a főattrakció. Házi tepertőkrém, mellé némi koviubi, és egy kosárnyi helyben sütött kenyér – naponta kétszer sütnek az udvari kemencében (önmagában a kenyérrel is jól tudtam volna lakni, annyira rendben van).

6

Levesnek Parasztcsorba marhahússal tökéletes is lesz. Meg kell hagyni, tényleg lassabbak voltak a szokásosnál, de mentségükre legyen mondva az étterem tényleg csurig volt. Erős 75 perc után érkezett a kondér méretű levesem. A húsdarabokat nem kellett keresgélnem, zöldség is volt benne gazdagon, mindez egy kellemes savanykás ízzel párosítva, és a már említett kenyérrel, gyakorlatilag jóllaktam.

7

Hagytak némi időt regenerálódásra a leves után, mert a főétel egy újabb 15-20perces szünet érkezett. A ház egyik specialitása: „Tepsiben sült ropogós, karikás pityóka, sült csülök szeletekkel. Tejfölös, fokhagymás mártással kitűnő”, vagy ahogy a helyiek hívják: A tepsis csülök. Azt hiszem, nem kell különösebb kommentárt a képhez fűzni – tálalás pofás, krumpli finom, csülök szuperjó volt. Már bánom, hogy eddig ezt a fogást eddig még nem próbáltam náluk, de ezentúl csak ilyet fogok enni ez tuti. A mártás tényleg remekül illett hozzá, néha-néha egy falat kovászos uborka is csatlakozott a bulihoz, tovább emelve a hangulaton. Nem mondom, hogy könnyen, de végül csak eltűnt a teljes adag. Kár, hogy nem volt egy nyugágy az udvaron, hasznát vettem volna.

14

Mindent összeadva, szűk 3 órát töltöttünk az étteremben, de ha megkérdeznék, hogy kivárnám-e, nem sokat gondolkodnék, újra beülnék az egyik sarokba és várnám A tepsis csülköt.
Pontos árra nem emlékszem, de a teljes menü, egy kancsó vízzel valahol 35 helyi valuta körül volt azt hiszem, ami nem több 2500 forintnál. Ennyiért ez ajándék. Bárki, aki jár, látogassa meg a helyet, garantálom, hogy nem fog csalódni.