Select Page

bEAT (Székesfehérvár) – bEAT Burger

bEAT (Székesfehérvár) – bEAT Burger

Figyelmesebb olvasóinknak nem okoz meglepetést, hogy ismét egy székesfehérvári étteremben elfogyasztott fogással jelentkezünk. Viszonylag gyakran megfordulok arra, és ha már ott vagyok, akkor természetes, hogy a helyi lehetőségek is feltérképezésre kerülnek. Így történt ez egy nem is olyan távoli vasárnapi napon, amikor is negyed magammal a bEAT nevű éttermet választottuk célpontul.

A helyi erők elmondása szerint, szombat este, szinte esélytelen vagy, hogy csak úgy betérsz és eszel valamit, az amúgy nem kevés asztallal büszkélkedő hely rogyásig szokott lenne. Vasárnap kora délután, mi kedvezőbb körülmények között foglaltunk helyet, és már ott is termett egy pincér, akit hamburger kérdésben nem is voltam rest kikérdezni. A két nagyon izgalmas burgerük közül én a konfitált tarjával készített bEAT burgert választottam, amit házi hasábbal és káposztasalátával szolgáltak fel. A helyről még annyit, hogy sokat elmond, hogy a Chef ott mosolyog az étterem falán, az arcát is adja az ételekhez.

bEAT (Székesfehérvár) – bEAT Burger

Esztétika,megjelenés: Bár pontos leírást kaptam a pincértől a burgerről, azért amikor kiérkezett, ér némi meglepetés. Az egész menü, egy pofás fa deszkán, zsírpapíron érkezett. Bal csücsökben a házi hasábburgonya, egyszerűen egy halomban, alatta a coelslaw-hoz hasonló káposztasaláta, ránézésre majonéztől mentesen. Maga a bEAT külön tányéron kapott helyet, nem is akárhogyan, konkrétan a konfitálás közben keletkezett szaftban csücsült. A méretes szezámmagos buci, alsó felét szín alapján majonézzel kenték meg,erre került a jégsaláta a paradicsom, majd a konfitált sertéstarja. Ami a képeken nem látszik, az a hagyma lekvár, de bátran állítom, hogy ez is az összetevők között szerepeltethető. A burger pontosan úgy néz ki, mint amitől egyből megindul az ember nyálelválasztása és azt sem érzem véletlennek, hogy a húsból egy falatnyi a tányér szélére került. Ízléses tálalás, igényes kivitelezés és ez a többiek által választott fogásokról is elmondható.

Pont:10/10

Ízvilág: Az ízek elemezgetését a hasábburgonyával fogom kezdeni, mert az biza házi, követendő példa. A vastag hasábokra szelt burgonyát, pont elég ideig sütötték, belül puha, kívül pedig ropog. Nincs megsózva, de nem is hiányoltam róla, egyszerűen jó volt az íze. A hasábról ugorjunk is a burgerre, ami a házról kapta a nevét, és ennek megfelelően egyedi is, legalábbis én nem találkoztam még ilyennel. A kézbe veszem és harapom technika nem működik, mert a buci alsó fele szaftban áll, így a kés villa technikával indulok a harcba. A hús vajpuha, szétomlik a számban és az íze valami lenyűgöző. Néha meglep, hogy a konfitálás milyen csodákat tud művelni a hússal, de itt egy újabb bizonyíték, hogy egy remek eljárás. A hús mellett az általam házi majonézként említett szósz íze nem igazán érződik, a hagymalekváré viszont annál inkább. A buci kicsit talán nagy, de a szaftban álló fele megint csak olyan eleme a tányérnak  ami megragad az ember elméjében. A rendhagyó burger mellé, a káposztasaláta sem hagyományos. A tipikus coelslaw helyett, egy olyan a húshoz illő saláta jár, aminek ízében a káposztán kívül a kömény dominál. A burger nagyon más, mint a marhahúspogácsával készült társai. Az ízek a kivitelezés nagyon rendben van, ha megnéznétek a burger világ egy más oldalát nem hiszem, hogy ebben csalódtok.

Pont:9/10

Mennyiség: A burger nem magányosan érkezett, így egyértelmű volt, hogy teli hassal fogok távozni a helyről. Mielőtt nekiláttunk volna az általunk választott fogásokhoz, kaptunk némi ízelítőt a szezonálisból, ami remekül megcsinálta a helyet a burgernek. Az előételen kívül az óriás buci is biztosítéka annak, hogy az ember ne távozzon későn. A bucihoz mérten, némi húst, még el tudtam volna képzelni, de kis trükközéssel, azért minden falathoz jutott hús is. A saláta és a krumpli elegendőnek bizonyult és a végeredmény tényleg az lett, hogy ha elém tettek volna egy desszertet, nem tudtam volna elfogyasztani.

Pont:10/10

Ár/érték: Ahogy azt már a történet elején említettem, a bEAT, a székesfehérvári gasztroélet jelenleg egyik legmeghatározóbb egysége. Ez bizony az árakon is látszik, de az ételek, a hely és a kiszolgálás minőségét figyelembe véve egyáltalán nem nevezném drágának. A kíváncsibbak kedvéért azért lőttem egy képet az ott jártunkkor aktuális étlapról, ami ha jól tudom rendszeresen változik, így érdemes a honlapon tájékozódni, ha mondjuk a fővárosból veszitek célba őket. A bEAT Burger, amúgy 2790 forintos történet, amivel a legmagasabb árú burger az étlapon.  Nálam a simán megérte kategóriába tartozik, még úgy is, hogy 2000-nél többet nem igazán szeretek hamburgerért fizetni. A hagyományosabb vonal kedvelőinek bátran merem ajánlani a Dr. Burgert, ami a jalapenotól a kecskesajttól és a gyümölcsös, csípős szósztól egy igazán izgalmas burger. Ha erre jártok térjetek be bátran, én tuti, hogy legközelebb is benézek.

Pont:9/10