Select Page

Befaló Bill – BBQ tál és marha

Szerző: | 2016. ápr. 19. | Egyéb

Így, hogy az időjárás már támogatja a szabadtéri rendezvényeket, szinte minden hétvégére találhatunk magunknak olyat, ahol a téma az evés-ivás. Az elmúlt hétvégén is volt ilyen rendezvény, így fogtuk magunkat és kilátogattunk a Millenárison megtartott Beer, burger, barbecue fesztiválra. Mivel sörrel és burgerrel rengeteg helyen találkozhatunk, így a barbecue vonalat támadtuk, és már a Befaló Bill standjánál kígyózó sorban is találtuk magunkat. A Befaló Bill családi biznisz, offset smokerrel dolgoznak és ha valahol megjelennek, tuti, hogy az illatok és a kínálat miatt hipp-hopp óriási sor alakul ki a pultjuk előtt.

A gigantikus, mint az oldalukról kiderül 2,5 tonnás smoker mellett állva, amiből csak úgy áradt ki a finom barbecue illat, az az érzés hasított belénk, hogy mindent meg kell kóstolnunk. A kínálatban a füstben elkészített hús féleségek mellett, köretként többféle salátát, és persze bbq szószt és házi bucit kínálnak.

BBQ tál – Smoked, pulyka, tarja, oldalas, és marha, coleslaw, mustáros krumplisaláta, bbq szósz

Kínálat

Kínálat

A kedves és közvetlen kiszolgálás eredménye,  képen látható. Az alap BBQ tál mellé, még nagyjából 25 deka marhahús is került, csak, hogy biztosan ne maradjunk éhen. A tál alapból köretként Befaló Bill féle bab salátát is tartalmaz, de ezt sajnos az előttünk álló éhes versenyzők már elhordták, így coleslawal és mustáros krumpli salátával kellett beérnünk.

BBQ tál + marha

BBQ tál + marha

Azért, hogy ne csak a képek beszéljenek szépen sorra veszem a saját névvel díszített zsír papírral bélelt papír tálcára került elemózsiákat. A legszínesebb és legfeltűnőbb pont a tálcán a mustáros krumpli saláta. Élénk szín, kis kockákra vágott burgonya és még kisebbre aprított  hagyma alkotja. Mellette kapott helye a coleslaw. A salátát nagyobb csíkokra vágott káposztából és répából áll, és a szószból sincs hiány, nagyon jól mutat. A tál tetején csücsül a méretes házi buci, ami egy tömörebb fajta és szinte szólongatja az embert, hogy beleharapjon.

Mielőtt az ízekre térnénk, azért nézzük meg, hogy pontosan hogy is néznek ki ezek a füstben elkészített húsok. A kétféle BBQ szósz között pihen a tál részeként illetve külön is kért marhahús. Annyira omlós, hogy rostokra hullik a tálon, így több árnyaltban is megcsodálhatjuk. Van ahol még vörös, van ahol kicsit világosabb és a külső réteg pedig fekete. Biztos vagyok benne, hogy ettől a látványtól, még az is megéhezett, aki korábban már elfogyasztott egy burgert valamelyik másik standnál. A kolbászocska kettévágva is mutatós, sehol egy nagy zsír darab, vagy oda nem illő összetevő. Az oldalas a sütés közben megpuhult, szinte elválik a hús és a zsír réteg, a színe pedig szép világos. A szárnyas hús kedvelőinek akad még pulyka a tálon, ami látványban nem olyan elvarázsoló, mint az eddig említettek, de némi változatosságot hoz kinézetben és ízben is.

Smoked marha

Smoked marha

A falatozást, egyértelműen egy falat marhahússal kellett kezdenem. A hús szaftos, omlós, és ami a legfontosabb, hogy nem fűszerek, hanem hús ízt lehet érezni. A füstölésnek köszönhetően, nincs is szükség a fűszerekre, a legintenzívebb füstös íz a zsíros részeknél érezhető. Az öntetek, hozzák a fűszeres ízt. A két BBQ szósz közül a világos édesebb kissé fahéjas ízzel dobja fel a marhát. A másik, a sötétebb pirosabb színű, a paradicsomos ízvilágot képviseli. A többi hús féleségnél is a húsok saját íze dominál, így a mezőnyből nagyon kiemelkedik a marha hús. Ami még a megszokott nagyon eltérő az a kolbász. Finoman fűszerezett, füstös és az állaga hibátlan. A babos köret hiányát kicsit sajnálom, de a coleslaw és a mustáros krumpli saláta íze is vitathatatlanul jó. A coleslaw kömény mentes, a hagyományos amerikai káposztasaláta a krumplisaláta viszont számomra új. Kicsit olyan, mint az általam kedvelt majonézes burgonyasaláta, de a majonéz helyett a mustár a domináns. 

Salik

Salik

Szóval az a helyzet, hogy a Befaló Bill megmutatja nekünk, hogy milyen is az igazi amerikai BBQ feeling. A giga nagy smoker, az illatok amik áradnak belőle, a tálcára halmozott tálalás és az ízek, egy komplex élményt biztosítanak, ha úgy döntünk, hogy beállunk a standjuknál a sorba. Biztos, hogy számíthatunk sorra, akárhol is jelennek meg, mert nem létezik, hogy az emberek ezekre a hatásokra ne akarják megkaparintani a portékát. Persze, fontosak az árak, úgyhogy leírom most, hogy mennyi is az annyi. A BBQ tál 3500 forint, a marhának 10 dekája 1000 forint, a buci pedig ha jól emlékezem 150 forintos tétel. Ezen árak mellett, a képen látható adag, ami kb 60 deka húst tartalmaz 6250 forintomba került. Ez nem kevés, de ha azt nézem, hogy ketten ettük meg 3 óra magasságában és a vacsora elmaradt, akkor bőven belefér. Ha engem kérdeztek, nézzetek rá az oldalukra, és ha lesz alkalmatok, álljatok be az előttük kígyózó sorba.

 

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték