Select Page

Béke Étkezde – Spenótos besameles csirke, rizs

Béke Étkezde – Spenótos besameles csirke, rizs

Nemsokára jönnek az ünnepek, és mint tudjuk, ezek nem járnak egyedül. A december egy olyan hónap, amikor a főiskolásoknak, egyetemistáknak lassan véget ér a party szezon, vagy ha nem is ér véget, a vizsgaidőszak miatt izgalmasabbá válik. Nem mondom, hogy a mi hétköznapjainkra, a féktelen partizás vagy a suli rányomná a bélyegét, de a hétvégéken mindkettőhöz van szerencsénk. Az elmúlt héten, is az iskolapadba igyekeztem, amikor is belém hasított az érzés, hogy a tudás magamba szívásához bizony szükségem van némi üzemanyagra. Próbáltam a suli közelében találni valami helyet, és pár utca séta után ki is kötöttem a Béke Étkezdénél. A Béke tértől pár lépésre, a Béke utca sarkán találjuk a kívülről és belülről egyaránt házias vendéglőt. A napi menün kívül, egytálételek és egyéb finomságok is vártak rám a kiszolgálópultban, végül én egy egyszerűbb csirkés fogást választottam.

Spenótos besameles csirke, rizs

Esztétika, megjelenés: A helyre belépve, azt figyeltem meg, hogy itt bizony az ebédszünetre kiugró üzletember és a nyugdíjas bácsi egymás mellett ebédel. Ez bizony jó jel, de a pulthoz lépve sem volt egyszerű dolgom a számos házias fogás közül nem volt egyszerű kiválasztani az igazit. A köretként választott rizs hófehér, el is üt a tányér tört fehér színétől, így jól látszik, hogy nem kis mennyiségben került a tányérra. Nagyobb szemű rizsről van szó, de az a helyzet, hogy ránézésre nem vagyok benne biztos, hogy jázmin. A tányér izgalmasabb felén a hús foglal helyet. Az erőteljes zöld szín a tetemes mennyiségű sajton is átüt. A következő tényező, amitől nem igazán látszik a csirkemell szelet a besamel. Az amúgy sem vékony hússzelet a feltéteknek köszönhetően izmos kinézetettel büszkélkedhet. A tálalás nincs túlgondolva, de az biztos, hogy már nem nagyon lehet volna akármit is rápakolni a tányérra.

Pont:6/10

Ízvilág: Akkor kezdem is a rizzsel, hisz már említettem, került belőle bőven a tányérra. A rizs pergős, de nem száraz, kicsit a középiskolai, menzareform előtti rizsköretre emlékeztet. Ízes, nem tapad, tökéletesen passzol a besameles húshoz. A hús puha, alig van ízesítve, az ízeket inkább a feltét adja. A besamel íze kellemes, nincs lisztes utóíz, a spenót dominál. A csirkéhez remekül passzol ez a feltét, nem hivalkodó, mégis finom. Az egész fogás, egy kellemes élményt nyújt, hiba nincs benne, de nem itt kell keresnünk a lenyűgöző ízeket.

Pont:7/10

Mennyiség: A mennyiség fontos, nem is akármennyire. Konkrétan, házias ízekkel és a megfelelő mennyiséggel simán meg lehet tölteni egy vendéglőt, anélkül, hogy valami extrát alkotna a szakács. Ez a helyzet itt is, az adag óriási, esélye sincs az embernek félig teli hassal távozni. A menüre még kíváncsi lennék, így miután az a’la carte-ból már jóllaktam, ha arra járok megnézem majd a menüt is.

Pont:10/10

Ár/érték: Tehát a Béka Falatozóban, kaptam egy nagy adag csirkét, bőséges körettel, házias ízekkel szerelve. Semmi hivalkodás, semmi különleges íz, egy egyszerű hely egyszerű ízekkel. A hétköznapi kifőzdében, kedves középkorú urak fogadtak és szolgáltak ki. Az árak sincsenek elszállva, a spenótos csirkemellemért egészen pontosan 1070 forintot kellett csengetnem. A baráti ár, és a mindenki számára könnyen befogadható környezet a jó kajával kiegészítve, egy klassz kis kajáldát eredményezett.

Pont:7/10