Select Page

Bier-lak – Bier-lak brutal

Bier-lak – Bier-lak brutal

Egy olvasói képbeküldés eredménye a mai post. Nagyjából egy hónapja jött, amire a Facebookon jöttek szép számmal pozitív, de negatív visszajelzések is. A fénykép a Bier-lak nevü gyorsétteremben készült és a képen a csúcsragadozójuk a Bier-lak brutal táljuk volt. Kellett egy kicsit logisztikázni a dolgon mivel a tál alapvetően négy főre van méretezve.

Igazi gyorsétterem kialakítással bír a hely, egyik oldalt egy pult ahol vadászhatunk az éppen aktuális menüre vagy a készételekre. Asztalból nagyjából 5-6 darab van, melyek mindegyike négy darab székkel van megáldva. Az étlap sokrétű, vannak levesek, főzelékek, hamburgerek, tészták és frissensültek, de van egy gyrosos sarok is ami úgy ontja magából a hőt mintha annyira hiányozna nyáron a 200 fok.

Célunk viszont sziklaszilárd ezért csakis az étlap végén szereplő Bier-lak brutal tál jöhet szóba. Bővített leírás nem tartozik hozzá csak annyit biggyesztettek alá egy sorral, hogy minimum négy főre ajánlják.

Esztétikai megjelenés: Döbbenetes valóban. Leginkább azon gondolkoztam el, hogy ki és miként álmodhatta meg fejében, hogy ennek így kell kinéznie és így kell összeállnia. A tányér ami érkezik körülbelül 50-60 centi széles és őszintén csodálkozom rajta, hogy miként nem szakadt össze a rajta lévő kaja súlyától. Balról jobbra haladva egy vegyes salátával találkozunk, amiben egészen pofás fetasajt kockák vannak. Mellette az alsó szinten kétfajta burgonyaköret követezik, az egyik hagyományos főtt krumpli, míg a másik hasábburgonya. A tányér oldalát falafel golyókkal díszítik, végül is ennyi batár hús mellett némi vega fogás is elfér. A második szinten jön a masszív húshegy rész, jó pár lapátnyi gyroshús és vagy 10 szelet fokhagymás sertéshús. A top szinten végül egy burger van amit ésszerűen már tálalás előtt négyfelé vágtak így nem kell a vendégeknek vagdosniuk. Végezetül jár mellé BBQ szósz, majonéz, ketchup és mustár. Nehéz eldönteni, hogy ez valójában mivel is ejti rabul az éhes szemeket, szépségével vagy csupán eltúlzott méretével?

Pont: 8/10

Ízvilág: Elsőnek a burger negyed volt az áldozat. A bucija rendkívül könnyed és szellős. A húspogácsa benne nem színtiszta marhahús az biztos, színe alapján meg azt mondanám rá, hogy sertés. Paradicsom és uborka került bele zöldség gyanánt és itt ennyivel ki is fújt a történet, ez azért nem életem legjobb burgere, de nem is a második. A sertésszeletek extrapuhák ízre pedig enyhén fokhagymásak, de lehet csak a gyrosból érződik át némi aroma. A gyroshús csirkét jelent jól átpirított és enyhén fűszerezett kiadásban. A falafel nekem túlszáraz, de nem vagyok nagy rajongója alapból sem szóval annyira ez a része nem tőr le. A köretek közül a saláta egyértelműen a gyrost hivatott kiszolgálni, kellően fűszeres és friss, a hagyma nem gyilkos. A főtt krumplival nagyon csodát nem lehet tenni, héja rajta amit ha megszórunk vastagon sóval ehető, de nem nagy szám. A hasábburgonya egy szinttel jobb, kellemesen ropog belseje többnyire üreges. Összességben rendben vannak az ízek, nagy ízorgia nem volt utána.

Pont: 7/10


Mennyiség: Na igen, egy ekkora hegyre mindenki rámondaná, hogy atttttttyaég mekkora dózis meg se lehet enni. Az étterem tanácsa szerint legalább négy fő kell elfogyasztásához. Tény és való, hogy hatalmas adag, de az arányokkal teljesen nem vagyok kibékülve. A koncepció az, hogy egy brutális mennyiségű krumpliágyra teszik rá a különböző húsokat. Az ágy rengeteg főtt krumplit és egy kicsivel kevesebb hasábburgonyát tartalmaz. Négy főre vetítve a húsadag úgy jön ki, hogy a sertésszeletből mindenkinek jár kettő nagyjából tenyérnyi méretű, gyrosból pedig egy átlagos gyros pitában való mennyiség. Utóbbihoz adott saláta hamar elfogy, ez itt inkább három főre elegendő. A szószokból nincs hiány ennyi elég kell legyen négy emberre. A végeredmény, hogy krumpliból szerintem egy kiló maradt a tányéron mert azt már senki nem akarta üresen megenni. A jól lakottság megvolt ez igaz, de egy kicsivel több hússal szerintem jobban harmonizálna.

Pont: 8/10

Ár/érték: A brutal egészen pontosan 4990 forintot kóstál, amit négy főre leosztva 1250-nél járunk, ami mondhatni, hogy egy átlagos értékű ebéddel egyenértékű. Csábereje egyértelműen az extrém mennyiségben rejlik, de a négy főt akár három éhesebb férfiállat is helyettesítheti. Ízre semmi ördöngösség nincsen benne, átlagos ízvilág. Van aki szinte megsiratta akinek mutattam, de volt is aki csak egy őszinte “fúj”-al véleményezte az egészet, ízlések és pofonok. Egyszer mindenképpen megéri kipróbálni már csak az élmény miatt is. A Bier-lak étlapján a napi menü nagyjából 890 forinttól indul ami egészen olcsónak mondható. A szomszéd asztalnál láttam egy gyros tálat ami szintén termetesnek tűnt a maga kategóriájában így van esély a második körre.

Pont: 8/10

(ha szeretnél te is megküzdeni egy Brutal-al akkor KLIKK IDE és megmutatjuk merre találod az éttermet!)