Select Page

Bors GasztroBár – PaCsi leves & Brain Dead bagett

Bors GasztroBár – PaCsi leves & Brain Dead bagett

Igazi megkerülhetetlen, nehézsúlyú versenyző a Bors GasztroBár, ha a streedfoodról van szó. Korábbi ígéretünkhöz híven sikerült levadászni egy újabb helyet a partinegyedben található falatozók közül. Ennél emblematikusabb objektumot nem is lehetett volna találni, mivel mindössze egy erős 15 lépésre van a Szimpla Kert mellett, azaz a Wizzair-es matricákkal ellátott gurulós bőröndök sűrűjében.

Ugyan jó pár éve megnyitottak már, és szerintem nem sokan vannak, akik még nem jártak itt, még kevesebben, akik pedig még nem is hallottak róla (ők voltak ugyanis az utcai levesezés egyik hazai úttörői), de eddig valahogy nem történt meg a nagy találkozás, szóval igazi hiánypótló cikk is ez egyben.

Kínálatukból a legkultikusabb párosítás a pohár leves mellé választott bagett. Ezeken kívül akár főzeléket is vadászhatunk magunknak ízlés szerint, de ezúttal maradtam a klasszikus párosításnál. A leves kínálat napról-napra változik, összesen 6 példányból tudunk választani (3 hideg, 3 meleg), de a bagetteknél nincsen ekkora rotáció, ott egy jól bevált példány bizony állandó eleme az étlapnak.

PaCsi (de) leves – paprikás csirkeleves nokedlivel & Brain Dead bagett – pirított sertésvelő, termelői savanyított jalapeno paprika

A levesek közül egyértelműen ez vitte a pálmát, már önmagában a neve meggyőzött, hogy ez kell nekem, míg a szendvicsek esetén egy régi jóbarátot választottam. Rendelésem felvétele után rögvest tovább is adták az információt a kollégáknak, melyre egy katonákat megszégyenítő, hangos IGEN volt a reakció a személyzet többi részétől. Ettől meg is nyugodtam, nem lesz itt semmi gond, hamarosan hallhatom is majd a nevemet, és a pult elé járulhattuk jól megérdemelt eledelemért.

Esztétikai megjelenés: A leves egy végtelenül egyszerű, fehér papírpohárban került elém, hozzá illő fehér műanyagkanállal. Első ránézésre az egyenletes paprikás, zsíros felszínt, csak a belehajított tejföldarab törte meg némileg, kellett gyorsan mechanikai behatást eszközölni, hogy megtudjam mi is lapul a levesemben. Ugyan a neve alapján nem érhetett volna meglepetés, de ez valóban olyan volt, mint egy híg paprikás csirke, benne a nokedlivel, hússal és paradicsomdarabokkal. Egészen felcsigázott. A bagett is gondosan elrejtve érkezett, egyrészt egy papírtasakba téve, de a biztonság kedvéért még külön is be volt tekerve egy papírba. Sokat nem mutat magából alapból, látszik a grillezés nyoma, és tapintható is, hogy ennek a széle bizony ropogós lesz. Kicsit szétfeszítve a kompozíciót láthattam meg a paprika karikákat, melyeket szépen körbeölelt a pirított sertésvelő. Igazán pofás látvány volt.

Pont: 8/10

Ízvilág: Kicsit tartottam a levestől, ugyanis egy másik helyen már volt egy nagyon rossz tapasztalatom, amikor egy tipikus főételből próbáltak levest készíteni nem sok sikerrel, de itt bizony minden a helyén volt. Igazán kreatív újragondolása ez a klasszikus magyaros konyhának. Tökéletes paprikás csirke íz, de mégsem éreztem azt egy pillanatig, hogy ez egy nem megfelelő állagú főétel lenne. Ez így lett kitalálva. A nokedli állaga, íze is rendben volt, a csirke és a paradicsom is jelezte ottlétét minden falatnál. A nagyon minimális pikáns jellege további pluszpontot eredményez. Befejezve a levest, rögtön rávetettem magam a halott agyra. A bagett állaga tanítanivaló. Kívül ropog, belül puha, valamint a velőnek köszönhetően kellően szaftos is. A paprika ugyan ecetes, de egyáltalán nem zavaróan sok, pont annyi, amennyi kell. A végére a belső fűtés is kicsit hevesebb lett hála a jalapenonak. Önmagában a velő nem egy túl ízletes alapanyag, de csípős dolgokkal kombinálva egészen kiváló, és ezt most újfent megtapasztalhattam.

Pont: 9/10


Mennyiség: A levest ránézésre egy 3 dl-es pohárban kaptam, ami szerintem bőven elég. Ennél nem kell több, pláne, ha az ember dob mellé egy grillezett bagettet is. Kellő mennyiségű csirke és nokedli is került a poharamba. A szerszámosládám ezúttal nem volt nálam, így csak saccolni tudom a bagett méretét, ami olyan 25 centi körüli lehet (ez a normál méret, egyszálbéllel rendelkező versenyzőink kérhetik kicsivel, ami ennek pontosan a fele). Ez a kettő így együtt bőven csillapítja egy időre a vadászösztönt. Kapunk annyi energiát, hogy simán kibírjuk a következő étkezésig.

Pont: 8/10

Ár/érték: 1190 forint a menü. Bárhogy kombinálva az aktuális kínálatot. Egy pohár levesért és egy grillezett szendvicsért? A válasz egyértelmű igen. Egyrészt, mert ez alatt az összeg alatt szinte már csak gyrost vagy maximum alsó-középkategóriás burgert kapunk, melyek a kreativitás csíráját is nélkülözik. Másrészt, pedig naná, ugyanis itt kreatív, különleges ízekkel dolgozó levest és bagettet kapunk ennyi pénzért. Nem is kérdés szerintem, hogy megéri-e kicsengetni az összeget. Aki erre jár, bátran próbálja ki, nem fog csalódni!

Pont: 10/10

(ha nem ismernéd a Kazi környékét, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk térképen merre van a Bors)