Select Page

Budapest Barbecue Company

Szerző: | 2017. jún. 14. | Egyéb

Egyre többet találkozunk a BBQ kifejezéssel kis hazánkban, azaz tagadhatatlanul elkezdte hódító hadjáratát. Sokak tán némi túlzással úgy gondolják, hogy a BBQ lesz az új “burgermánia”, de én személy szerint erre egyelőre nem tenném rá az életem. A legfontosabb, hogy gazdagon legyünk türelemmel feltankolva, ha belevágunk egy sütésbe. A BBQ nem az a kategória, amit 10 perc alatt letudhatunk, ezeket bizony hosszú órákon át kell készíteni.

A helyet egy testvérpár nyitotta meg, akik nem idegenként csöppentek a vendéglátásba, előzetesen a burgerek világában tevékenykedtek. Egyikük szakácsként, míg másikuk pincérként dolgozott a nagy egyesülés előtt, így jókora tapasztalattal vágtak bele az egész történetbe. Tanulmányi kirándulásokat tettek az Egyesült Államok területén, ahol több jellegzetes BBQ vidéket felkutattak.

szett

Itthon a Szent István  körút 13. szám alatt egy hatalmas üzletet béreltek, ahol a kerthelyiség rátesz még egy lapáttal, a kettő együtt pedig akkora tényleg, mint más három átlagos étterem. Nagyobb feladat volt a géppark beszerzése, mivel Magyarország azért nem egy ős BBQ nemzet, ahol minden második sarkon találni egy új vagy éppen használt smokert akár. Miután ez megvolt a Kiss testvérpár a húsok minőségénél és beszerezhetőségnél találta a következő akadályt. A sok próbálkozás vége az lett, hogy több fajta húst is külföldről szereznek be, melyek USDA minősítéssel rendelkeznek.

köret

Egy hatalmas lakomát rittyentettek a workshop résztvevői elé, miközben számtalan trükköt és fogást árultak el, melyek segítségével jobban mozoghatunk a BBQ világában. Számtalan húsfajta és fűszerezés, többfajta köret, de még desszerttel is készültek. Sokszor a legkisebb hozzávalók megváltoztatásával szignifikáns eltérést lehet elérni, mint például ha csak másik paprikát használunk alapnak a fűszer készítésénél. Remekül vázolták, hogy milyen eltérés van a magyar vagy az amerikai húsok között, mennyire más az összetételük. A markáns különbséget mindenfajta előképzettség nélkül is azonnal érezzük, a zsírosság élményét nem lehet elvéteni sehogy.

húsbolt

Az állandó étlapjuk sokkal bőségesebb, számtalan egyéb fogást is találunk rajta, melyek között még burgereket is felfedezhetünk, nem csak tipikus BBQ-hoz köthető elemeket. A nyári hőségben kerthelyiségükben némi sörrel feltankolva igazi félnapos programot lehet rendezni. A hosszú órákon át tartó sütést pedig elvégzik helyettünk a konyhában. Az omlós húsok mellé számtalan különböző sör személyében találhatunk hű társat. Ha kacérkodik valaki a gondolattal akkor hajrá, a Budapest Barbecue Company-nál alapos BBQ kezdőleckét lehet venni.

Budapest Barbecue Company – 1055, Budapest, Szent István krt. 13. – Facebook