Select Page

Buja Disznó(k) – Rántott hús

Buja Disznó(k) – Rántott hús

Egy jó rántott húsnál kevés jobb dolog létezik a világon. A menzás változattól a prémium kategóriáig szinte mindenre találunk példát idehaza. Előbbi talán nem a legjobb gasztroélmény amiben részünk lehet, többnyire egy száraz, alaposan papírrá klopfolt verziót jelent. Utóbbira pedig sokan rávágják, hogy ennyit nem adnak egy mezei rántott húsért.

A Hold utcai piac köztudott már, hogy átalakult egy street food csarnokká, ahol változatos egységek közül válogathatunk kedvünkre. Főként a galéria szint, ami fontosabb, ha gyümölcsökön kívül mást is szeretnénk enni, itt találni a “lényeget”. Halas, burgeres és sok minden más, de ezek most hidegen hagytak, mert kész haditervvel érkeztem a Buja Disznó standjához. Legendákat zengett az utóbbi hetekben az internet bájos népe a rántott húsról, amit náluk lehet kapni.

A belső nem egy hodály, de cserébe egészen hangulatos, hasított fa és félbevágott rönkök minden irányban. Csúcsidőben bent szabad helyet találni valahol a lottó 5-ös esélyével vetekszik, de kint a közlekedőfolyosón szerencsére jó pár sörpad van, ahol tudunk magunknak helyet csípni.

Rántott hús, nagyon nincsen túlbonyolítva ezen semmi, azt kapjuk, amit a táblán olvasunk. Mellé egy adag savanyúságot azért muszáj volt berendelni, a sör pedig történetesen ingyen járt ott jártamkor. Kígyózó sor mellett is nagyjából 15 perc várakozás után szóltak, hogy kész is a fogás.

Esztétikai megjelenés: A tálalás zseniális és egyben átgondolt. Egy teniszütő méretű falapát, amire tettek egy papírlapot, aminek feladata, hogy az esetleges extra olajcseppet felszívja. A rántott hús minden, csak nem apró. A tálcaként szolgáló lapátszerű eszköz alsó hangon 34-35 cm, amin a rántott hús nevetve túllóg még kicsit. Azért átgondolt pedig, mert az egészet egy hanyag mozdulattal beboríthatjuk a kukába és akkor csak a nagy fa ping-pong ütőt kell eltörölni, semmi mást. Maga a hús jól néz ki, nem tocsog az olajban, színe is tökéletes, de nagyon egy rántott húsról áradozni aligha lehet, ha szimplán a látványról van szó. A köret is papírtálcában kapott helyet, a majonézes burgonya alaposan meg van hagymával szórva, egészen pofás látvány.

Pont: 9/10

Ízvilág: Már az első falatnál kiderül, hogy itt egészen magas szinten művelik a rántott hús művészetét. A panír kellemesen ropog, míg rántott húshoz mérten az alapanyag szaftos tudott maradni. Falatozás közben sikerült kifülelni ennek miértjét. Három sütési fázist különítenek el készítés közben, elsőre a klopfoló géppel extra szélesre varázsolt karajt 200 fokos repceolajban sokkolják, aminek hatására a hús pólusai elzáródnak, így nem engedik kifele az értékes szaftot. Ezután sertészsírban sütik tovább már jóval alacsonyabb hőfokon, majd végül kap egy könnyed vajas ápolást kap, hogy megidézze az igazi hagyományos rántott hús ízvilágát. Ezek után kerül elénk még szinte forró állapotban, teljesen jó! Valóban finom az egész hús történet, amihez jön lágyításnak egy laza krumpli saláta egy leheletnyi hagymás beütéssel a hátán. A menzás förmedvények mellett ez maga a király, ezért érdemes ellátogatni valóban.

Pont: 10/10


Mennyiség: Sokak szemében csakis a méret számít egy ilyen ételnél, személyes tapasztalatom alapján is elégszer hallottam a menzákon a “nagy húst adjál..” biztatást a konyhás személyzet részére. Nagy rántott húst készíteni nem olyan nagy feladat, kell hozzá egy vastagabb alapanyag, amin aztán levezetjük a dühünket és addig verjük, míg papírvékony nem lesz és fele le nem lóg a deszkáról. Na, erről itt nincsen szó. A húsnak korrekt vastagsága is van, mely egyenletesen kitart a széleihez közeledve is. A klopfolást egy mágikus géppel végzik, ami egy könyvszerűen bevágott karajszeletet dolgoz el ilyen egyenletesen terebélyessé. Sorban állás közben láttam, ahogy többen az adag egy részével nyargalnak vissza és elcsomagoltatják későbbre. Nem mondom, hogy az utolsó falatoknál már nem szuszogtam, de végül azért sikerült. Valóban embert próbáló mennyiséget raknak elénk, garantáltan meghozza a kajakómát, kötelező utána aludni.

Pont: 10/10

Ár/érték: Csak egy pillanatig tűnhet soknak a 2100 forintos ár, amiben a krumpli saláta is benne van már. Másodjára rájövünk, hogy egy ekkora benga szelet rántott hús gond nélkül akár két embernek is elég, akkor már világossá válik, hogy ez bizony kifejezetten olcsó. A minőség egyszerűen hibátlan, teljesen új dimenziókat nyitott meg nálam a rántott húsokkal kapcsolatban. A rántott hús mellet kérhetünk természetesen mást is, mint például rántott fület is. A piacos hangulat tökéletesen megvan a stand előtti padoknál ülve, gyanítom, nem utoljára járok itt, akad még a galérián pár kipróbálásra váró egység.

Pont: 10/10

(ha sokat nem segít a név, hogy Hold utcai piac, akkor KLIKK IDE és mutatjuk térképen)