Select Page

Burger House – Nyugati – Big Bacon burger

Burger House – Nyugati – Big Bacon burger

A hetes számot egy egészen rejtélyes misztikum övezi. Hét feje van a sárkánynak (Süsü defektes volt), hét színből áll a szivárvány, hetedhét országot járta a népmesében a királyfi, 7-es busz, hét főbűn, hét fő erény, hét törpe, hét mesterlövész és nem mellesleg ASCII kódja 55 vagy 0x0037, illetve Enrique Iglesias-nak is van egy albuma mely a “7” nevet kapta.

Viszont gasztronómiai vonalon nincsen ilyen jelentősége, vagyis én nem hallottam olyan receptekről, ahol mindenbe például hét teáskanálnyi cukor vagy hasonló kellene. A Burger House életében viszont a hetes szám egészen komoly mérföldkövet jelent, mivel megnyílt sorban a hetedik éttermük.

Sikerült a nyitás után alig egy-két héttel betámadnom az egységet, ami lehet, hogy talán kicsit aljas húzás. Legnagyobb örömömre ez már kifejezetten egy forgalmas, tömegközlekedés szempontjából frekventált helyen található és közel sem esik ki a város mindennapos lüktetéséből. Közre fogja két másik etető is, de a nap, mint nap átözönlő embertömeget ennyi hely bőven elbír. Szépen lassan a forgóóra melletti zónát is felújítják és az eddigi nem túl romantikus barlangszerű átok már csak a múlté lesz. Maga az üzlet helyén ezelőtt nem tudom már pontosan mi volt, de a belsőt sikerült teljesen étteremnek megfelelő kialakítással és hangulattal felvértezni. A konyha mondhatni nyitott, ha kíváncsiak vagyunk miként készül éppen burgerünk akkor nyugodtan végignézetjük, gyanítom senki nem fog elzavarni minket.

Az étlap utolsó burgeres látogatásom óta szinte kompletten kicserélődött és megújult. A pizza már akár, mint a többi egységben itt is elérhető, de maradtam inkább a burger irányzatnál.

Big Bacon – Buci, 2 x marhahúspogácsa, 2 x 30 gramm cheddar sajt, 80 gramm bacon és házi hambiszósz

Nem, ez nem éppen a vegáknak lett kitalálva, sokkal inkább csúcsragadozóknak, igazi hús fanatikusoknak. Normál és extra méretben rendelhető, a fent említett adag a normálra vonatkozik, az extra már nekem is túlzás lenne úgy érzem.

Esztétikai megjelenés: Jókora toronyként érkezik, de ezt valahogy dupla húspogácsa mellett aligha lehetne máshogy megoldani. A buci tetején egy sajátlogós zászló fityeg, aminél én csak annyit bánok, hogy nem tudom átszúrni vele az egészet, pedig egy félbevágás során sokat segítene. A belső viszont guszta. A dupla húsokon az enyhén ráolvadt cheddar szeletek minden nyálelválasztást beindítanak. A bacon csíkok hevederként fogják le az egészet, melyek oldalán kicsit ki tud szökni a szósz. A legalsó szinten egy karika paradicsom és némi jégsaláta pihen, de egy ilyen hústoronynál szinte észre sem venni. A közel tucatnyi konfitált burgonyakarika közvetlenül a tálon kapott helyet, míg a káposzta sali kapott magának egy üvegpikszis kerítést. A szalvéta mellé bekészített nedves törlő hiába apróság, sokat segíthet menet közben.

Pont: 10/10

Ízvilág: A buci belső fele kellemes ropogósra pirult, míg tésztája könnyed, szellős textúrájú, nincsen agyondöngölt érzésem falatozás közben. A szósz először orral sikerült tesztelnem, mert az egyik baconcsík úgy mozdult, hogy megkínált egy szippantással. Egészen más hatás, de maradok inkább a számmal való ízlelésnél a továbbiakban. Én inkább majonézesebb irányba érzem, enyhén fűszerezve. A húspogácsa folytatja az enyhén fűszeres vonalat, nincsen eltúlozva és hagyja, hogy tisztán a hús íze domináljon. A bacon ha egy fél perccel tovább sült volna, akkor lennék igazán boldog, én személy szerint szeretem ropogósan, amikor már enyhén megbarnul színre is. A zöldség ággyal semmi gond, bár ennyi hús után szervezetünk észre sem veszi. A burgonya egészen más, mint egy átlagos hasábburgonya. Lassú sütésnek köszönhetően az utolsó atomjáig átsült, semmi nyers pontja nem marad. A kápsali remek társ egy frissítéshez, ízre lágy, semmi túlzás nincsen benne.

Pont: 9/10


Mennyiség: Már akkor jól lakunk, ha végigszámoljuk hány gramm hús van benne. Segítek, 300 gramm marhahús és 80 gramm bacon. Nálam még pont határeset ilyen magasra építve, ezt még meg tudom úgy markolni, hogy át tudjam harapni és ne tűnjek szánalmasnak előtte, mint egy tacskó mikor ráindul egy zsiráfra. A sajt bőven elég rá, ami mellé csatlakozik a paradicsom és a saláta, mint húsmentes feltét. A szószból egy félkanállal talán kevesebb is elég lenne, a végén 3-4 szalvéta áldozatul esett. Önmagában a burger is bőven elég, de a köret tovább fejeli és a közel tucatnyi burgonyakarika, méri rám a végső a gyilkos csapást.

Pont: 9/10

Ár/érték: Az asztalon lévő flyer ami a helyi BH sajtburger hasonlítja a McDonald’s BigMac-hez zseniális húzás főleg úgy, hogy ha kinézünk a hatalmas ablakokon akkor szemközt látjuk a Nyugati Mekijét. A Big Bacon normál kiadásban 2090 forint, míg a köret, ami a burgonyát és a salátát jelenti, 400 forinttal emeli a számlánkat. Ilyen sok húsnak megvan az ára és ha azt nézem, hogy a szomszédban ennyiért 4-5 darab perecet kapunk, akkor nem mondanám kicsit sem drágának. Egy picit még be kell lakni a helyet, de ilyen nyitás közeli helyzetben mondhatni normális. A déli szellő (Burger House Facebook oldala) azt az üzenetet hozta, hogy nemsokára szendvics fronton komoly újítások lesznek, így ha elérhetővé válik akkor én az északi áramlattal visszatérek egyet tesztelni.

Pont: 9/10