Select Page

Café Teide – Tárkonyos zöldségragu leves, rántott sajt franciasalátával, rózsa kalács

Café Teide – Tárkonyos zöldségragu leves, rántott sajt franciasalátával, rózsa kalács

Ajjajj, fogja el az embert az érzés, mikor reggel szól az óra, hogy kelj fel fiam és irány a meló. Választás nincs, az év végi hosszú szünet, az új év második hetében már olyan, mintha nem is lett volna. A dolgos hétköznapok üde színfoltja a nap ideális esetben közepére beiktatott étkezés, úgy van az ebéd. Sokan szeretik, ha a munkanapok ebédje, legalább a fogások számában hasonlít a vasárnapi húsleves-rántott hús-gesztenyepüré trióra.

Bár én jellemzően egy fogással szoktam elintézni, de néha azért jön az a jól esne egy leves érzés. Nem is olyan régen a szomszédos irodaház aljában rejtőző kávézóra lettem figyelmes, aminek falán egy mai menü felirat pöffeszkedett. Eddig azt hittem, hogy a Café Teide-ben maximum hidegkonyhai fogásokkal tölthetjük meg a bendőnket, de az észlelést követően, már a pultnál is voltam és csomagoltattam magamnak egy menüt.

Esztétika,megjelenés: Ez a hely, inkább a helyben fogyasztás híve, de azért megoldották nekem a csomagolás kérdést is. A Tárkonyos zöldségragu levest, egy, pontosabban két műanyag korsóban kaptam.  Tárkonyos leves révén, a színét a tárkony darabkák és a tejszínhatározta meg. A lében sárga és a fehérrépa, valamint zeller kapott helyet. A képen láthatjátok, hogy rendesen megfőzték őket, nem bízták a véletlenre. A második fogás a Fransiasalátával körített rántott sajtot műanyag tányéron kaptam. Egy háromszög alakú, ujjnyi vastag, sötétbarnára sütött sajt, és egy láthatóan minden összetevőt tartalmazó franciasaláta terítette be a tányérkát. A salátáról érdemes esetleg pár szót ejteni. A zöldségektől igen változatos, és a saláta legfontosabb összetevői jól kivehetőek. A savanyú uborka mélyzöld színével, az alma darabok, pedig nagyobb méretükkel tűnnek ki az alapanyagok közül. A majonézes öntet is rendben van ránézésre, rá is térek a desszertre. A harmadik fogás a rózsa kalács. Be kell, hogy valljam, hogy amikor megláttam, inkább egy elrontott kakaócsiga jutott eszembe. A rózsa kalács, egyben tényleg rózsának néz ki, egy darab, inkább egy meggyötört reszelt almás, fahéjas csiga képét mutatja. A gyors és frappáns csomagolás, nem igazán okozott esztétikai élmény, helyben fogyasztva biztos többet tudott volna mutatni a fogás.

Pont:6/10

Ízvilág: Na akkor a sorrend változatlan marad, elvégre a vasárnapi ebédnek is megvan a maga rendje. A tárkonyos levesben a zöldségek, ahogy az már ránézésre is egyértelmű kicsit túlfőttek. A leves lelke, a leve, ennek a túlfőzésnek, illetve vélhetően egy jó húsalaplének köszönhetően remek ízt kapott. A zöldségek élvezhetőbbek lettek volna, ha nem főnek vaj puhává, de nekem ez a leves még így is bejött. A második, kettős érzéseket ébresztett bennem. A rántott sajt, jó minőségű alapanyagból készült, nem is lehet rá panaszkodni. A saláta minden összetevője olyan volt amilyennek lennie kellett. Az alma ropogott, a főtt zöldségeket pont addig főzték ameddig kell, a savanyú uborka pedig pont annyi savanykás ízt dobott a közösbe, hogy az ne legyen tolakodó. Külön-külön jó is volt, de ez nálam együtt nagy nem volta találat. A desszert, sajnos nem a ronda és finom kategória. Az egyetlen íz a fahéjé volt, amit éreztem. Az alma íze elveszett a hőkezeléstől és nem került bele annyi cukor, hogy segítsen a helyzete. A végső következtetésem az, hogy a leves nyert, a többi sajnos ilyen formában feledhető élmény volt.

Pont:5/10

Mennyiség: Ha jól megnézitek a képeket, akkor a menü összességében azért nem volt kis adag. A leves úgy 3- 3,5 dl liternyi, megfelelő mennyiségű zöldséggel. Ezt követően egy kellemes adag saláta, egy szép méretes sajttal és végül a nem túl élvezetes, de annál tömörebb kalács. Amit elvártam, azt mennyiségben megkaptam, de nem úgy álltam fel az asztaltól, hogy ebből még tudnék enni. Nagyjából három óráig nem éreztem az éhségnek semmilyen nyomát.

Pont:8/10

Ár/érték:  Ahogy már említettem, a hely, nem azért tűnt fel, mert ebédidőben hosszas sor áll az épület előtt a mnü miatt. Pont az ellenkezőjére lettem figyelmes. Kint a menü tábla, de sehol egy ár és még egy kolléga sem említette, hogy a Café Teide-ből hozta volna az ebédet. Vannak véletlenek, de ez nem az, az ok igen egyszerű, a menü ára 1690 forint. A szomszédos éttermek 990 forintos árával, nem igazán tud vetekedni és a teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyáltalán nem ér ennyit. A leves elment, de gyanús, hogy pár hét múlva már emlékezni sem fogok rá. A második, nem szerencsés párosítás, a desszert pedig, egy nagy nulla. Azt hiszem régen éreztem, hogy ilyen rossz üzletet csináltam. Azt javaslom, ha betértek inkább maradjatok a kávéknál és az üdítőknél.

Pont:3/10