Select Page

Calavera – Pozole leves és fajitas

Szerző: | 2016. nov. 3. | Egyéb

Újpest továbbra sem a város gasztro központja, ahol egymást érnék a minőségibbnél minőségibb éttermek. Viszont attól sem kell tartani, hogy a IV. kerület éhezne, mert nincsen hol ennie. Van már egy-két korrekt egység, de most a legújabb mind közül kitűnik. Először is a legfontosabb, hogy több, mint 50 különböző tequila szerepel itallapjukon, nem mellesleg pedig mexikói étteremként nyitott meg a Calavera.

A főtér “oldalában” található Újpest legújabb üdvöskéje, ami valami egészen leírhatatlan hangulattal bír, ahogy betesszük lábunkat. Kettős hangulata van a helynek, a bar vonal lágyan csábít az italozásra, de párhuzamosan ezzel, ha már iszunk, akkor együnk is valamit késztetést is érezzük. A belső megidézi előttünk a filmekből ismert nagy mexikói laza, hangulatos életérzést.

belső

belső

Az étlap nincsen túlbonyolítva, a legtöbb jellegzetes mexikói fogás megtalálható rajta, mint például a burrito, quesadilla, chili con carne, vagy éppen előételként funkcionáló nachosok és saláták. Szerencsére Mexikóban sem ismeretlen fogalom a desszert, amitől rendesen kerekednek az amigók, így abból is került pár a kínálatba.

Pozole

Pozole

A pocsolya leves, azaz a pozole nem a legszebb dolog a földön, az egészen biztos. Ez egy húsos, zöldséges raguleves, amit fehér kukoricával és avokádóval bolondítanak meg. A tetejére került némi retek is, de ez leginkább a látvány feltuningolása végett. Ízre egy nagyon kellemes, frissítő hatást ébreszt szánkban, aminek utóízében megjelenik egy könnyed limeos ízvonal. Hússal gazdagon van töltve, de emellett helyet kapott benne jókora mennyiségű csicseriborsó is.

Nacho

Nacho

Azoknak, akik levest inkább csak ünnepnapon esznek, a nacho saláták jobban tetszeni fognak. A nacho salsa egészen egyszerű, mivel csak chipsből, salsaból és sajtból épül fel. A szósz tiszta paradicsomos, egy kicsivel több fűszert el tudnék bele képzelni, nekem ez picit “túl tisztán” volt paradicsomos.

csirke

csirke

Fajitas kínálatuk jelenleg öt elemet tartalmaz, mely vegát, csirkést, marhást, sertést és garnélás verziót jelent. Ezek közül a csirkéset és a marhásat sikerült kóstolnom, természetesen megosztva. Maga az elképzelés, ahogy a fajitast mi magunk rakjuk össze már megér egy misét. A legnagyobb élményt egyértelműen a tálalás adja, mivel a húst egy forró serpenyőben teszik elénk, amiben bizony eszeveszettül sercegve sül még a hús. Külön tányéron kapjuk meg a sajtot, a rizst, a babpürét, tejfölt, salsat, guacamolet és a salátát. Ezeket innentől kedvünk és ízlésünk szerint pakolhatjuk a tortillába.

all-in

all-in

A csirkehúsnak van egy nagyon enyhén érezhető narancsos-citrusos ízvilága. A marha hozza jellegzetes tiszta ízét, amihez a kaliforniai paprika és hagyma íze társul. Adagra bődületesek, ha az egészet beleépítjük a tortillák közé, akkor bizony rendesen megkapjuk a kerek ombre irányvonalat, ami ránk vár, ha folyamatosan ilyen adagokat nyomunk magunkba. Ugyanez az állítás igaz az összes fogásra is, mexikóisan túl vannak méretezve.

csokisan

csokisan

A sort churrossal sikerült zárni, meg persze tequilával, hogy könnyebben menjen az emésztés. Eddig nem tartoztam az effajta röviditalok fanatikusai közé, de rájöttem, hogy bizony, ha minőséggel dolgozik az ember, akkor hamar változhat véleménye. Akad köztük markáns, karakteres füstös ízű is, de van kifejezetten lágyabb nőiesebb is. Visszakanyarodva az édességhez, amit spanyol fánkként emlegetnek. Fahérjas porcukorral és csoki öntettel tudjuk bolondítani.

ez nagyon nem a késdobáló minőség tequilából

ez nagyon nem a késdobáló minőség tequilából

Árban a saláták 700-1000 forint között mozognak, a pocsolya leves 790 forint, míg a fajitasok 2290-től 2890-ig találhatóak meg az étlapon, hozzávalóktól függően. A churros 890 forinttól indul. A hely azoknak ajánlott, akiket nem zavar meg, ha egy-egy kurjantás közbezavar, mivel a szomszéd asztalnál a tequilától és koktéloktól enyhén áztatott 40-50-es hölgyközönség igencsak jól érzi már magát. Még szinte szárad a festék a falon, de a helynek már zseniális hangulata van, ami gyanítunk, hogy csak jobb lesz az idő múlásával.

CalaveraBudapest, 1042, Szent István tér 3, – Facebook

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték