Select Page

Cheese – Gyros pitában

Cheese – Gyros pitában

Már volt egy post ettől az étteremtől, akkor mondhatni könnyed sómérgezést kaptam, de acélszervezetem hamar feldolgozta és kilenc hónappal később elérkezettnek éreztem az időt, hogy újra próbálkozzak. Az igazat megvallva az étterem oldalán a nyitás óta egy ménkű nagy piros nyíl díszeleg ami azt hivatott jelezni, hogy ott bizony gyroszt osztanak. A nyíl ott volt meg az étterem is, de közel tizenegy hónap nyitva tartás alatt gyrosnak nyomát se látta az éhes bányászváros mely a felette/mellette elhelyezkedő épületkomplexusban él nap, mint nap.

Megtört az átok és egy fülest kaptam miszerint, megjelent a hús és beindult a gyrosgyár. Nekem se kellett több, fogtam magam és levillantam, hogy alaposan leteszteljem. A nyitás örökzöld kérdéssel indul, “hagyma, csípős mehet?”, komolyan mondom enélkül már nem gyros a gyros. Gondolkodás nélkül rávágtam, hogy persze mindkettő robbanhat bele. Mostanában sokat dicsértem a látványkonyhákat, hogy milyen jó látni a folyamatokat, melyek végeredménye a kész étel. Kifejezetten itt nincsen erre lehetőség, de belátunk az ablakon szóval félsiker!

Esztétikai megjelenés: Tényleg pitás a gyros, nem tortillába csavart szendvics, ezért jár a jó pont. A pita skalpját megkapjuk, nem cápázza be az étterem, ez is jó pont. A kupakot eltávolítva felfedi magát a lényeg ami alatt a belső értetendő. A csípősség az igazi ősmagyar fűszer jelenlétét hozza el számunkra, jól nyakon öntve az egész Erős Pistával, hát nem a legegyedibb öntet a kerületben ebben biztos vagyok. Pár csirkehús szelet és kocka meglapul a piros réteg alatt, illetve egy kóbor uborka is virít. Nagyjából ennyi látszódik az egészből, a többi összetevő elrejtőzik a kíváncsi szemek elől. Nagy zsonglőrmutatványt nem lehet egy ilyen gyrossal csinálni, mondjuk úgy, átlagos lett.

Pont: 7/10

Ízvilág: Az első falatok nem állnak másból, mint a már egekig magasztalt Erős Pistából, majd utána jön a meglepetés amit a Cheese újonnan avanzsált török-görög gyros mesterszakácsa adott számomra. Az első réteg alatt egy olyan dózis lilakáposzta van, amitől kérdés nélkül ki tudnék futni a világból. Ízre totálisan képes hazavágni az egészet, őszintén szólva nem is értem mit keres egy gyrosban, szerintem nem ez az eredeti recept, de lehet én vagyok sügér hozzá. Egy határozott mozdulattal kikanalaztam a jobb kezemmel a káposzta jelentős hányadát, majd folytattam kalandozásom a gyrossal. A hús egész ropogós, ez mondjuk jó benne, kicsit javít az előző traumán. A hagymás jelleg annyira nem érződik benne, hogy szerintem a hagyma csak rápillantott erre az adagra. Egy kevéske paradicsom és a már említett uborka kimeríti a maradék feltétek listáját, hát ez bizony káposztás gyros lett.

Pont: 5/10

Mennyiség: Csodát senki ne várjon a pitás gyrosoktól, ezek nem azt a feladatot szolgálják, hogy tele rakja a hasunkat, inkább átmeneti tűzoltásra hivatottak. Arányait tekintve egészen tragikus a kép, közel 40%-a lilakáposzta, amitől igazán rémessé tudná válni azok számára, akik nem rajonganak érte. A hús nem kevés, de nem is sok, talán így pont jó. A többi maradék pár feltét egészen meghúzódik a háttérben, sokat nem tesznek hozzá az összképhez. Az öntet bőséges, rendesen ráborítottak a gyártás folyamata alatt, mennyiségre tényleg nem érheti panasz. A hagymás kérdésre tényleg igennel válaszoltam, ennek ellenére talán egy körömnyi jutott bele, így muszáj leszek fakaróval védekezni este a vámpírok ellen. Halovány három órára talán elegendő, aki ebédnek tervezi az számoljon meg mellé valami desszertet is.

Pont: 5/10

Ár/érték: Drágának nem mondható, mivel 650 Forint, ami egészen baráti, de mit is fizetnénk meg benne annyira? Egy fej lilakáposzta körülbelül 300 Forint igaz ennek legalább felhasználják egy adagba, a hús oké bla, bla. Picivel olcsóbb, mint mondjuk a körúton, de minőségben kevés étterem tud ez alá kerülni, szóval minden elismerésem. Eddig sem hallottam sok magasztos ódát melyben a Cheese-t dicsérik, talán most nekem sem sikerült bővítenem azon szűkös tábort. Talán a következő fogással várok egy újabb évet. Azoknak akik oda meg vissza vannak a lilakáposztáért azoknak tökéletes fogás, hajrá!

Pont: 4/10