Select Page

Chili’s Burger – Gyros tál

Szerző: | 2016. Már. 22. | Gyros

A városban viszonylag kevés olyan hely van, ahol kifejezetten görög gyrost árulnának, de egy burgeres kalandom során felfigyeltem egy „greek gyros” feliratra, amit úgy éreztem, jobb, ha mihamarabb felderítek. Sokan a legtöbb török gyrosra úgy tekintenek, mint a sátánra vagy éppen az ételre, ami megcsúfítja a legendás gyros hírnevét.

A tegnapi pizzériából, burgert rendelek baklövés után most a burgerezőnél gyrost rendelni trükköt próbáltam ki, elvégre kétszer ugyanoda csak ritkán csap a villám, pontosabban belém. A győri születésű Chili’s Burger már 2015 októberében „járt” nálunk, de akkor névadó burgerük volt szétboncolva.

Nos, a belső minimális változásokat tartogatott meglepetésként, így egyből inkább az étlapra kezdtem el terelni figyelmem. Gyros pita és tál, inkább az utóbbi az a látványosabb, bár bevallom a vastag pitába rejtett verzió is sokáig a pakliban volt. Lehetőségünk van a köret megválasztásában, ami most történetesen hasábburgonyát jelent. „Hagyma, csípős mehet?” kérdés itt is durrant, ahogy azt illik.

félénk

félénk

Tálalás egyszerű, börtöntálcán rajta a tál, amit egy kisebb fekete műanyag tányér fog össze. Alapból egészen szégyenlős a gyros, mivel a pita cikkelyeket úgy tették rá, hogy jóformán mindent eltakarjanak. Ezek eltávolítása nem igényel különösebb akrobatikus mutatványt, így könnyedén szemügyre vehetjük, hogy ugyan mi is rejtőzik a tál belsejében.

fűszerből van bőven

fűszerből van bőven

Alaposan fűszerezve van a teteje, arról a pontról falatozva valóban arcunkba robban minden egyszerre, viszont azon túljutva jelentősen visszaesik a fűszeres túltolás. A hagyma egészen baráti, a szósz kicsit hűti erejét, de natúrban sem kell tőle tartani, ha éppen az ajtón, akkor esik be életünk szerelme bátran ugorjunk elé.

hús, meg ez-az

hús, meg ez-az

A hús jó ropogós, szolidan fűszeres, helyén van. A szósz nem rossz, de személy szerint egy picit fűszeresebben, akár hagymásan jobban tudnám díjazni. Állagra tökéletes, nem egy felhígított, már-már vízszerű vacak. A krumpli alap kellően friss, a legtöbb hasáb ropogós maradt annak ellenére is, hogy masszív mennyiségű nem éppen sivatagszáraz hozzávaló van felette. Akik szeretik tüzesen az ételt, azok bátran kérjék, egészen sok agresszió van a csípős szószba, pár apró köhintést simán sikerült kicsikarnia belőlem. A pita enyhén pirított, ami kapott egy kevéske fűszert, célnak tökéletesen megfelel.

szósz

Adagra jók vagyunk, elsőre kicsit cinikusan néztem a tányérra, a sok sötét árnyalat vékonyította az összhatást, ahogy egy “izmosabb” hölgynél teszi a fekete ruházat. Arányaiban jó, húsból nincsen hiány és pedig talán ez az egyik legfontosabb benne.

tál

tál

Árban 1200 forintnál járunk a tállal, ami a városban egy tökéletesen átlagos árszabásnak tekinthető. Nem mondom, hogy életem legjobb gyrosa és azt sem állítom, hogy a görögök fogják a szekeret és bevándorlóként Magyarországot támadják emiatt. A millió-egy töröknél viszont magasabb szinten képes dolgozni, ami így az egészen megéri, kategóriát jelenti nálam.

(ha nem a Fővám-Kálvin között nőttél esetleg fel, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk térképen merre van az arra)

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték