Select Page

Damniczki cukrász manufaktúra

Szerző: | 2016. Júl. 19. | Egyéb

A kánikula igazi fenevad, ami ellen védekezni jól talán hideg sörrel, felfújható medencével és megfelelő mennyiségű fagylalttal lehet. A mesterhármas közül utóbbit, a fagyi vonalat követve sikerült célpontként megtalálni a Damniczki cukrszádát, akik immár 20 éve kezdték világhódító tervüket, de mindezt bő 60 km-re a fővárostól.

1992-ben Székesfehérváron nyílt meg első üzletük, ami az elején egy hagyományos cukrászda kínálattal dolgozott, de később szépen lassan átalakult egy fagyi-sütemény-torta-desszert birodalommá. Ehhez kellett, hogy Damniczki Balázs elkezdjen saját készítésű fagylaltokban gondolkozni, melyek gyártása során semmilyen mesterséges hozzávalót nem használ fel, csakis természetes alapanyagokat alkalmaz.

a képlet

a képlet

A budapesti üzlet a Hercegprímás utca 17. szám alatt található, mindössze pár lépésre a Szabadság tértől vagy az Arany János utcától. Belépve szinte azonnal a tekintetünk a fagyispultra szegeződik, amiben 48 különböző ízesítésű fagylalt hűsöl. A teljes kínálat 60-65 fajtát jelent, így nem feltétlen találjuk minkig ugyanazokat az ízesítéseket éppen az pultban.

Regény hosszúságú kínálat

Regény hosszúságú kínálat

A minőségen túl szükség van fantáziára is, amiben Balázs nem szenved hiányt, mivel olyan ízkompozíciókat álmodott meg, melyek sokak fejében azonnal zárlatot okoznak, ha a fagylalttal párosítják össze. Ebbe a mezőnybe sorolható például a kapros uborka, a sós vajas kukorica vagy éppen a bazsalikomos cékla fagylalt. Ezek mellett természetesen megtaláljuk a klasszikus pontokat is, szóval aki szimplán vanília-csokira vágyik, az is megtalálja számítását a cukrászdában.

A kínálat

A kínálat

A szorbé fagylaltok eszeveszett intenzív ízzel támadnak, szó szerint arcunkba robbantják a friss gyümölcsök vagy éppen zöldségek ízét. Tény, hogy ezekbe nem kerül tejtermék, ami csillapítaná az ízhatást. A tejszínes példányok sokkal visszafogottabbak és lágyabbak, ezáltal könnyedebbnek is hatnak kanalazás közben.

A sor

A sor

Fagylaltok mellett számtalan sütemény és torta is várja a nagyérdemű éhes közönséget, melyek közül több fajta is már igen előkelő helyezést ért el például az Ország Tortája megmérettetésen az elmúlt években. Árban nincsen elszállva, a városban megszokott minőségi fagyizókkal egy szinten dolgozik a cukrászda.