Select Page

DIÓ delicate:cantine – dióburger

DIÓ delicate:cantine – dióburger

A dió, Magyarország területén nem őshonos, mégis elterjedt a hosszú évek alatt. A dió gyümölcse az, amit a legtöbb ember fogyaszt és nem is hiába! Rengeteg értékes tápanyagot rejt magában, többek között telítetlen zsírsavakat, ásványi anyagokat, fehérjét és vitaminokat is. Emellett persze sokan levelét is felhasználják például különböző betegségek kezelésére.

Jelen esetben nem orvosi, hanem kizárólag gasztronómiai céllal vizsgájuk a kérdést. Tavaly az év végi hajrában nyitotta meg kapuit a DIÓ delicate:cantine. A ház ura, Klaus – aki véleményem szerint a 30-as éveit tapossa vagy csak mocskos jó anti-ránckrémet használ – a hűség városát hátrahagyva gondolt egy merészet és felcuccolt a fővárosba.

“delicate:cantine”, ami annyit tesz, hogy a polcról a pestotól, a kenyereken át a dióval töltött szalámiig mindent megtalálunk, miközben a déli óráktól kezdve több fogásos napi menükkel is dolgozhatunk. Jelenleg egy burgeres ajánlattal is kísérletezhetünk, mely nem meglepő módon a Dió Burger nevet kapta.

dióburger menü – diópuffancs, diópesztó, kalapácshús, paradicsom, lilahagyma, lajta sajt és mindez grillezve

A menü annyit jelent, hogy egy választható üdítő vagy éppen kávé is jár hozzá, esetemben ezt a szerepet egy szőlőfröccs töltötte be. A belső nem éppen egy hodály, de négy ember egy pultnál helyet foglalva helyben is tud fogyasztani a sok jóból. (a pincehelyiségbe nem jutottam le, de ott is sátort lehet verni)

Esztétikai megjelenés: Ismerjük be, a hagyományos burger kinézetről itt nem beszélhetünk. A pufi kezdetben valóban lehet puffancs, de miután a nyakába kapja forró vasat, szépen bordázott lesz és lapos. Alsó felén látszanak a dió darabok benne, hát nem mindennapi, na! A belső fentről indulva a sajttal kezdődik. Ezután jön a diós pesto, lilahagyma és az extra húsos paradicsomgerezdek. Alul lapul meg a kalapácshús, ami bámulatosan fodrozódik, de ez köszönhető annak is, hogy egészen vékony szelet az egész. Köret alapból nem jár, de gyanítom a pulton heverő sütik vagy magvak közül bármit kérhetünk hozzá extraként.

Pont: 9/10

Ízvilág: A puffancs a grillezésnek köszönhetően kicsit ropogós lesz. A dió teljesen kiérződik belőle és nem kell tőle tartani, hogy egy-egy falat protézispróbáló lenne. A sajt a hőtől enyhén megolvadt, ízre nem olyan karakteres, de keveredik a pestoval, ami viszont hibátlan benne. A lilahagyma tudja hol a helye, kicsit sem nyomja el a többi hozzávaló ízét, csak szolidan van jelen. A paradicsom annak ellenére, hogy szinte még tél van, kifejezetten finom és ízletes! A hús finom, amihez társul egy könnyed sós ízvilág. Harapni többnyire jól lehet, de nem árt figyelni, hogy egy hevesebb falattal ne rántsuk ki az egészet egyetlen mozdulattal. A szőlőfröccsel semmi baj, de ebben nem rejtett el Klaus semmi csavart. Összességében egy szóval lehet legjobban jellemezni: ízletes!

Pont: 9/10


Mennyiség: Akik a hatalmas hegy burgerekhez akarják hasonlítani, azok adják fel, ez egészen más kategória. Nem igazán mérhetjük egy tisztes legalább 16 dkg-s húspogácsával épített burgerhez, két külön világot képviselnek. A kép alapján én sem mondanám, hogy ettől fejre fogok állni, ami valamennyire be is igazolódott. Egy könnyed szendvics, amiben a dió mennyisége tökéletes. Nem nyomja agyon, mégis szinte minden falatnál érezzük. Arányokkal nincs gond, a paradicsomért külön plusz pont, rég ettem ilyen húsosat. Ne várjunk kajakómát, egy könnyedebb pár órás adagról van szó. A fröccs, ha jól sejtem 3 dl volt, menüben nem kell több.

Pont: 7/10

Ár/érték: A menü most 1290 forintért érhető el, ami kicsit sem nevezhető drágának. Az ilyen ízletes alapanyagok kicsit sem olcsóak. Az íze a legnagyobb erőssége a Klaus-féle egyszemélyes hadseregnek, “egye-DIÓ”. Nem csak enni érdemes betérni, hanem a polcról is lehet szemezni pár hozzávalót, ha otthon, szeretnénk ízletesen alkotni. Ha mindenáron akarjuk burgerhez hasonlítani, akkor ennek előnye, hogy a városban nyílt közel csilliárd burgerező mellett itt van egyediség. Ottlétem alatt hallottam, hogy készülődik a tavaszias étlapfrissítés, meglátjuk, mivel rukkol elő a labor stábja. Akik favorizálják a tiszta étkezést, azoknak ajánlott, aligha fognak bent mesterséges anyagokkal találkozni minden szegletben.

Pont: 9/10

(ha szeretnéd tudni merre, az arra a Dióhoz, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk térképen)