Select Page

Dolce Vita Étterem Pizzéria – Volán “Te” pizza

Dolce Vita Étterem Pizzéria – Volán “Te” pizza

Úgy hozta a sors, hogy a hétvégén el kellett hagynom Budapest határait és délre tartva útnak kellett kelnem. Mivel a nagy utazgatás mindig kiveszi az emberből az erőt így elkezdtem agyalni, hova is kéne betérni egyet falatozni útközben. Bő száz kilométerrel a városhatártól elérünk egy települést melynek neve egyszerűen – Paks! Mindenkinek beugrik, hogy itt egy atomerőmű gyártja a villanyt majdnem az ország felének. Ezen kívül sok érdekességet nem tudok felsorolni, itt is biztos vannak kóbor macskák.

A 6-os út mentén betérve talán a város közepe fele, az autóbusz-pályaudvar magasságában leltem rá onGo kirándulásunk áldozatára a Dolce Vita Étterem Pizzéria nevű egységre, ami valószínűleg az olaszos vonalon mozog a neve alapján. Nem a legvarázslatosabb környezetben helyezkedik el az étterem, a bejárat előtt gond nélkül beszippanthatunk 2-3 tonna kormot amit a kopott kuplungos déli Pécs expressz ereget a bejárat elé.

Étlapot nézegetve egész bőséges a kínálat, de mivel a hasadóanyagok közelsége feszélyez ezért gyorsan választok egy pizzát inkább. Stílusosan a Volán “Te” csodanévvel megáldott változatot kértem, mely feltétek alapján imigyen fest: fokhagymás tejfölös alap, sonka, bacon, füstölt tarja, szalámi és mozzarella, alias húsimádó is lehet szerintem, mivel sok étterem már azt a pizzát is már így nevezi melyen csak kétfajta hús van. A pincér adott bőven időt a választásra, egy jó 15 percig csak bájosan pislogtam irányába, hogy azért rendelnék már valamit.

Esztétikai megjelenés: Sajnos egészen elbénáztam a képet, egyrészt csak a felét sikerült megörökítenem másrészt nem is lett egy díjnyertes alkotás, még a vakut is elfelejtettem lehet ez valamiféle paksi átok, hogy nem kapcsolt be magától. A pizza a vékony tésztás pizzák családját gazdagítja, egység vastagsággal bír a tészta széleinél és közepénél is. Az étken egy egészen vékony olaj és zsiradék vegyes uralkodik, picit ázik tőle de legalább csillog mint a Salamon töke. A feltétek egész szépen és egységesen foglalnak helyet, amit az olvadt mozzarella kerít körbe, szerintem egészen gusztusos, az olajos cucc nem kéne csak rá. Sajnos nem tudtam kipróbálni azt, hogy sötétben világít-e a pizza, így ez az egetrengető poén “elmaradt”.

Pont: 7/10

Ízvilág: A tészta egészen meglepett, ilyennel még nem találkoztam szerintem a pályafutásom során, a széleinél egészen szárazra sült a sütőben viszont a pizza origójánál szinte formálhatóan nyers maradt, egészen jót lehet vele gyurmázni. Lehet hogy a húsokból kisült zsiradéktól puhult fel ennyire, de tapasztalataim szerint akkor inkább más állagot produkál, ez inkább tényleg nyers maradt. Kicsit féltem, hogy végtelenül sós lesz a feltéteknek köszönhetően, de tévedtem mivel csak egy leheletnyi sósság járja át, ennyi kell is hozzá. A mozzarella kellemes omlós és nyúlós, remekül lehet vele harcolni fogyasztás közben. A fokhagymás jelző teljesen fölösleges, mivel ettől nemhogy vámpír de még egy részeg szúnyog sem tántorodna el, én egyáltalán nem érzem benne az ízét.

Pont: 5/10

Mennyiség: Az elején már megjegyeztem, hogy egészen vékony a tészta, de ennek ellenére azt kell mondjam, hogy egészen jól laktam a 32 centiméter átmérőjű Volán “Te” ezen példányával. A feltétek egész bőséges mennyiségben kerültek rá és átnézve elmondható róla, hogy nem éppen az a tipikus húú de nagyon light, eléggé laktató lett. Az érzésen valószínűleg dob egy keveset az olaj és zsír keveréke, de nem kell magyarázkodni ezen semmit, szerintem egy baráti négy órán át elfog kísérni a pizza emléke hátralévő utam során.

Pont: 8/10

Ár/érték: Kicsit meglepett az ára, 1490 Forint a kiválasztottam ami Budapesten is már szerintem a drágább pizzák közé sorolható, nem tudom Pakson kinél lehetne pénzben fürödni, de ha itt laknék tuti barátkoznék vele, ha ilyenek az árak a városban. Az étteremből csodás kilátás nyílik a város nevezetességeire, egy OMV kút, Penny Market és természetesen a névadó Volán – pályaudvarra. A pizzán lehetne javítani, legfőképpen a tésztával kellene valamit kezdeni, mert így nem a legjobb. Ennyi pénzért bízom benne, hogy lehet jobb pizzát is találni a városban, de nem tudom ígérni itt a második esélyt, de meglátjuk mit hoz a jövő.

Pont: 5/10