Select Page

Don Pepe – Light carb csirkés taco és keménylegény pizza

Don Pepe – Light carb csirkés taco és keménylegény pizza

Egészségesen étkezni nem egyszerű. Országunk egészen előkelőhelyen van azon ranglistán mely azt mutatja, hogy a lakosság hányad része elhízott, szóval erre nincs miért büszkének lennünk. A legnagyobb ellenség egyértelműen a túlzott szénhidrátfogyasztás, nemhiába tartják például az egyik legnagyobb “méregnek” a fehér kenyeret, ami nagyon magas szénhidrát és GI értékkel is bír, ez így szépen megemeli a vércukorszintünket aminek eredménye, hogy hamarabb leszünk ismét éhesek, ördögi kör.

A Don Pepe nyitott az egészségesebb étkezés irányába, ezentúl 32-es átmérővel rendelt pizzáik kérhetőek Light carb tésztával ami annyit jelent, hogy akár 66%-al kevesebb szénhidráttal megússzuk ugyanazon pizzát, mint ezelőtt hagyományos tésztával szerelt verzióknál. Egy korrekt és érhető teljes tájékoztatót is kiraktak ahol szénhidrát táblázat mellett azt is megtaláljuk, hogy miként készül az új verzió az alapoktól. Aki csillapíthatatlan vágyat érez az információ magába szívásához annak KLIKK IDE és tádám!

tablazat

Forrás: Don Pepe

A csökkentett szénhidráttartalmú tésztával rendelt pizzákat további két részre bontották, a normál vastagságú opciónál 400 gramm az alap, míg a vékonytésztásnál pontosan fele, azaz 200 gramm. Jóféle munkaebéd révén két pizzát is sikerült tányérra lőni, mindkettőt termesztésen Light carb opcióval. Az egyik egy csirkés taco pizza melynek feltétei: pizzaparadicsom, roston csirke, vöröshagyma, tejföl, paradicsomkarika és a névadó taco fűszer. A másik egy keménylegény ami így mutat: tejföl, mustáros alap, fokhagyma, főtt füstölt tarja, főtt füstölt császárszalonna és hegyes erős paprika.

Esztétikai megjelenés: A tészta színén egyből látszik, hogy nem hagyomány alapokra épült, a kontraszt körülbelül olyan, mint a fehér és a teljes kiőrlésű kenyér között. A másik ami szembetűnő, hogy azonos tésztamennyiség mellett ez vékonyabbnak tűnik, valószínű a kelesztésnél egészen eltérő a térfogatváltozás. A csirkés taco jellegzetessége a foltokban ráfolyatott tejföl amire rákerül a vöröses színben pompázó taco fűszer. Emellett 5-6 paradicsomkarikával is találkozhatunk és az egész pizza felületén csirkedarabok pislognak. A keménylegény egy fokkal világosabb kinézetre ami valószínűleg visszavezethető a mustáros alapra is. A tarja szép vékony szeletekben míg a szalonna szalmára aprítva került rá. A hús uralmat párdarab zöld paprika karika töri meg. Minkét esetben szépen egyenletesen felszeletelték. Összességében semmivel nem mutat rosszabbul egy ilyen pizza, mint hagyományos tésztával, sőt!

Pont: 9/10

Ízvilág: Itt is talán a kinézetnél használt fehér – teljes kiőrlésű hasonlat a leghelytállóbb. Jól átsütött, ropogós a tészta ha mindenképpen hasonlítani akarom a hagyományoshoz akkor talán annyi, hogy kicsit szárazabb hatást kelt. Félre ne értse senki, nincsen száraz parafa alátét élmény. A tacos egy igazán intenzíven fűszerezett pizza, kapott a csirke is, de leginkább maga a taco fűszer ami dominál az egész pizzában. Enyhén csípős, de ha netán sok lenne akkor egy tejfölös falattal le tudjuk hűteni túlhevült ízlelőbimbóinkat. A keménylegény mustáros alapja elsőre talán merésznek tűnik, de a tarjával és a szalonnával remekül harmonizál. A fokhagyma enyhén végigkíséri utunkat a keménylegénnyel, egyedül egy kicsit kraftosabb paprikát mernék ráálmodni, elvégre tökös legényről van szó. Kicsit féltem, hogy ez az új tészta alap elrontja az élményt, de semmi negatív hatása nincsen, inkább pozitív irányba változott és legalább egy kicsit egészségesebben letudtam az ebédet.

Pont: 8/10


Mennyiség: Itt érezni csak igazán a különbséget, a tészta mennyisége ugyebár egyforma, viszont az elfogyasztás után nem jön meg a sokat emlegetett kajakóma effekt, viszont a jól lakottság érződik. Sokkal könnyebben emészthető nem húz minket a kanapéhoz a rengeteg szénhidrát. Itt a normál pizzavastagság sok egyéb étteremnél már szinte a vékony kategóriát jelenti, pedig az eredeti pizza csak vékony lehet ha jól tudom. Feltétekből egyik pizzánál sem szenvedtem hiányt, mindenből szinte egyenlő arányban került rájuk, semmi kirívó mennyiség nem fordult elő. Egy percig nem mondanám, hogy ez a tészta érzetre kevesebb lenne, csak annyi az eltérés, hogy másként hat, nem sokkolja közel sem annyira szervezetünket. Bő négyórás adag simán megvan egy 32-es pizzával, ennyi elegendő kell legyen egy átlagos felnőtt számára például ebédre.

Pont: 9/10

Ár/érték: Nem egyedüli a piacon már az ilyen vagy ehhez hasonló egészségesebb pizza gondolat, viszont nem sok étteremről tudok ahol ugyanazon az árért kapjuk meg, mint hagyományos tésztával szerelt testvérét, biztosra veszem, hogy egy ilyen előállítási költsége magasabb. A pizzák darabja 1490 forint, de ennyiért bármelyiket választhatjuk a 32-es normál kategóriából az étlapról. Sokan vannak akik a nagy rohanásban inkább rendelnek egy pizzát minthogy főznének, viszont mostantól ilyen esetben kicsit áldozhatunk szervezetünk egészsége előtt is és tényleg nem kerül többe egy forinttal sem. Aztán aki továbbra is marad a hagyományosnál és kerekedik, mint a hógolyó az ne fogja a genetikára… A Don Pepe ezzel párhuzamosan három éttermében útjára indította mélyserpenyős, sajttal töltött szélű pizzáját is, muszáj leszek kirándulni egyik éttermükbe ahol már elérhető.

Pont: 9/10