Select Page

Don Pepe – Pulyka XXL bécsi panírban, burgonyapürével, paradicsomsalátával

Don Pepe – Pulyka XXL bécsi panírban, burgonyapürével, paradicsomsalátával

Végre akadt egy kis időm, egy igazi Don Pepe étterembe ellátogatni, a megszokott plázás kiadások helyett. Egészen pontosan a X. kerületi, Gépmadár utcában található éttermükbe tértem be. Sajnos legtöbbször a West End-ben sikerül bedobnom egy-egy pizzaszeletet, ami nem igazán érezteti velem azt, amit a Pepe az én fejemben képvisel. A pizza jellemzően jó, de mégis egy bevásárlóközpont ételudvarában teljesen más ebédelni, mint egy ízlésesen berendezett, hangulatos étteremben. Ha valaki esetleg nem tudná, merre van a nevezett étterem, akkor elárulom, a H8 -as HÉV Örs vezér tere és Rákosfalva megállója között találjuk, a szemközti oldalon. Azt hiszem ilyen pontos leírás alapján el sem téveszthetitek…

A lényeg az étel, és bizony az étlapon mindent megtalálunk, mi szem szájnak ingere. Igyekeztem nem elcsábulni a pizzáknál, bár a prémium pizza kínálat mindig megindítja a nyálelválasztásomat. Az éhséggel hadakozva, úgy döntöttem, hogy ezt a csatát bizony nem vesztem el. A választás a Pulyka XXL bécsi panírban, már csak a méretmegjelölés miatt  is. A köret kérdésben bizonytalan voltam, de ilyenkor egy jó pincér bizony segít. A pincérünk javaslatára a köret burgonyapüré, és mellé javasolt még paradicsom salátát is, én pedig jó vendég módjára erre sem mondtam nemet. A rendelés alapján nem maradok éhen, de lássuk mi is érkezik a konyhából.

Esztétika, megjelenés: Nem nagyon lep meg ami érkezik, és ezt a kijelentés pozitív kicsengéssel teszem. A tányér maga akkora, mint a 15″-os notebookom, de az is lehet, hogy valamivel nagyobb. Mivel igazán nem az a lényeg, hogy mekkora a tányér, így nézzük a bécsit. Két nagy szelet husi érkezik, bőségesen nyakon vágva sajttal. A képen láthatjátok, hogy a hús szeletekbe természetesen került vékonyra szelt sonka is. Ami nem egyértelmű, az a vastagság, a kicsit hatásvadász szeletelés miatt, de ezt így szokás tálalni. A lényeg az,hogy azok a pulykaszeletek bizony vaskosak, így az XXL jelzőt aláírom. Muszáj említést tennem arról, hogy az étlapon a fogás alatt zárójelben “sokmagos köntösben, sörtésztában” szöveg szerepel, ebből a részből a szemem egy szem szezámmagot vélt felfedezni. A burgonyapüré színe szép, a hús mellé halmozva meggyőzően feszít. A tegnap hiányolt díszítés itt megvan, kicsit még ínycsiklandozóbbá teszi a fogást. A paradicsomsaláta piros, méretes paradicsomokból készült, és apróra vágott lilahagyma kapott még helyet benne.

Pont: 8/10

Ízvilág: A burgonyapüré kifogástalan, és nagyon jól passzol a fogáshoz köretként. Valódi krumplira gyanakszom, talán majdnem olyan jó, mint az otthoni, de azzal mindannyian elfogultak vagyunk. A pulyka XXL bécsi panírban, nem egy nagyon elhibázható fogás, de azért nem árt némi odafigyelés, ahhoz, hogy ilyen jó legyen, mint a szóban forgó. A pulykamell, a vastagabb részeknél egészen omlós, és ott, ahol a töltelék miatt vékonyabb, ott sem száradt ki. Ami nagyon fontos egy ilyen fogásnál, az a töltelék. A sonka, ami bele került, jó minőségű, az íze még így vékonyra szeletelve is érezhető, kellemes. A sajt nem sós, íze lágy, a meleg húsra szórva finoman ráolvadt, nem csak megjelenésében, ízében is meggyőző. A paradicsomsaláta jó kiegészítő a fogáshoz, sajnos a paradicsom, még nem az igazi, de ilyen de lassan itt a nyár, akkor ez is tökéletes lesz. Amit már a megjelenésnél is hiányoltam, az a sokmagos köntös, illetve a sörtészta. Elképzelhető, hogy velem van a baj, de az íz alapján sem ebbe került a hús, hanem sima panírba. A fogás igazából nem nagyon kifogásolható, az egyetlen negatív dolog, csak az étlaptól való eltérés.

Pont: 8/10

Mennyiség: Mint már az elején említettem, biztosra mentem, ezért is választottam ezt az XXL kiadású fogást. A pincérünk már a tálaláskor jelezte, hogy tud csomagolni, ha valamivel nem tudnánk elbánni, de részemről kötelességemnek éreztem a hiteles teszt érdekében minden falat elfogyasztását. A két szelet hús és a köret együtt két adagnak is tálalható lenne, mert valóban extrán nagy. A mellé kínál paradicsom sali egy normál adag, de mire elfogyasztottam az egészet, szinte a kipukkadás határára értem. Igazán éhes szájnak, nagy befogadóképességű gyomorral kifejezetten ajánlott ez a kombináció. Kicsit olyan érzés kapott el mire a végére értem, mint ha ünnepi asztalnál ülnék és már a 7. féle fogást kóstoltam volna meg. A végeredmény az, ha valami finom akkor azt nem érdemes otthagyni, ilyenkor áldozatot kell hozni és kockáztatni, hogy nem nagyon fogunk tudni mozogni az elkövetkező három órácskában.

Pont: 10/10

Ár/érték: Azzal kell, hogy kezdjem, hogy jelzem, hogy nem a sarki kifőzdében ettem, így ár tekintetében sem éppen a minimalizálás volt a cél. A Pulyka XXL bécsi panírban 2180 forintért cserébe kerülhet a tányérunkra. Az ár láthatóan nem kevés, de szerintem bátran eloszthatjuk kettővel, mivel két normál adaggal felér, és így már a teljesen átlagos 1090 forintos árat kapjuk végeredményül. Ezt az árat a minőséggel összemérve panaszkodásnak nem nagyon van helye. A köret, esetemben burgonyapüré ára 300 forint. Igazság szerint fizettem már többet is olyan változatért, ami csak valami por és víz összekeverésével történt. A paradicsomsaláta 420 forint, a paradicsom nem olcsó, akinek ez nem fér bele van még számos alternatíva. Ha összeadjuk a három tételt, kijelenthetem, hogy nem költöttem keveset, de ha nem lett volna cél a hitelesség, akkor a felét elhozhattam volna. és még a vacsim is meglett volna belőle. Az egyetlen amiért kicsit csalódott vagyok, a többször említett sokmagos köntös és a sörtészta, de ez valószínűleg annyit jelent, hogy Pulyka XXL sajttal, sonkával töltve került a tányéromra a rendelt fogás helyett.

Pont: 7/10