Select Page

Don Pepe – Sombrero burger

Don Pepe – Sombrero burger

Sokan állítják, hogy kiszállítva az ételek erősen vesztenek szépségükből mivel a csomagolás és a szállítás nem éppen van jó hatással az esztétikára. Remek alkalom a mai nap egy ilyen tesztre, amit tovább fejel a tény, hogy állítólag ma van a hamburger világnapja. Ezen fellelkesedve álltam neki ásni a lehetséges áldozatok listáját, de végül egy örökzöld régi ismerősnél kötöttem ki, a Don Pepe-nél.

A miértre egészen egyértelmű a válasz, a prémium burger szekciójukat már teszteltem egyik éttermükben, de nagy örömmel vettem tudomásul, hogy már házhoz is szállítják azokat. Ennél jobban még a bolygóállás sem segíthetett volna rajtam, szóval összesen annyi feladatom maradt, hogy kitaláljam a szerencsés kiválasztott nevét az öt lehetőség közül.

A dilemma nagy volt, rendeljem ugyanazt amit tavaly év végén, hogy legyen pontos viszonyítási alapom vagy evezzek ismeretlen vizekre és teszteljek egy újat? A stressz és az izgalom végül utóbbit eredményezte és rendeltem egy Sombrero burgert, elvégre lassan itt a dögmeleg, abban pedig nem árt egy jó fejfedő. A leírás alapján valóban fullos burgerről van szó, 200 grammos marhahúspogácsa, melyet 12 centiméter átmérőjű és 5 centiméter magas buci fog közre. A belsőben lesz még guacamole, jalapeno, worchester szósz, hagyma, bacon, jégsaláta, paradicsom és sajt. Minden burger mellé jár a steak burgonya és a Don Pepe szósz.

Esztétikai megjelenés: Oké, azt hiszem nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy karrierem során ez a legjobb és leggusztább csomagolás amit burgernél láttam. Látszik rajta, hogy alaposan átgondolt kialakítást kapott a hajtogatható doboz, minden egyes fakknak megvan a maga szerepe. A szósz kapott egy külön emelvényt is, így nem kell könyékig nyúlni a dobozba érte, hanem egyből és könnyen kiemelhető. A köret egyből mellette kapott helyet és mivel a doboz nem zár hermetikusan, illetve anyagából kifolyólag kissé nedvszívó is, ezért nincsen lecsapódás sehol. A burger kapott még egy alufóliás tekerést így tuti nem szárad ki szállítás alatt. Ilyen elegáns csomagolás esetén a legjobb ha a fóliától szépen megszabadítjuk az egészet és eltüntetjük, hogy ne csorbítsa az összképet. Az immár teljes egészében tündöklő burgerről aligha tudnám megmondani, hogy ezt bizony tuti szállították. Nincsenek rajta benyomódások és a töltelék sem csúszott arrébb benne. A húspogácsa láthatóan laza szerkezetű, nincsen agyondöngölve. Oldalán finoman csordogált le kicsit az olvadt sajt, színe alapján talán trappista. A fedelét érdemes leemelni mivel a gucamole szósz itt lapul meg kézen fogva a jalapenoval. A zöldségek megoszlanak, van ami a hús alá, de van ami felé került. A bacon a sajton nyugszik. A burgonya aranybarnára sült és látszik rajta, hogy masszívan fűszerezett. A DP szósz áttetsző pikszisben jött, színe alapján mustáros-majonézes alap lehet sok kiegészítővel. Bucija egy picit lehetne szolidabb, vaskosnak tűnik első pillantásra.

Pont: 8/10

Ízvilág: Az esetek döntő többségében a köret kóstolásával kezdem, de az egészen ritkán fordul elő, hogy 90%-át felfaljam még a főétel előtt, mivel annyira ráfagyok az ízére. Eddig is fényeztem a steak burgonyáját az étteremláncnak ami azóta semmit sem változott, de ez így tökéletes. A DP szósz képes az egészen egyet még fejelni, édes, kicsit mézes íze, amihez talán még némi kurkuma is (és még sokminden) kerül valami zseniális. Nagy önkontroll kellett hozzá, de a burgernek is nekiálltam még addig míg volt előttem köret. A zsemle szellős textúrájú, viszont remekül lehet rajta keresztül tartani a szendvicset. A hús enyhén fűszerezett és közepesen átsült. Harapni könnyű, mivel ahogy már említettem nincsen összelapítva söralátétté. A fedélben lapuló csapat jól szerepel, a paprika csibészesen csipked, a gucamole pedig tökéletesen érződik mellette. Egyetlen apró hiba amit mindössze fel tudok hozni, hogy a bacon lehetne ropogósabb és jobban megpirítva, de tényleg ennyi a maximum amibe bele tudtam kötni. A prémium jelző nem holmi vacak marketing fogás, ezt azért gondosan szerelték össze a gyárban.

Pont: 9/10


Mennyiség: A húspogácsa nem mondható átlagosnak, 200 grammos tömegével azért inkább a combosabb osztályba tartozik. A buci majdnem teljesen jól illik méretben hozzá, picit sok a fejdele, cserébe viszont rendesen szezámozott. A feltétek közül egyikből sem szenvedünk hiányt, van mindenből dögivel. Alapból a burger is masszív adag, de ha mellé burkoljuk a steak burgonyát akkor beindul a szép, lassú halál gyomorrepedés miatt. Elfogyasztás után leginkább egy ágyért tudtam csak könyörögni, de munkanap révén ez váratott estig. Bőséges öt órás adag így egyben az egész, ezzel garantáltan jól lakik mindenki. A szósz egy szokásosnál magasabb pikszisben érkezik, de mivel annyira finom, ez sem elég, ebből egy vödörrel is el lehetne pusztítani.

Pont: 9/10

Ár/érték: Igen, a kiszállítási szekció kimarad, mert továbbra is jóformán farkasszemet nézek egyik éttermükkel így nem túl reprezentatív az eredmény. A burger mindennel együtt 1990 forint, vidéken egy százassal vékonyabban meg lehet úszni. Elsőre talán picit soknak tűnhet, de ha átnézzük, hogy mekkora adag az egész akkor sokkal fényesebben látjuk az egészet. Minőségben nincsen semmi elsunnyogás és tényleg prémium, nem csak 1 fajta feltét van benne aztán puszi. A csomagolás biztosan drágább mintha csak simán fóliát kapott volna, ezek mind benne vannak az árban, az élménybeli különbségről pedig kár is regélni. A Don Pepe remekül cáfolta azt a feltevést miszerint kiszállított kaja nem nézhet ki olyan jól, mint helyben az étteremben.

Pont: 8/10