Select Page

Don Pepe – Strucc burger

Don Pepe – Strucc burger

Új hónap, új burger. A DP konyhájában tevékenykedő lemezlovas szeptemberi settje engem annyira nem fogott meg, viszont az októberi egészen felcsigázott, mikor megláttam. Visszanyúlt egy régebbi slágerhez, amit még februárban pörgetett, majd tett mellé egy egészen meglepő újítást.

Ismét előkerült a tintahaltintával színezett buci, a hús pedig alap marha helyett struccból készül, ami azért valóban nem mindennapos a burger piacon.

Strucc burger – Fekete buci, strucc hús, Worcestershire, paradicsom, jégsaláta, erdei gombamártás, BBQ szósz, Hügli barna mártás, rozmaring, cheddar sajt és a kötelező Don Pepe burgonya és a hozzá tartozó szósz

Akárhogy pörgetjük, ez már üti az egzotikus burger szintet, ebben vannak különlegességek bő számmal. Idehaza a strucc aligha őshonos állat, de a hajdúnánási struccfarm könnyedén orvosolta ezt az aprócska problémát. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy valahol mégis őshonos faj, személy szerint nekem az összes szomszédom, akik öregasszony kategóriában indulnak már, struccként tudnak kikandikálni a legapróbb ablak mögül is, ha éppen valami neszt hallanak meg.

Esztétikai megjelenés: Bárcsak olyan stabil alapon állhatna a magyar gazdaság, mint ez a burger. Hihetetlenül sok a buci alsó fele, agyonnyomja az egész látványt, ennek fele is lazán elég lenne, ez így egy szénhidrát atombomba már önmagában is szervezetünk számára. A februári kiadásnál tapasztalt élmény itt is megvan, a fekete buci ad egy vagányságot a burgernek, illetve a hozzávalók színei sokkal jobban érvényesülnek így, hogy a keret fekete. A paradicsomon pont bírt megtapadni a gombamártás, ami mellé csorog némi barna mártás, hogy melyik azt színről képtelen vagyok megállapítani. Cheddar szelet viszi a prímet, egyből arra fókuszálunk, sárga színe vonzza az éhes tekinteteket. A jégsaláta kissé megcsúszott, de ezt tudjuk magunk is korrigálni, ha ragaszkodunk hozzá. A hús láthatóan jól átsült, két oldala megkapta a masszív hő adagot. A burgonya most egy picit világosabb, mint amihez eddig szoktam, a fűszerezése pedig kicsit egyenetlen. A lényeg, hogy ha ezt a buci méretet cserélnék, akkor sokkal jobb lenne az egész.

Pont: 6/10

Ízvilág: Egyértelmű, hogy a húspogácsa íze izgatott leginkább, én eddig még nem ettem struccnak húsát, semmilyen formában. Nem sikerült megtudnom, hogy a nyakas állat melyik részét darálják, de ízre kicsit borjú és vadhús keverékét idézi. Teljesen átsült, sehol egy medium folt vagy kicsurranó szaftbuborék. A sok szósz közül bevallom, én egyet nem tudtam külön felismerni. Ellenben a gombamártás szerintem nagyon király lett benne, nálam ez nyert. A zöldségekre nagyon nem kell időt és karaktert áldozni, rendben vannak. A sajt picit fanyarkodik, de a gomba ezt is túlharsogja, ahogy hozzáér. A BBQ-t olvasva, teljesen kimaradt szerintem, ráutaló pillanatot se véltem benne felfedezni. A buci fullaszt, mivel bitang sok ennyi feltéthez. Felezzük meg valahogy az alsó felét és egy sokkal élvezhetőbb burgert kapunk, nem pedig egy olyat, ami meg akar minket fullasztani. A köret most bejövős, friss burgonya, rajta a pikáns fűszerrel, frankó!

Pont: 6/10


Mennyiség: A buci kevés, abban az esetben, ha egy falut akarnánk vele jóllakatni. Egy főre és egy burgerre nézve pedig még mindig sok. Minden hónapban ezzel koptatom a számat, na meg a kezem is, de sajnos sehogy nem akar bekövetkezni a várva-várt változás, de még szelét se érzem. A húspogácsa szokás szerint egészen jól teljesít, ha jól emlékszem 20 dkg került bele, ami átlag felett van jócskán. Szószból bírna többet, úgy kompenzálni lehetne a száraz érzést, amit már említettem párszor, hogy mi okoz. A gombás mártásból egy vödörrel el tudnék viselni, zseniálisan finom. Zöldségből van minden ahogy kell és a sajtból is korrekt a szelet cheddar a burgerbe. A köret bődületes továbbra is, ezzel ütik be a tökéletes kajakóma adagot.

Pont: 8/10

Ár/érték: Kibukik az árcetlin, hogy nem alap alkotóelemekből építkezik a burger. 2890 forint, ami már sokaknál biztosan túllép azon a határon, amennyit még burgerre áldoznának. Bevallom nagyon be voltam fűtve a hús miatt, de annyira nagy durranást nálam nem váltott ki, illetve a szószok hiánya vagy éppen nagyon szolid mennyisége csalódást okozott. A buci irányt nem értem, persze laktató meg minden, de agyonvágja az egészet és elveszi a többi elől a teret. Következő havi ajánlatot új reményekkel várom, november révén gyanítom némi libás gondolat lesz majd benne. A havi pizza lecsós alapokon nyugszik, mely szintén kacérkodik fantáziámmal, így nem kizárt, hogy a hónapban még arra is rárepülök kicsit.

Pont: 5/10