Select Page

Don Pepe – Zöldborsó krémleves bacon chipsszel, Csirkemell brokkolival és füstölt sajttal sütve, medvehagymás burgonyapürével

Don Pepe – Zöldborsó krémleves bacon chipsszel, Csirkemell brokkolival és füstölt sajttal sütve, medvehagymás burgonyapürével

Igaz, hogy elsősorban arra törekszünk, hogy minél több helyet szerepeltessünk az oldalon, de azért van pár olyan, ami gyakran feltűnik. Ez természetesen nem véletlen, de sajnos nem azért van, mert bérletesek vagyunk, csupán csak azért, mert hiába esszük folyamatosan a főztjüket, szinte hiba nélkül hozzák a minőséget.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy néha már szinte vágyok rá, hogy egy ilyen helyen kapjak valamit ami nem jó és rájuk tudjak szólni, de valójában mindig úgy rendelek, vagy ülök az asztalhoz, hogy jó ízekre és szemet gyönyörködtető látványra ácsingózok. Tegnap gasztrobetyar mutatott egy burgert a Don Pepe konyhájából és mivel én meg ismét betértem a Gépmadár utcai éttermükbe, ezért én is hozok két fogást, de én a szezonális étlapról. A nevük olyan hosszú, hogy alig győztem leírni, de ha minden igaz a hosszú név sok finomságot takar.

Esztétika,megjelenés: Az első fogás egy leves, méghozzá egy zöldborsó krémleves, amit bacon chipsszel tálaltak. Ízléses fehér csészében kerül az asztalra a sötétzöld, sűrű leves. A csésze oldalán egy kunkorira pirított bacon szelet, ami első nézésre elhiteti az emberrel, hogy egyedül van. A levest kevergetve viszont az ember megbizonyosodik, hogy nincs egyedül, sőt tele van vele a leves. Egyszerű fogás, a sűrűség tökéletes a szín pedig élőben még megigézőbb.

A második fogás csirkemell brokkolival és füstölt sajttal sütve, amihez köret ként burgonyapüré érkezik, nem is akármilyen, medvehagymával tuningolt. A csirkemell szelet csinos darab, bögyös csirke kárára kerülhetett a tányéromra. A tetején élénk zöld, párolt brokkoli, ami a hőkezeléstől sem vesztette el a színét és az állagát. A húst és a zöldséget nem más, mint  egy tetemes adag füstölt sajt fogja össze. A köret első ránézésre elég bizarr, viszont úgy, hogy tudja az ember miből van, nem is olyan vészes. Kicsit úgy néz ki, mint egy erőteljes alga diéta végeredménye, de így hogy ott fekszik az oldalán az igencsak gusztusos csirkemell szelet, így teljesen más a helyzet.Ez a fogás is ízlésesen, fehér tányéron, némi zöldségdísszel került elém, azt hiszem a fogások megjelenésére nem lehet panasz.

Pont:9/10

Ízvilág: Most nem variálok a sorrenden, ha már szezonális étlapon mozgok, akkor tartom a sorrendet, hogy úgy nézzen ki, mintha tudnék logikusan építkezni.  A levest először a chipsz elkerülésével eresztettem rá az ízlelőbimbóimra. Az első falatnál már kicsit lenyűgözött az íze, régen ettem ilyen jó krémlevest étteremben. Az íz, amit várunk, a zöldborsó íze és ezt is kapjuk ettől a levestől. Ha gondosan összekevergetjük a levest, és még pár falat bacon is kerül a kanalunkba, akkor ez az íz kiegészül a bacon füstös ízével. Remekül passzol a két íz, csak figyelni kell rá, hogy úgy kanalazzunk, hogy a borsó maradjon a főszerepben.

A második fogásnál, a nem hétköznapi burgonyapürével indítottam a mókát. A püré állaga tökéletes, nem sós, alapvetően egy ízletes burgonyapüré. Az alap burgonya íz egészül ki, a medvehagymától szerzett enyhe hagyma ízzel. Furcsa játékos ez a medvehagyma, színben sokkal többet rak bele mint ízben, de úgy érzem, hogy ennél többet nem is bírt volna el a köret. A csirkemell, mint már említettem szép darab, és nem is kalapálták vékonyra. A vastag szeletnek köszönhetően a vélhetően magas hőfokú rövid sütésnek köszönhetően középen alig vesztette el a rózsaszín árnyalatait, és így finom, szaftos tudott maradni. A párol brokkoli kicsit sótlan, de ezen a problémán a füstölt sajt enyhén sós íze segít. Ezek az ízek remekül szerepelnek együtt, az ízvilág terén is remek  variáció.

Pont:9/10

Mennyiség: A mennyiséget azt hiszem, nem fogom ketté szedni. Ha azt nézzük, akkor a vasárnapi ebédnél is megesszük a húsleves után a rántott húst, így ezt a két fogást is egy étkezésként fogom mennyiségi szempontból vizsgálni. A leves nagyjából olyan, mintha a húslevesből kétszer szednénk, vagy egy olyan tányérral bevernénk, ami tele van zöldséggel. A bacontől iszonyat laktató az amúgy is sűrű krémleves. Azért egy remek megágyazás után szívesen esik neki az ember a másodiknak, ami szerencsére már nem olyan brutális adag. Ez a csirkemelles étel, tipikusan olyan, ami lehetővé teszi, hogy vagy előtt vagy utána még egy fogást elfogyasszon az ember. Sokak arra vágynak, hogy egy fogással tele tegyék a bendőt, van akinek ez sikerülhet is, de 80 kilóval bizony az az eredmény, hogy nem bántam meg, hogy letoltam előtte egy levest.

Pont:8/10

Ár/érték: Ebben a kategóriában sosem lesz bajnok a Don Pepe, mert azt bizony be kell, hogy valljuk, hogy nem a legolcsóbb étterem,  amit választhat az ember. Úgy gondolom, hogy a dolgos ember megérdemli, hogy néha kényeztesse magát, és erre tökéletes lehet a Don Pepe étteremhálózat valamely tagja, például a Gépmadár utcában található, mert ott bizony a kiszolgálásra sem lehet panasz. Az ő étlapjukon is a fővárosban egységes áron találjuk a fogásokat. A levesért 690 forintot kell fizetni ami ha nem egy menüs gyorsétteremhez hasonlítjuk, egyáltalán nem drága. A csirkemelles, medvehagymás fogás 1990 forint, amit az adag nem indokol, viszont az alapanyagok és az elkészítés minősége egyértelműen. Tudom, hogy azzal kezdtem, hogy ezen a téren bajnok sosem lesz a Pepe, de muszáj megjegyeznem, hogy sok helyen hasonló fogásokért a dupláját is simán elkérik, így azt mondom, hogy ez bizony megéri.

Pont:7/10