Select Page

Dunaparti Matróz Kocsma – Belga sörvacsora

Dunaparti Matróz Kocsma – Belga sörvacsora

A sör, mint csupán szó, bír egy megfoghatatlan mágikus hatalommal. Akármihez kapcsoljuk szinte biztos, hogy valami jóra fog utalni, ami kifejezetten igaz, ha a vacsorával párosítjuk. A sok borvacsora mellett bizony van, ahol sörvacsorával várják a kulináris kalandorokat.

A helyszín a Dunaparti Matróz Kocsma, ahol igencsak pazar kilátás nyílik a Duna-partra, a parlamenttől a Lánchídig minden belátható. A belső, egy bárka hangulatát idézi, de finoman modernizálták, hogy az alkalmas legyen vendégek fogadására is. A konyha szoros szimbiózisban él a szemközti Belga Sörök Háza kínálatával, ami kifejezetten igaz a sörvacsorájukra is. Minden egyes étel elkészítésénél minőségi belga söröket használnak fel, gondosan kiválogatva, hogy ízben harmonizáljanak.

5 fogásos a vacsora, amit ha már csak végigolvasunk, összefut a nyál a szánkban és türelmetlenül várjuk a tálalást. Minden egyes fogás előtt egy rövid, pár perces tájékoztatást kapunk a felhasznált sörről, illetve az ételről is.

 

S

Hideg, konfitált kacsacomb Petrus barna sörrel készítve, karamellizált almával, salátaágyon tálalva – Kasteel Cuvée du Chateau barna ale

A kacsacombcsontról leimádkozott húsból korongot formáltak. Mellé három gerezd alma, díszítve. A tálban saláta, lágyan ecetezve, de picit sem marja belül szánkat. A húskorong fenomenális, a kacsahús szó szerint elolvad ahogy nyelvünket éri. A társított barna ale, igencsak testes, ami részben köszönhető 11%-os alkoholtartalmának. Ízre a maláta karakteres szerepet kapott benne, de mellette aszalt gyümölcsös íz is fel-feltűnik.

S

Belga búzasörrel készült erdei gomba krémleves, koktélmozzarellával

Előétel után egyből a leves, amit szintén sörrel készítenek húsleves helyett. Érthető okokból, ehhez nem szolgálnak fel külön újabb sört. Állagra megvan, amit egy krémlevesnek tudnia kell, illata pedig nagyon enyhén hajaz csupán csak a sörre. A benne elrejtőző mozzarellagolyók hibátlanok, melyeket a koktélparadicsom frissítő íze erősít tovább. A gomba mellett egy enyhe zöldfűszeres is kíséri kalandjainkat.

S

Carbonnade Flamande (flamand marharagu) Trappista módra La Trappe Dubbel sörrel készítve – La Trappe Dubbel Trappista barna ale

A főételhez is elértünk, viszont már közel sem mondanám magamra, hogy olyan rettenet éhes lennék, az eddig szervírozott fogások és italok, meglepő gyorsasággal töltik a gyárat. Ránézésre is büntet, hús leginkább hússal és némi aprósággal csicsázva. Burgonya chips, de ez a hús mellett szinte eltörpül. A sört Trappista rendbeli szerzetesek készítik, ami mára nem kis különlegesség, a világon ha minden igaz, mindössze 10 helyen foglalkoznak ezzel. A hús puha és végtelenül szaftos, de a lényeg, hogy bizony finom. A chipset én mindenképpen valamivel bolondítanám, némi fűszer vagy só, így önmagában nekem kicsit snassz, az eddigi színvonalhoz képest. A sör kissé fanyarabb, némileg barna sörtől én édeskésebb hatást vártam, de ez így passzol az ételhez.

S

Floris Kriek meggyes sörzselé málnahabbal

Alaptörvény, hogy a desszertrekeszt sem szabad érintetlenül hagyni, amire ez a meggyes sörzselé tökéletesen megfelel. Alapját egy meggyes sör adja, melyet zselésítenek. Ezt a verziót kifejezetten sértés hasonlítani a Magyarországon elterjedt ízesített vackokhoz, ez azokhoz képest egy egészen más ligát képvisel. Rajta vékony réteg málnahab és tejszínhab. Nincsen cukor sokk, a zselé enyhén kesernyés, amit jól kompenzál a habok lágy édessége. Adagra meg, úgy sok, ahogy van.

S

Sörzselébe bújtatott Corsendonk belga apátsági sajtfalatkák

Nem tudom mennyi a belga igazság, de van egy ötödik fogás is, pedig itt már erősen a csurig vagyok szintet értem el, elsősorban az étel miatt, de kis huzatot már okozott, a nem túl kislányos sörök hada is. Ismét sörzselé, viszont itt rengeteg sajtkocka társul hozzá. Ízre megint csak hibátlan, de szégyenszemre már nem tudtam az utolsó falatig ezt beburkolni. Zöldség is jutott a pohárkába, de abban se tudtam már nagy kárt tenni.


Ítélet

Az egész sörvacsora 6900 forintot kóstál, ami talán soknak tűnik, de gondoljunk bele, milyen minőségi anyagokból készül. Kicsit sem hétköznapi fogások sora, végig ízletes sörökkel kísérve. Teljesen megéri szerintem, viszont érdemes figyelni, mivel a résztvevők létszáma bizony korlátozott, foglalni pedig kötelező. Adagra bizony brutális, a közönség jelentős hányada hozzám hasonlóan, a végén már csak pihegni volt képes. Az étel a sör alárendeltje, sok helyen bizony ezt pont fordítva alkalmazzák. Az alig 20 méterre lévő söntésükben viszont igazi Kánaán várja a sör szerelmeseit. 200 fajta különböző belga sör, azt hiszem, ezt nem is kell tovább magyarázni. IDE KLIKKELVE pedig egy térképpel segítünk, hogy merre találod a sör mennyországot.