Select Page

Pasta. – Bolognai & Maize

Pasta. – Bolognai & Maize

Már többször elhaladtam a mai post alanya előtt, és mindig csak azt vettem észre, hogy egy elég kis helyen, elég sok ember várakozik, vélhetően arra, hogy enni kapjon. A Pasta. a Kálvin Tér és a Fővám Tér közötti szakaszon található, ha szemfülesek vagyunk kicsit tovább sétálva a párját a Leves.-t is kipróbáltjuk. Sajátossága a helyeknek, hogy az egyik csak levesekkel foglalkozik, a másikon pedig csak tésztákkal, de gyanúsan mindkét helyen profi módon. Gondolom már rájöttetek, hogy ma az utóbbiról lesz szerencsétek olvasni pár sort.

A szombati rohanásban döntöttem úgy, hogy másodmagammal inkább a kész ételt választom, a főzőcskézés helyett. Tehát az időpont szombat kora délután, a Pasta. előtt három pár sörpad jelzi, hogy nyitva a hely, a padokon pedig pár bátrabb jelentkező már falatozik. Szép időben igencsak hangulatos lesz a Kálvinon dobozból tésztát enni, de azt kell, hogy mondja, erre idén március végén nem nagyon van lehetőség. A címből az is kiderült, hogy mindkét tésztáról lesz pár sor, úgy gondoltam jobb lesz ez így 2in1.

Esztétika, megjelenés: Nem is olyan rég emlegettem, hogy hiányolom az egyedi csomagolásokat, és lássatok csodát, ez bizony egyedi. A tésztáinkat kis fehér dobozban kapjuk, mint a filmekben. A dobozok hófehérek, csupán két logó díszíti őket, az egyiken az elégedett vásárló, a másikon pedig, hogy mit is rejt a doboz. A tetején kis fémfül, hogy aki akarja lóbálhassa, mint Piroska a kosárkáját. Nézzük a tésztákat, mert az a lényeg, a szép doboz az csak az előjáték. Kezdem a Bolognaival, igazából ezt fogyasztottam én. Ez a változat erősen paradicsomos, a színe is szépen mutatja. Az összetevők között pulyka darált húst, némi bort, répát, paradicsomot, oregánót és bazsalikomot találunk. Ami ebből a paradicsomon kívül szemmel is jól látható az a tekintélyes adag darált hús és a paradicsom. A tetején némi sajttal és zöld díszítéssel kerül a dobozba a fusili tészta. A Maize összetevői között csirke kockákat, kukoricát és sajtot találunk, mindezt tejszínes szósszal bolondítva.

Pont: 8/10

Ízvilág: Először a Maizeról ejtenék pár szót. A tejszínes alap nincs túlvariálva, a tejszín és a sajt íze a domináns. A tészta puhára van főzve, a csirkekockák omlósak, a kukoricától édeskés az egész. A Bolognai lényegesen karakteresebb. A paradicsom íze erőteljes és óriási piros pont jár azért, mert valóban paradicsomot használnak, erről árulkodik a számos paradicsom darab amit a tészta fogyasztása közben találunk. Az oregánó és a bazsalikom íze közül az utóbbi az erőteljesebb, általában ez pont fordítva szokott lenni, nekem nagyon bejött. A pulykahúsból rendes adag került a tészta közé, nem mondanám az, hogy bármiből is hiány lenne. Az ízek mindkét esetben karakteresek, érezhetően odafigyelnek a friss és minőségi alapanyagokra, azt hiszem ezen a téren nem érheti szó a ház elejét.

Pont: 10/10

Mennyiség: Elsőre a tetszetős doboz kicsinek látszik, de ahogy az ember kezébe kerül, már kétségeket ébreszt. Az étterem előtti padon való elfogyasztás lehetőségét a remek időjárás kizárta, így otthon vettem a fáradtságot, és elővettem a mérleget, hogy minden kétségemet eloszlassam. Ha más nem, a kép bizonyítja, hogy a kis doboz nem csak minőséget, de mennyiséget is tartalmaz. A Bolognai változatot lemérve, azt láttam, hogy bizony dobozzal, villával fél kiló egy adag, és az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy egy kis falat már hiányzott is belőle. Az adag nagy, összetevőkből sincs hiány, ami a táblán meg van ígérve, az benne is van a dobozban.

Pont: 8/10

Ár/érték: 990 forint, ez az amit elkérnek egy adag tésztáért. Elméletileg négyből lehet választani, most csak három változat szerepelt a kínálatban. Esetünkben ebben a háromban alapból volt hús, de gondolom, ha vega kívánság van, akkor kérésre kihagyják a nem kívánatos részeket. A hely nem nagy, de sok van benne. Orrunk előtt elkészülő, friss, finom tésztát kapunk véleményem szerint kedvező áron. A kiszolgálás gyors, a személyzet fiatalos, kedves. Ha szeretitek a tésztát és csak pár percetek van, érdemes ellátogatni és megragadni egy adagot, ebben a rossz időben még otthon, később melegebb napokon esetleg a Duna parton elfogyasztani. Összességében kifejezetten ajánlom, legközelebb még egy levest is szerzek a szomszédból.

Pont: 9/10