Select Page

Eiffel Bistro & Bar – Sajtburger és pikáns mangalica burgonyalángossal

Eiffel Bistro & Bar – Sajtburger és pikáns mangalica burgonyalángossal

Az Eiffel Palace teljes felújítását pillanatok alatt vitték végbe, de ennél fontosabb, hogy a neobarokk stílusú épület aljában helyet kapott egy bisztró, mely az épület után az Eiffel Bistro & Bar nevet kapta. A belső kialakítása hibátlan, tiszteli az épület stílusjegyeit, de mégis modern elemekkel operál, aminek eredménye, hogy bármilyen korosztály számára csábító lehet.

Az étlap napi menüs része egészen megdöbbentő. Kétfogásos ebédet ilyen áron (1090 ft) már talán kifőzdékben is alig találunk, nemhogy egy ilyen patent bisztróban. Heti rendszerességgel változik a menü, minden héten találni benne csábító fogásokat. Az a’la carte étlap sokrétű, a csirkétől a vadlazacon át, egészen a burgerig fellelhetünk szinte mindent.

A burgerhez opcionálisan kérhetünk bacont, amit kár lenne kihagyni. A mangalicához színes zöldségeket kapunk a burgonyalángos mellett, de nagyjából ennyiben ki is fúj az étlapon szereplő magyarázat rovat. Természetesen, ha már izgulnánk a nyári vonalak miatt, akkor salátákat is lehet rendelni.

Esztétikai megjelenés: A burger tálalása szerintem kicsit hibrid lett. A burgerhez az a minimális pestos díszítés nekem helyzetidegen, de a hely stílusából fakadóan erősen elgondolkoztam azon is, hogy miként kezdjek neki a burgernek. Ezen nem mást értek, minthogy kézzel vagy késsel-villával lássak neki. Összességében tejesen rendben van, a bacon opció nem egy csíkocskát jelent, hanem vastagon lefedik a húspogácsát, ami önmagában 150 grammos. A sajt cheddarszósz és egészen dögösen mutat, ahogy kissé kicsurgott a burger oldalán. A buci gyanúsan péktől van, színre meglepően jól szolizott kiadás, enyhén szezámmagozva. Belső felét enyhén pirították, ahogy azt a trend diktálja. Egyedüli furcsaság benne a kigyóuborkakarika, ami kicsit retro elemnek számít burger viszonylatban. A mangalicás fogás tálalása is hibátlan, diszkrét díszítés szintén megvan, akár a burgernél. Három burgonyakorong, amire rákerült a zöldségragu és maga a lényeg, azaz a hús.

Pont: 9/10

Ízvilág: A buci egészen kellemes, belső fele jó ropogós, a pirításnak köszönhetően. A húspogácsa teljesen átsült, kicsit bánom, hogy nem medium, de talán ezt, rendelés leadásnál lehet orvosolni legközelebb. Fűszerezése szolid, így érezzük benne a marhahús tiszta ízét. A sajtszósz teljesen meglepett. Sokkal intenzívebb íze van, mint a legtöbb rendes szilárd cheddarnak, engem meggyőzött! A bacon csíkok chips állagúak, magyarra fordítva kellemesen ropognak. Ízre lágyan sósak, kicsit sem esnek túlzásba. A köret kívánja a sózást, esetleg egy mártogatós szószt is el tudnék mellé képzelni. A magalicás vonal egészen ügyesen játszik érzékeinkkel. A pikáns jelző telitalálat rá. Nem csípős, hanem egyszerűen izgatóan hat ízlelőbimbóinkra, tényleg zseniális élmény. A burgonyalángosok nem tocsognak olajban, ízre hozzák az elvártat. A hús rostjai közül csurog a zsiradék, amitől lesz csak igazán finom. Állaga rendkívül omlós, ízre pedig egészen más világ, mint egy tucat hagyományos sertés hús.

Pont: 9/10


Mennyiség: Első lépésként tisztázzuk, hogy nem egyedül ettem ezt a két fogást, egy szárnysegéd társult tesztelésemhez, akivel testvériesen osztoztunk a két ételen, így sikerült végül duplán tesztelni. A burgerben a húspogácsa átlagos tömegű, viszonylag ezen a 14-16 dkg környékén mozognak máshol is a húsok alapesetben. A buci és a többi feltét mennyiségben tökéletesen, arányosan épül köré. A sajtból talán picit sok lett, de ettől szép, szóval picit se bánom. A pikáns mangalica hozza az éttermi adagokat, de itt ne is várjunk fazéknyi kifőzdés mennyiségeket. A kép láttán viszont még mennyiségre is meglepett, nem mondom, hogy csurig lennék vele, de nem várt mennyiséget jelentett végül. A két fél adag együttesen tökéletesen elég, viszonylag sok sóhajtással jutottam el a következő sörforrásig. A burger a laktatóbb, ez nem kérdés, de ott a köret is sokat tesz bele a mutatványba.

Pont: 8/10

Ár/érték: Azt figyelembe véve, hogy helyileg hol vagyunk és a város melyik szegletében, szerintem kicsit sem mondható drágának az Eiffel Bistro étlapja, a menüzés pedig kifejezetten olcsó. A burger jelenleg 1950 forintot, míg a pikáns mangalica 2350 egységet jelent a számla végösszegében. Ízre utóbbi nálam toplistás, a burger pedig egészen jól megállja a helyét a piacon, annak ellenére, hogy gyanítom az étlapra kizárólag a trendkövetés miatt került rá. Mindenképpen nézzük meg a kávézóteraszt is ha arra járunk, maga a Palace belülről is lenyűgöző, illetve egy mini nyomdász múzeumot is megcsodálhatunk, ahol a kiállított darabok bizony anno, az épületben működtek. Idén mindenképpen tervezek egy menüs/reggelis repostot, de ahhoz ugyebár hétköznap kell a déli órák környékén betalálnom a bejáraton.

Pont: 9/10

(ha szeretnék segítséget, hogy merre kell menned, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk térképen a bistrot)