Select Page

Falafel faloda – Falafel pitában

Falafel faloda – Falafel pitában

Pár évvel ezelőtt egy megvadult pillanatomban úgy gondoltam, hogy jó ötlet beburkolni egy falafelt valamelyik körúti török gyorskajáldában. A végeredmény az lett, hogy azóta is rémálmok kísérnek és eldöntöttem, hogy a büdös életben többet nem eszek ilyen ételt. A sors úgy hozta, hogy egy igazi gasztrokalandor elmesélte, hogy bizony van a Földön finom és jó falafel is ám! Emészteni kezdett a kíváncsiság, úgy döntöttem hát, hogy hiszek neki és ellátogató az általa ajánlott étterembe.

Falafel faloda a neve, ebből talán tucatnyi létezik, de a cím megadásával eltéveszthetetlenné válik. Az Oktogontól csupán pár percre van a Paulay Ede utca 53 szám alatt. A sarkon egy méretes okkersárga színű tábla már díszeleg rajta egy nyíllal amit követve pár lépés múlva elérjük a bejáratot. Belépve egy L-alakban elrendezett önkiszolgálós pulttal találjuk szembe magunkat. Rengeteg fakk több sorban elhelyezve, ennyit megszámolni is kihívás lenne. Kissé tanácstalan tekintettel pillantottam a személyzetre, hogy akkor most, hogy is van itt a menet?! Pitát vagy dobozt is vehetünk, utóbbit természetesen elvitelhez kapjuk. Üresen megkapjuk majd a szabad-rablás elven bármivel tölthetjük  a pultból.

Rengeteg saláta, öntet, szósz és friss alapanyagból választhatunk és természetesen ott vannak a falafel golyócskák, amiktől kissé még rettegek a fent említett okok miatt. Kérhetünk bögrét és tálat is alapul, ezek természetesen más-más áron mozognak.

Esztétikai megjelenés: Nem egyszerű a helyzet mivel nagyjából egy dolog fix az egész ételnél, ami esetemben a teljes kiőrlésű pita. Ezután szerintem minden egyénfüggő, ki mit szeretne belerakni, mivel tölti meg a pitát. Kanalazás közben néha kipillantottam a személyzetre, nehogy hirtelen kapjak egy nyakast amiért valamiből sokat szedtem, de ennek nyoma se volt tekintetükben. Maga a helyről jobban lehet írni, egy igazi önkiszolgálós hangulatos faloda. Elfogyasztani a galérián lehet inkább, de lent is elfér pár ember a könyöklő pultnál. Az utánpótlás folyamatos, így mindig friss alapanyagok közül választhatunk, szerintem egészen jópofa megoldás. Szerintem a sajátomba legalább tettem 8-10 fajta hozzávalót, ez talán kisebb íztornádót okoz majd, de sebaj.

Pont: 8/10

Ízvilág: A pita a hagyományos “fehér” változathoz képest ízre eltérő, akár mint egy barna kenyér, szóval egészséges életmód megszállottak is megnyugodhatnak. A feltétek közül egyértelműen a falafel golyó volt a sztárvendég, de minden félelmem tovaszállt az első golyó elmajszolása után. Ez bizony kenterbe veri a hagyományos körúti gyrososok többségénél kapható divat falafel nevű förmedvényt. Egy ízletesen fűszeres csicseriborsó golyó ami kellemesen ropog fogaink között, nem úgy mint a homok természetesen. Tzatziki salátájukért külön piros pont, sűrű állagra nem pedig az a híg vacak amit sok helyen ilyen néven adnak el, ízre pedig nagyon kellemes. Pár répakockával is megbolondítottam amit alapesetben meg sem tettem volna, de a tanács fentről jött miszerint nagyon illik bele. Ez így is van, meg is lepett, hogy mennyire ízletes. Összkép teljesen kielégítő, végre megszabadulok a gyomorgörcstől amit akkor kaptam mikor megláttam a falafel szót.

Pont: 9/10

Mennyiség: Ismét olyan pont amit nem lehet értelmesen osztályozni jelen esetben. A pita egészen nagy, aztán, hogy mennyi mindent van pofánk belemerni az már csakis magunkon múlik. Nézegettem a többi vendéget és ráébredtem, hogy még egészen a szerény kategóriába tartoztam, volt aki szinte púpozottra töltött. Véleményem szerint én sem spóroltam, egész jól megpakoltam és jól is laktam vele. Van fél falafel opció is, azzal már talán csak a kisebb étkűek laknának jól, de ott is sokat dönt a ki-mennyit-mer elv. Egy jó 4 órára a képen látható konfiggal gond nélkül elvoltam, szerintem korrekt lett.

Pont: 8/10

Ár/érték: A nap hülyéje címet szerintem simán kiérdemelhetem, mivel 19h után 50% van a salátákra. Nos nekem sikerült 18:50 környékén kérnem és így utólag világossá is vált, hogy ugyan miért nézett rám a pultos hölgyemény kissé hülyén, hát azért mert kicsesztem magammal azzal, hogy 10 perccel hét előtt estem be. Az alapár 910 forint, ennyiért kezünkbe nyomják a pitát és indulhat a verseny a feltétekért. Ennyiért is úgy érzem, hogy megéri, nemhogy akciósan. Vicces volt ahogy elmúlt az előbb említett időpont, az emberek cápaként támadták be a pultot és kezdték kirabolni. Főként elvitelre vitték a roskadásig töltött dobozokat, melyből a nagyobb verzió 990 forint csupán. Mindenkinek ajánlom annak ellenére, hogy nincs mód húst csempészni az ételbe.

Pont: 9/10