Select Page

Fald fel Amerikát – Budapest – Kalifornia hamburger

Fald fel Amerikát – Budapest – Kalifornia hamburger

Fald fel Amerikát – ki, ne hallott volna róla? Közel három teljes éven át járta az államokat Adam Richman (jelenleg 41 éves), aki mindig egy adott étterem giga-mega-orbitálisan nagy fogását vette célkeresztbe. Adam szépen megemberesedett és sokak szerint egészségi állapota sem volt egészen renden a brutális adagok eltüntetésétől, mikor a harmadik évad után szépen lassan, folyamatosan, de visszavonultatták. 2012 óta egészen lefogyott, közel 30 kiloval nyom már kevesebbet, amit a liszt és tejtermékek elhagyásával ért el, de persze az edzés is közrejátszott sikerei elérésében.

3 év ide-oda, kis hazánkban a név tovább menetel. Több vidéki városban is találunk éttermet ilyen névvel felvértezve, de a legfontosabb, hogy a Netpincér kínálatában is megjelent egy budapesti versenyző. Gyorsan rá az étlapra és kutatás ezerrel. Egyértelmű, hogy kell minden szekcióba egy eltúlzott vadállatot elrejteni, burger között találni olyat, ami 55 dkg hússal van szerelve. Steaksandwicheik között nem találtam meg a csúcspéldányt, pedig jó darabig vacilláltam, hogy végül, melyik is legyen a befutó.

Kalifornia hamburger – 30dkg frissen darált marhahús, egy szelet cheddar sajt, ropogós bacon, kukorica, gomba, uborka, saláta, paradicsom, hagyma, házi sajtszósz, házi barbecueszósz, pirított buciban, ajándék coleslaw salátával, sült burgonyával  

Pazar, ám de igazán részletes leírást kapunk, hogy miből is áll össze kerek egésszé a burger. A kukorica és gomb nem éppen a legelterjedtebb hozzávalók, sőt utoljára talán Marika néninél futottam ilyen párosításba bele. A végén az ajándék jelző minden jó érzelmű magyart meggyőz és már rá is csaptunk a rendelés gombra.

Esztétikai megjelenés: A csomagolás egyszerű, akár a faék. Egy sima fehér zacskóban egy doboz, melyben a két ajándék köret lapul, míg a burger egy masszív alufólia tekerést kapott, biztos, amit biztos elven. Meglepően intenzív fűszerillat szállingózik kifele a dobozból, amit megfogva érezzük, hogy a szomszédját képző burger még bizony, forró. Tudom, ajándék lónak nem nézzük a fogát, de amikor megláttam, hogy a dobozban a burgonya és a coleslaw bizony összeérnek, kissé megijedtem. A burger igazi dög. Dominál benne a hús, a 30 dkg bizony erősen az átlagos mennyiség duplája. Rendesen látszik a két pogácsa, ami között lágyan csorog ki a sajt. A buci retro hatású, rajta alig 2-3 szem szezámmaggal, ami inkább lenne semmi, ez így eléggé vicces rajta. Húsok alatt a zöldségosztály található, saláta és némi paradicsom, amik vastagon úsznak a szószban. Oké, hogy kiszállított, de volt már jobb is, sokkal jobb is.

Pont: 6/10

Ízvilág: A buci nem csak kinézetre retro, hanem ízre is. Édes, de nem is kicsit. Sokadig falatnál már elgondolkoztam, hogy véletlen nem kürtöskalácsot rendeltem-e. A hús nincsen nagyon finomra darálva, egy-két nagyobb darab simán kitörik belőle. Medium átsütés helyett rendesen átsült, szaft pedig nem sok csurran ki belőle. Pici borsot kapott, viszont sóból egészen sokat, amire csak rátesz egy lapáttal a bacon, ami a szaftoknak és a szállításnak köszönhetően már nem is ropog. Szóval sós, egészen sós, sajnos. A szószban leginkább a ketchup karakteres íze uralkodik, amit átvesz a zöldséges ágy is. A sajtszósz viszont meglepett. Kellemesen krémes és könnyed, amihez csatlakozik a cheddar jellegzetes ízvilága, ez nagyon bejött benne. A kukoricát és a gombát továbbra se értem, szerencse, hogy ízben nem igazán zavarnak bele a képbe. A köretnél bekövetkezett, amitől féltem, azaz a saláta pépessé áztatta a krumplit, ahol érte. A megmenekült katonák erősen fűszeresek, rendesen meg lettek szórva, sütésnél egy pár perc még nem ártott volna nekik. A coleslaw kicsit elnyomja a fűszeres vonalat, majonézes íze erősebb nála.

Pont: 6/10


Mennyiség: 30 dkg hús már önmagában is sok. Ehhez hozzájön a kerítés és még a köret is, szóval nem mondhatjuk rá egyáltalán, hogy kevés lenne. A hús el van túlozva benne, de egy ilyen nevű étteremnél ez így van rendjén. Sajtból többet is el mernék rá képzelni, az sokat hozna a helyzeten. jelen esetben úgy a pogácsák felületén 30-40%-ban van csak jelen. Bacon mennyisége bőven elég, főleg, hogy ilyen bitang sós példányról van szó. A kicsinek semmiképpen nem nevezhető burger mellé jön egy bő másfél krumpli felszeletelve, ami tovább lökdös minket a gyomorrobbanás irányába. Rossz elképzelni, hogy mit művelhet a godzilla, azaz a 55 dkg hússal szerelt kiadás.

Pont: 9/10

Kiszállítási idő: A távolság nem sok, csupán 2.5 kilométer, amit a rendelés pillanatában elvileg 7-8 perc alatt meg is lehet tenni. Az e-mailben 60-70 percet adtak meg, amit most sikerült teljesíteni, sőt 53 perces végeredményükkel túl is teljesítettek az elvárt célon. A futár egy nagyon illedelmes fiatalember, aki szerelését elnézve bringával tekert idáig, amiért én külön plusz pontot adok. Házhoz szállításnak van felára, ami itt és most 300 forintot jelentett. Ez már nálam pont az a mennyiség, ami után már elgondolkozzak, hogy jár-e borravaló neki vagy nem?!

Pont: 7/10

Ár/érték: A minimális rendelés 1500 forint, ami azért izgalmas, mert nem egy fogást találni, ezen limit alatt. Ilyenkor jön az, hogy valami desszert vagy üdítő és végül egy másik fogás mellett döntünk inkább. A kalifornia hamburger önmagában 1890, de jön a szállítás miatt a felár és a végösszeg 2190 forintot kóstál. Ennyi pénzért egészen sok helyen találunk jobb burgert, ebben egészen biztos vagyok. Az elnevezést nem is értem igazán, a kukorica vagy a gomba miatt kapta, vagy netán egészen más miatt? A sok hús ragadozóknak biztosan csábító, de nálam az édes buci és a durván sós íz kettőse bizony nem igazán képzi, a gyere be, kategóriát. A köretnél nagyot lehetne menteni, ha egy olyan dobozba tennék, aminek van egy rekeszválasztó kitüremkedése. Steaksandwich vonalon talán van esély második nekifutásra, de egyelőre a burger nem igazán győzött meg róla, hogy kapkodnom kéne vele. Azoknak ajánlott, akik előrébb helyezik étkezés során a mennyiséget a minőségnél/ízvilágnál.

Pont: 5/10