Select Page

Faszaládé – Budapesti csípős, marha meg bárány

Faszaládé – Budapesti csípős, marha meg bárány

Faszaládé. Nem hétköznapi névválasztás, és ez tökéletesen elegendő volt az internet nemes népének, hogy felkapja az egészet. Pár nap alatt, a név jobban pörgött, mintha a legjobb PR csapat esett volna neki a felfuttatásnak. A koncepció nem új keletű, a kolbászt a városba gondolatot, már a Bite is megpróbálta az Astoria sarkánál, ami ezalatt bezárt és átalakult egy igénytelen sörözővé.

A helyszín viszont jelen esetben az Október 6. utca, ami az elmúlt két évben, egy etető egyveleggé alakult. Burgertől, a thai kaján át, a hagyományos magyaros ízekig mindent megtalálunk. A környék nyüzsög, szóval bámészkodó turistából nincsen hiány. Az üzlet egészen apró. Két oldalánál könyöklőknél eshetünk a kolbásznak, vagy választhatjuk az utcán a padokat. Visszaugorva a belsőhöz, szolid látványkonyha, ami annyit jelent, hogy szemünk előtt nyaldossák a lángnyelvek a nyers kolbászt, pazar. A hús felirat fejünk felett, pont olyan, amit minden húsimádó el tudna képzelni szobája falára.

Nincsen túlgondolva az étlap, kaja fronton 8 fogás, amiből egy a napi leves. Mellé egy szolid itallap, amin egyedül azt nem értem csak, hogy a sört miért 3.5 dl-ben mérik, ez valami új fétis?

budapesti csípős – sertés, 12 dkg, mustár, kenyér

marha meg bárány – 12 dkg, cékla, kenyér és kérésre akár juhbélben is tálalják

Viszonylag gyorsan pörögnek a vendégek, így szinte biztos, hogy tudunk ülőhelyet vadászni magunknak. Rendelés leadás után kb. 15 perccel asztalhoz hozzák a menüt.

Esztétikai megjelenés: Egyszerű, ahogy egy kolbásztól várja az ember. Egy fémtálca, rajta saját logós papír, majd a kolbászok és a hozzájuk tartozó köretek. A budapesti csípős egyértelműen szemrevalóbb, a másik pont az, amire a hölgyek azt mondják, hogy “olyan kis aranyos!”. A kenyérrel nem vagyok kibékülve. Ez a félig baguette valami szerintem nem passzol, az igazi kolbászos imázsba. Ide, egy jó karéj kovászos parasztkenyér kell és a cékla mellé savanyúság, mint az almapaprika vagy éppen a csalamádé. A mustár kapott egy cuki kis kunkori malacfarka képződményt, lehet, ezzel áldozunk a kolbász alapanyag szelleme előtt. A sör egy nem is tudom miben került felszolgálásra, korsónak aligha nevezném és még mindig 3.5 dl?

Pont: 8/10

Ízvilág: Szépen sorban. A budapesti csípős meglepő módon finomra van darálva. Semmilyen csomó vagy hasonló nincsen benne, szinte szivacsként nyomkodhatjuk. Ízre kellemes, részemről egy picit lehetne csípősebb is még, állaga pedig hibátlan, olvad a szánkban. A marha meg bárány egy egészen más ízvilágot képvisel. Egészen karakteres citrus íz árad belőle, hát meg kell szokni az biztos, de ha lehet válogatni, maradnék a retro, hagyományos ízesítéseknél. Egy pillanatig azon is elgondolkoztam, hogy sütés közben szoros kapcsolatot ápolt egy citromdisznóval, ami leírás alapján is citrusos kellene, hogy legyen. Maga a hús itt is omlós és puha, ez tényleg patent! A kenyér finom és friss, kérge kellemesen ropog, de tartom a kovászos parasztkenyér elvemet, hogy az jobban adná mellé. A mustár átlagos, nem fogja kiégetni szellőzőrendszerünket, mindenki számára vállalható kiadás. A cékla, az cékla, kicsit tán ez is már modernebb gondolat a kolbászhoz.

Pont: 8/10


Mennyiség: 2 adag, azaz 2 x 12 dkg a dózis. Ránézés alapján a budapesti csípős sokkal tartalmasabbnak tűnik, de sajnos a zsebmérlegem otthon maradt, így e rejtély most nem kerül megoldásra. A titok nyitja, hogy nem tömény, mócsingos, zsíros és olajos egyveleg alkotja a kaját, hanem sokkal inkább rendes hús. Ez pedig, közel nem sokkolja gyomrunkat, mint az előbb említett verzió. Nem mondom, hogy jól laktam volna, falatozásnak oké, de ez így ebédre nem tűnt túl vastagnak, még sörrel mosva sem. A fehér kenyérben jó sok szénhidrát lakozik, szóval megint csak magam kellene ismételnem.

Pont: 6/10

Ár/érték: A sör, ami egészen semmilyen és mindössze 3.5 dl, és 390 forintot kóstál. A budapesti csípős, ami nálam nyert 790 forint, míg társa, a bárány meg marha 1190 forintot jelent. Nos sörből kettő is volt, szóval a végeredmény 2790 forint lenne. Lenne mivel, valamiért 3000 felett kértek, egy darabig kerestem, hogy van-e alapból szervízdíj vagy egyszerű elszámolásról van szó, de inkább hagytam, hogy ezt a problémát fújja el a tavaszi szellő. Drukkolok, hogy tovább húzza, mint egykor a konkurencia és találja meg visszatérő vendégeit, mert nem árt, hogy van egy jó kolbászos a sok burger között. A minőség hibátlan és bízom benne, hogy némi finomhangolást még eszközölnek a menün. A kolbászos vonalat megpróbálom kicsit felpörgetni és felásni Budapest legjobb falodáit, ahol árulnak kolbászt vagy éppen hurkát.

Pont: 7/10

(ha szeretnél térkép alapján tájékozódni, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk merre van a Faszaládé)