Select Page

Fat Cat Büfé – L.A. Burger

Fat Cat Büfé – L.A. Burger

A mai kiszemelt áldozathoz egészen érdekesen jutottam el. A nevét először akkor láttam mikor az oldal statisztikáját böngésztem és megláttam, hogy valaki rákeresett a Fat Cat kifejezésre. Kis guglizás után megleltem a büfét, ami ha minden igaz 2011-ben nyitotta meg kapuit a nagyérdemű előtt. A IX. kerület Tompa utca 15/b alatt található, egy apró utcafrontos hely ahova beülni csak az asztali könyökölőkhöz tudunk.

Az étlapot elnézegetve egész beigazolódik, hogy egy egyszerű kajákkal operáló büféről van szó. Az étlap nagyobb részét hamburgerek alkotják, melyekből nyolc fajta különbözőt kérhetünk, amiből hatnál választható a buci mérete. A buci mellett gyanítom a feltétek mennyisége is nő, mivel nem egységesen drágult a normál és a nagy opció között a burgerek ára, de ez nem megerősített információ. Hot-dogok, saláták és szendvicsek közül is csemegézhetünk, igaz ezeknél a felhozatal sokkal szerényebb.

L.A Burger lett a befutó méghozzá nagy kiadásban, melynek oka csak annyi, hogy elfogyott a normál méretű buci. A szószok között szabadon választhatunk mit kérünk bele, a retro majonéz-ketchup lett végül. A személyzet elejtett egy olyan mondatot amitől egyből ugrottak egy szintet a szememben. A büfé közvetlen szomszédságában lévő Macskafogó kocsmában megvárhatjuk míg elkészül a burger és azt ott nyugodt szívvel el is fogyaszthatjuk. Visszakanyarodva a szendvicshez, ezekből a feltétekből áll össze: buci, házi húspogácsa (10 dkg), bacon, Cheddar sajt, saláta levél, francia hagyma, paradicsom, uborka, gomba és jalapeno. Köretként egy fűszeres burgonyát is rendeltem, nem árthat meg főleg ha már a szomszédban gurulhat mellé pár korsó sör is. Nagyjából 13-15 perc várakozás után házhoz jött a kocsmaasztalhoz a tálca, hát kell ennél több?

Esztétikai megjelenés: Benga nagy a buci ami talán a fényképről annyira nem is jön át. Alaposan megszórták a péklegények szezámmaggal, nekem kifejezetten tetszik. A bucihoz kapunk egy strand-feelinget idéző hamburger tartó csodafóliát, ez kicsit rombolja az imázst. A fedelet leszedve a Plattensee érzés tovább erősödik, illetve értelmet nyer a fólia is mivel alaposan került az öntetekből bele, ez igazi gitárosburger lett. A húspogácsa az étlap szerint 100% marhahúsból van ami teljesen jó, de sajnos egészen elrejtőzött a feltétek alatt. Amennyi kilátszik belőle az alapján alaposan átsült, nem hiszem, hogy található benne nyers folt bárhol is. A Cheddar szép szalmasárga, előre szeletelt családból tartozik, a húsra enyhén ráolvadt. A zöldségek jelentős része a hús alatt bújik meg, a saláta egyértelműen látszik, de a többi is ott van nem kell aggódni. A hasábburgonya szép barnára sült, de a fűszerezésnek én nem nagyon lelem bármiféle nyomát. A majonéz a köreten is és a burgerben is rémisztően fehér, én egy kicsit sárgásabb látványhoz vagyok szokva. Összességében egy kicsit strandburgeres, de az átlagosnál persze nagyságrendekkel jobban néz ki, én elhagynám a fóliát.

Pont: 8/10

Ízvilág: A buci enyhén ropogós, de úgy zusammen az egész, nem mondanám, hogy rossz… sőt! A hús rendesen átsült, masszívan fűszeres és van egy különleges íze amit nem igazán tudok hova rakni. Párszor a csevapcsicsa jut róla eszembe, de mégsem az teljesen. A sajtnak sajnos én semmi ízét nem érzem, ennél sokkal aromásabb Cheddarral is találkoztam. A szószok sajnos sok feltétnek elnyomják az ízét, illetve a buci alját is remekül átáztatják ami ettől pépessé kezd válni. A saláta olyan akár máshol, semmi extrát nem érzek rajta. A gomba nem megszokott feltét az átlagos burgerekben, viszont egészen kellemes íze van és egyáltalán nem okoz diszharmóniát. A jalapeno paprika sok vetélytársát kenterbe veri, egészen kellemesen csíp, nem egy erőtlen vacakról van szó. A köretként kapott burgonya annyira fűszeres, mint amennyire az L.A burger száraz. Sóval vagy bármivel jobbá lehet varázsolni, egy jó belga fűszeres hasáb azért menőbb lenne. Büfék között kimagasló minőségű, de a kézműves kategóriát még nem éri el, egy erős középmezőny köztük.

Pont: 7/10

Mennyiség: A buci tényleg batár, rendesen megpuffaszt, telerak, megpakol meg minden. Kicsit olyan érzésem van, hogy túlméretezett a feltétek mennyiségéhez és leginkább a zsemlétől jön el a nagycsoportos jól lakott óvodás hatás. A hús elvileg 10 dkg, de szerintem picivel több lett, amit egy percig sem bánok természetesen. Sajnálom, hogy a normál méretű buci elfogyott, kíváncsi lennék abban a hasonló mennyiségű feltét mennyire veszne el. A bucitól eltekintve mindenből jutott megfelelő dózis, a jalapeno nem csak erős de egészen sok karikát is felvonultatott, piros pont. A majonéz és ketchup duójának mennyisége horrorisztikus, ennek fele is elegendő lenne, így tényleg nyalogathatjuk a kezünket minden falat után. A burgonya kiadós, fűszerezése túlságosan szolid. Az egész bőségesen megvan egy öt órás adag, ha borítunk mellé pár korsó söritalt akkor megleszünk másnap reggelig kaja nélkül.

Pont: 9/10

Ár/érték: A nagy L.A burger 1360 forint ami erős középkategória, nincsen egy frekventált helyen, de nincs is kint a világ végén. A köretként rendelt anti-fűszeres burgonya újabb 250-el erősíti a büfé pénztárcáját. A szendvicset még nem érte el a nagy burger-modernizációs hullám vannak retro jelei, ami egyáltalán nem baj. Pozitívumként éltem meg a karakteres jalapenot és a masszívan szezámmal megszórt bucit, illetve a gombát. Egy két helyen lehetne rajta módosítani például a szószok mennyiségén vagy az ekkora bucihoz tartozó töltelékek adagján is. Amiben verhetetlen az a kocsmával lévő szimbiózis, kinek ne esne jobban a burger ha azt egy Macskafogó rajzfilmszereplőkkel telepingált krimóban eheti meg?

Pont: 7/10