Select Page

Fat Mo’s – Fajitas forró vasserpenyőben fekete bablevessel, Couscous-os fehércsokoládé torta

Fat Mo’s – Fajitas forró vasserpenyőben fekete bablevessel, Couscous-os fehércsokoládé torta

Ahogyan, azt még a karácsonyi kavalkád előtt gasztrobetyár sorait olvasva megtudhattátok, az idei év utolsó közös vadászatát egy igazán patinás helyen sikerült elkövetnünk. A Fat Mo’s kívülről, nem egy feltűnő hely, bár a dohányosok komfortérzetének növelése érdekében kihelyezett hősugárzó és a figyelemfelkeltő eszközök, azért árulkodnak arról, hogy a lépcsőn lebicegve, egy darabka mennyországba csöppenünk. Lehet, hogy egy kicsit túlzok, de az az igazság, hogy a szesztilalom ideje, az 1920-as évek Amerikája számomra egy igazán érdekes és izgalmas időszak. A Gengszterkorzó című sorozat egyes epizódjaiban láthatunk hasonló elrendezésű helyeket, és ottjártunkkor a hangulatra, még egy igazi öblös (whisky+szivar) hangú zongorista is ráerősített. Az igényes helyhez, figyelmes személyzet és ételek és italok terén is bőséges kínálat társul. A bélszínt és a kacsamájat a kolléga elorozta, így én a mexikói vonalat ragadtam meg, majd egy csodálatos desszerttel zártam az estét.

A teljesség igényével, a választott ételek becsületes neve:

Fajitas forró vasserpenyőben fekete bablevessel, pico de gallo-val, tejföllel és guacamoleval csirkéből és marhából

Couscous-os fehércsokoládé torta, mangó velővel gránátalmával

 

Esztétikai megjelenés: Ahogy már korábban láthattátok, nem feltétlenül kell a sárgarépa rózsa ahhoz, hogy valami jól nézzen ki a tányéron. A bélszín esetében, csak némi vaj és zöld került a főszereplő hús mellé, a fajitas-nál viszont erre sem volt szükség. A forró vasserpenyőben érkezett az étel lelke, a hús. Kétféle hús keverékéből kértem, de alapvetően a marha vagy csirke megoldás az elérhető. A marhahús csíkok kicsit vékonyabbak, a színükön látszik, hogy elég hőkezelést kaptak. A vaskosabb csirkecsíkoknak kevesebb is elég, de a fehéres színüket a barna kéreg szépen töri meg. A húsok tengerét rengeteg zöldség színesíti. Találunk a serpenyőben lila és vörös hagymát, sárgarépát és többféle paprikát is. A forró serpenyő tényleg forró, még sistereg, mikor a vendég elé kerül. A fajitas többi alkatrésze, külön tányéron érkezik. A pofás fekete tálkákban, kétféle szószt, találunk. A zöld a guacamole, a fehér pedig sűrű tejföl. A következő különlegesség, a fekete bableves, amihez hasonlót még kis hazánkban nem találtam a tányéromon. A pico de gallo lényegében egy spanyol saláta, ami színesebbé és a szemnek még kívánatosabbá teszi a fajitast. Végül, de nem utolsó sorban, a tortilla lapok kaptak helyet a méretes ovális tányéron. A főételem kinézetre hibátlan, igazán étvágygerjesztő látvány. A főétel után még egy desszertre mentem rá. A couscous először furán csengett, nem tudtam fejben összehozni a csokival, de a fehér tányér közebén elnyúló tortaszelet megváltoztatta a véleményem. A csipetnyi tejszínhab, mentalevéllel díszítve és az ízlésesen a tortaszelet mellé csurgatott mangóvelővel körített gránátalma még a csokit nem fogyasztók fantáziáját is megmozgatja. Nálam ez az egész hibátlan.

Pont: 10/10

Ízvilág: Nem tudom, hogy ti hogyan szoktatok nekiállni, enni étteremben, de én általában a környezetről, tudomást nem véve, úgy eszem az ételt, ahogyan jólesik. Az eszményi montázs megbontása után, először a villámra helyeztem egy tortilla lapot, és rápakolgattam mindenből egy kicsit. Ez így nem volt rossz, de az arányokat nem sikerült eltalálnom. A végleges megoldás, a lapba töltögetés lett. A lapokat széttekerve, bőséges hús, majd mindenből egy kicsit került. A serpenyős hús és zöldségek, a paprikától enyhén csípősek, inkább pikánsak, leszámítva azokat a falatokat, amikbe belekerült a csípősséget okozó paprika. A guacamole és a tejföl, könnyedé, krémessé varázsolja a fogást, igazából a tejföl kicsit könnyedebbé varázsolja az ízorgiát. A friss zöldségekből készített minisaláta is üde színfoltja a fajitasnak, a fűszeres, húsokkal együtt sült zöldségekhez képest jóval karakteresebb az ízük. A feketebablevestől, különleges ízeket nem kell várnunk, igazából, a valódi bab ízzel színesíti tovább a fogást. Azt hiszem, hogy ha Mexikóig mennénk, akkor sem kerülhetne elénk ennél színesebb és mexikóibb fogás. A desszertem, a couscous-os fehércsokoládé torta, mangó velővel gránátalmával. Még olvasva, vagy kimondva is nagyon durva. A couscous, nálam eddig abszolút a sós oldalon állt, de már totál más a véleményem. Ennek az összetevőnek köszönhetően, a fehércsokoládé általában émelyítően édes íze, kellemes és lágy. A mangóvelő enyhén kesernyés íze, a gránátalma karakterességével, remekül harmonizál a könnyed fehércsoki ízhez. Most pedig elárulok egy kulisszatitkot. Gasztrobetyár nem eszik csokit, de arra volt esze, hogy ennél a desszertnél induljon el a csokoládéfogyasztás rögös útján. Az hiszem, nem is kell mást mondanom, még annak is ízlik, aki nem eszik csokit.

Pont: 10/10


Mennyiség: Hát igen, mennyiség az van. Hat fél, három egész fajitast tudunk magunknak hajtogatni, már ha vagyunk olyan ügyesek, hogy mindent beletöltsünk, amit leraknak elénk. Az ízek, azt éreztetik az emberrel, hogy ezt bizony mind meg kell enni, de nem egyszerű feladat. Csajos vacsorákhoz, ajánlom, hogy ketten párosával menjetek rá egy tálra. Ha férfinak érzitek magatokat, akkor pedig gyűrjétek le az egész tálat, de ne úgy mint anno a menzán, lóhalálában. Kicsi fajitas kicsi sör és így tovább, a vége biztos, hogy az lesz, hogy hátradőlés és poci simi.

Pont: 10/10

Ár/érték: Ahogy az már kiderült, a Fat Mo’s, nem egy hétköznapi szint. A hely nagyon igényes, a kiszolgálás sebessége és minősége, pedig arról tanúskodik, hogy profikkal van dolgunk. Hétköznapi emberként, úgy gondolom, hogy havi egy vacsora, azért belefér egy ilyen, árkategóriában is kicsit magasabb szintű helyen. Ha esetleg nem, akkor pedig érdemes a negyvenhatodik felesleges ajándék helyet, fogni az asszonyt és elvinni, hogy egy valódi élményt kapjon ajándékba. A fajitas csirkéből 3650, marhából 4650 forint. A desszert 1350 forint. Ezek az árak, nem a napi menü árai, de tényleg érnek ennyit az ételek, nha meg persze a körítés. Ha randin villantanátok, akkor egy jó zongorával kísért vacsora, ahol ilyen ételeket szolgálnak fel, hibátlan program lesz.

Pont: 9/10

(ha nem tudnád merre van Fat Mo budapesti támaszpontja, akkor KLIKK IDE és mutatjuk térképen!)