Select Page

Favágó Étterem – Rablóhús nyárson + Calvados pizza 32 cm

Favágó Étterem – Rablóhús nyárson + Calvados pizza 32 cm

Nem tegnapi a történet, pár nappal ezelőtti mikor Balatonlellén tengtem-lengtem. Rengeteg osztályozhatatlan ételbe sikerült belefutni, igaz ezek főként a strandon jöttek össze, de volt éjszakai pocsék gyros is a listán. Csalódások sorozata után, a finom alkoholos mámorban úszó csapat végül megálmodta, hogy betér egy rendesebb étterembe. A végeredmény a Favágó lett, mely a helyi sétány majdnemhogy közepén található, egy félig nyitott hely, melyben egy kisebb sereg is gond nélkül tábort verhet.

Önkiszolgáló a rendszer, külön ablaknál kell kérni a pizzákat, és külön a rendes főételeket. Pár perces sort ki kell várni, de eléggé tömött az egész sétány szóval nem túlzottan meglepő. A pizzára egy finom húsz percet jósoltak és mellékeltek hozzá egy sorszámot, amit ha meghallunk akkor elkészült. A rablóhúst készítő banda jobban működik mivel ők 10 percet mondtak, de számmal ők nem operálnak, tuti jó az arcmemóriájuk. A pizzánál egy finom csavarral indítottam, mivel a feltétek közül az egyiket lecseréltettem kukoricára, így a teljes kép: tejfölös alapon, fokhagyma, kukorica, sonka és természetesen sajt.

Esztétikai megjelenés: A rablóhúsos nyárs salátaágyon landolt, mely kapott még egy lágy öntetes hintést, ránézésre egy kicsit fakók a zöldségek, de lehet csak a hétvégi kukameleg ártott meg neki. Szép nagy “csomókban” különülnek el a feltétek, mind a szalonna és a sertéshús nagyon jól kivehető, illetve jókora hagymafejek is helyet kaptak a 30-35 centiméter hosszú nyárson. A pizza ránézésre már egészen sok kérdést vet fel a fejemben, ilyen például a “mire lesz ez elég?”, “az alapja vajon van-e 100 gramm tészta egyáltalán?”…Na szóval látványra nem túlságosan megnyerő, mintha a tejfölös alap hiány lett volna a konyhán, és simán a tésztára csak úgy rádobálták a feltéteket. Elkülönülő pereme a pizzának egyáltalán nincsen, lapos, mint az alföld. A sonka és kukoricának párosa látványra kicsit kárpótol, de közelében sem vagyok az elégedettségnek.

Pont: 6/10

Ízvilág: Elsőnek a rablóhús, ami szerintem egészen rendben van, a szalonna talán egy picit túl sós, követeli magára a hideg sör gurítását. A sertéshusi rendesen átsült, helyenként finom ropogós, ahogy azt egy nyársnál megköveteli az ember. A hagyma nem túl karakteres, de maradt benne azért lendület, light randi még belefér utána. Egy kis fűszert hiányolok az egészről, de azért így is egészen faja. A saláta halovány színe az ízben is visszaköszönt, nem igazán érezni belőle semmit, illetve az öntet is inkább csak díszként van jelen. A pizza tésztája olyan, mint a ropi, azaz úgy ropog. Olyan szinten olaszos, hogy már talán túlzás is, ennyire nem kell átsütni a szerencsétlen tésztát. A tészta pár csipet sóért átmehetne a szalonnához könyörögni, egyiken sok, másikon meg kevés, de inkább semmi. A feltétek közöl a kukorica sokkal jobb, mivel a sonka teljesen ízetlen. A tészta alja kellemesen lisztes maradt, így lehet tapsikolni lendületesen, ha nem akarunk fél deka liszttel a kezünkön távozni. A kettő közül a nyárs ajánlott, a pizza inkább kerülendő szerintem.

Pont: 6/10

Mennyiség: Fordul a kocka, kezdjük a pizzával! Már az átmérőjét illetően is kétségek fogtak el, nekem ez ránézésre nincsen meg 32 centi, de lehet már csak a sör szűkítette össze a fejemben. A tészta, olyan mint a papír, tényleg nagyon vékony, alig érezni, egyáltalán nem laktat. A feltétekből került rá bőven erre nem lehet panasz, persze a tejfölös alap hiányával lehetne kötekedni. Az egész pillanatok alatt elfogy, olyan mintha valami 24 centis gyerek pizzát kaptam volna. A nyárs sokkal jobban teljesít, az adag kisebb része szerencsére a köret, így a jóból van több. Egyenletesen oszlanak el az összetevők a nyárson, ezt sikerült jól eltalálni a konyhában. A pizza lehetne előétel, és a főétel a nyárs, valahogy ilyen a felállás. Az egészet beburkolva megvan azért az 5 óra, de ez két fogás lenne akárhogy is nézem.

Pont: 7/10

Ár/érték: Mikor fürkésztem az étlapot, hirtelen elbizonytalanodtam abban, hogy biztos-e az, hogy a Balaton parton vagyok. A megszokott szinthez képest pofátlanul alacsony árakkal működik az étterem. A pizza 950, igaz ennél egy petákkal sem ér többet, sőt inkább olyan 6-700 lenne az igazán ideális, de mégiscsak közel a plattensee. A rablóhús viszont sokkal érdekesebb, mivel ez is csak éppen van ezer felett, azaz 1050 pontosan, ami szerintem mindenképpen az olcsó kategóriába sorolja. Persze figyelembe kell venni, hogy önkiszolgáló meg minden, de szerintem árban teljesen rendben van a Favágó étterem. Egy rutinos kolléga kinek mágneses farizma van ahogy megtudtam, egy töltött galambot tolt az arcba, amiről nyomtam egy képet, és az ő szavaival élve az egész 15 dkg volt, amiből 12 dkg volt a csont, szóval finoman szólva nem volt teljesen elégedett.

Pont: 7/10