Select Page

Finomító – Bárány burger, nagy sültkrumpli

Finomító – Bárány burger, nagy sültkrumpli

Régen ragadhattam meg a lehetőséget, hogy nyissam a hetet, bár ehhez az is hozzá tartozik, hogy kettőnk közül én vagyok a kevésbé burger faló. Egy fránya hétfőt remekül fel tud dobni, egy igazi, szaftos, valódi marhahúsból készített hamburger, ehhez képest egy kicsit különlegesebb vizekre evezünk. Sajnos, mint gondolom közületek is sokan a hétfői ebédet a munkahelyi menzán töltöm, de a szombatit sikerült egy remek helyen elfogyasztani.

A körúton a Mechwart liget villamos megállótól 1 utcányira található a Finomító nevű egység, ahol a burger mellet levest, szendvicset hideg, meleg ételeket és édességeket is fogyaszthatunk. Ha a nagy evésben megszomjazunk, ezen is tudnak segíteni, méghozzá házi szörpökkel, kézműves sörökkel és finom borokkal is. A burgerek közül a Bárány burgerre esett a választásom, mellé egy nagy adag sült krumpli, választható szósszal és házi málna szörp. A hely kívülről és belülről is ötletes, bár szombat 12 óra körül, nem nagyon tudunk körbenézni, mert a főztjük elég nagy népszerűségnek örvend.

Esztétika, megjelenés: Na nézzük mi került a tálcára. Kis papírtálcán a burger, átszúrva pálcikával, hogy legalább az első falatig megőrizze az ínycsiklandozó kinézetét. Mellette a burgonya, kisebb nagyobb hasábokra vágva, aranybarnára sütve, sózva. Mellé jár egy szósz, ami esetemben salsa. Színe piros, tele van bab és hagyma darabkákkal, jól mutat. Ennél jobban csak a hambi néz ki, aminek közepes méretű szezámmagos puffancs az alapja. A lollo saláta fodros szélei kikandikálnak a zsömiből, szétnyitás nélkül, lényegében ez a két összetevő látszik. Pálcika ki és már kettőben is van a burger. A sűrű paradicsom színű szósz az nem más mint paradicsomlekvár, a saláta alatt pedig egy zöldes fehér szósz csillan meg, ami pedig mentás-joghurtos. Mellékszerepben találunk még némi fehér hagymát és vékonyra szelt uborkát. Középen a húspogácsa, ami nagyjából egy ujjnyi vastag, külső rétege rendesen át van sütve, de legbelül még halvány rózsaszín. Ami még látszik és fontos, hogy a pufi belsejét megpirították, így esélye sincs beszívni a szaftokat, tehát a lassan evők sem maradnak le az ízekről.

Pont:9/10

Ízvilág: A sült krumplival kezdem, mert valamivel meg kell ágyazni a burgernek. A hasábok különböző méretűek, így a burgonya sokféle. A legvékonyabbak jobban ropognak, az átlagos méretűeknek a külseje ropog a belseje szétmállik az ember szájában, a legvastagabbak pedig legbelül szinte csak átpárolódtak. A választott szósz salsa. A benne található bab puha, a hagyma az egészet édeskéssé teszi. Elsőre azt hittem, hogy a salsa szósz enyhén pikáns is lesz, de erről szó sincs, inkább csak paprikás az egész. A hamburger a lényeg, így inkább rá is térnék. A Bárány burger elnevezésből nem nehéz kitalálni, hogy a húspogácsa bárányhúsból készült, javaslom, hogy ne gondoljunk az aranyos kis báránykákra, válasszuk ezt bátran. A hús szaftos, nincs erős fűszerezéssel elrontva, a hús igazi ízét érezhetjük. Az ízt a lágy húson kívül elsősorban a paradicsomlekvár határozza meg, aminek olyan intenzív paradicsom íze van, hogy bármelyik olasz pizzaszakács sorba állna a receptért. A friss zsenge zöldségeken nincs mit mesélni, nekem szimpatikus, hogy az uborka vékonyra van vágva, így nem meghatározó, a fehér hagyma pedig valami zsenge fajta, egyáltalán nem erős. A következő érdekes pont, a mentás-joghurtos szósz, ami a paradicsomlekvár és a hús mellett nem igazán tud labdába rúgni, de mégis tesz bele valami pluszt, amivel elérik azt az ízt, amitől, már megint összefut a nyál a számban.

Pont:10/10

Mennyiség: A nagy adag hasábburgonya, valóban nagy adag. Nem gyorséttermi mércével mérik, egy szelet steak mellett is megállná a helyét. A mellé kapott szószt be lehet hozzá osztani, mivel tartalmas, így nem érdemes egyből betolni az egészet, kisebb étvágyúaknak még nem marad hely a hamburgernek. A buci ahogyan már korábban is jeleztem, közepese méretű, de ez pontosan az az eset, amikor ez a méret a tökéletes. Sok hely esik abba a hibába, hogy a buci méretet rosszul választják meg és az óriás buciban elvész a tartalom. Itt a hús és a buci mérete stimmel, a szószokkal és a zöldségekkel, egy tökéletes méretű, egy evésre való burger az eredmény. A hasábburgonyával együtt a burger, egy 3 dl -es házi málnaszörppel kísérve, olyan szinten jóllakatja az embert, hogy jó pár órán keresztül nem kell evésre gondolni.

Pont:9/10

Ár/érték: Menjünk szépen sorba. A legfontosabb a hambi, hisz lényegében így hétfőnként erről szoktunk beszélni. Ha bementek 890 Forinttól 1290 Forintig válogathattok, a Bárány burgert 1190 forintért kaparinthatjuk meg. Ezért egy a hús miatt különleges, speckó szószokkal szerelt, ízkavalkádot kapunk, amivel megtölthetjük a bendőt. A hús nagyjából 15 dekás lehet, aminél találkoztunk már nagyobb pogácsával, de az összeállítás ezt a méretet kívánja, és az ár mindent egybe vetve teljesen korrekt. A következő lépés a burgonya. Az adag óriási, a minőség kifogásolhatatlan ( a velem ebédelő független (KFC krumpli mánis) szakértő véleménye alapján még a KFC-s krumplinál is jobb), és a 490 Forintos árban benne van a szósz is. Ennél az összetevőnél is azt kell, hogy mondja, ennyit simán megért. Ennyi ételt, muszáj öblíteni, amit a 3 dl házi málna szörppel tettem meg ami 320 Forintomba került még. Ha gyorsan összeadjuk  ez bizony 2000 Forint, ami már egy elég korrekt összeg. Valahogy nem érzem azt, hogy drága lett volna, és azt hiszem ha arra járok lesz még rá példa, hogy betérek ide. Ha valaki úgy érzi, hogy a végösszeg eltántorította, akkor javaslom, hogy egy burgerért azért szaladjon be, az önmagában simán jó áron van.

Pont:8/10

(ha tudni szeretnéd, hogy pontosan hol van az étterem KLIKK IDE!)