Select Page

Firpo Burger – Firpo extra burger

Szerző: | 2017. nov. 1. | Burger

A Firpo név talán azoknak ismerős, akik rajonganak a Bud Spencer filmekért. A testvérpár kalandjait az “És megint dühbe jövünk” film dolgozza fel. Különösebb kérdés nem lehet afelől, hogy a Firpo Burger új Izabella utcai egységében mennyire tetőzik a Bud Spencer iránti rajongás és tisztelt. A belső dizájn, a háttérzene és az étlap is kapcsolódik a színészlegendához. 

A pincehelyiségben picit pub hangulatban találjuk magunkat, ahol box-szerű kialakításokban foglalhatunk helyet. Az étlap leginkább burgereket rejt, melyeket két különböző méretben rendelhetünk, a kisebb 12 dkg hússal, míg a nagyobb 22 dkg-os húspogácsával értetendő. Természetesen a menüsítés sem akadály, tehát a variációk száma majdnemhogy végtelen. A sörök közül nem hiányozhat a Charlie Firpo nevű rozsos APA sem, amit ilyen környezetben minimum kötelező kipróbálni.

Firpo extra burger 12 dkg – marhahús, bacon, jalapeno, paradicsom, jégsaláta, cheddar, csemegeuborka, lilahagyma és szósz

Földöntúli csavar ebben az elképzelésben nincsen, egy jól megrakott burgerről van szó. Tálalása korrekt, egy tálcán érkezik, ahol a burger kap egy papírtasakot illetve egy kést, amivel keresztül van döfve, így legalább nem esik szét. A buci a klasszikusabb zsemléket idézi, de szerencsére nem érezzük az édeskés vonalat. A feltételek közül oldalról mindent láthatunk, de ha nagyon kíváncsiak vagyunk a kés eltávolítása után a tetejét simán lekaphatjuk.

Firpo extra

A buci extra érdekes. A belső fele pirítva lett és ropog, ez nem nagy varázslat, viszont a külső kérge is enyhén ropogós, ami egyáltalán nem attól van, hogy kiszáradt volna a pulton való álldogálásban. A belső textúrája kellően légies, ízében egy picit édeskés csak, ennyi tökéletesen belefér. A húspogácsa teljesen átsütött, de így is bőven rejt magában szaftot, ami akkor szabadul fel, ha ráharapunk. Enyhén borssal és sóval fűszerezett, de végig dominál a hús íze.

fedél nélkül

A sajtnak nem volt ideje megolvadni, pedig talán úgy tutibb látvány lett volna még inkább. Ízre pontosan hozza azt, amit a cheddartól elvár az ember, picit fanyarkás és kész. A csemegeuborka a lágyabb ízek között remekül kiérezhető, pillanatra felfrissíti szánkat. A szószok közül van egy lágyabb, majonézes alapú dolog, ami nem túlságosan harsány. A ketchup pedig talán mindenki számára ismerős, szerencsére nem akar sem ízben, sem mennyiségben uralkodni a burgeren. A bacon rendesen vastag szelet, nincsen szénné sütve, illetve ízében hozza az elvárt sósságot.

felezve

Meglepő, de köret nélkül is tökéletesen elegendő volt egy könnyed ebédre a 12 dkg-os kivitel. Menüben gyanítom még egy lépéssel közelebb járunk a telített Ödön óvodás érzethez. A 22dkg valószínűleg könnyedén a mesterhez hasonló hasmérettel rendelkezők számára nem akadály, de egy átlag halandónak lehet már sóhajtozós pillanatokat okozna a végén. A tesztburger 1350 forint, ami meglepően olcsó, ennyiért ilyen összeállítást már kevés helyen kapunk a városban. A sör 1300 forint, amiért 0,66L-t kapunk.  A Firpo Burger igencsak meggyőző így nem kizárt, hogy a mexikói vonalat is majd szemügyre veszem valamikor.

Firpo Burger – 1077, Budapest, Izabella u. 36-38. – Facebook

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték