Select Page

Frici Papa Kifőzdéje – Fetával töltött pulykamell, burgonyapüré, káposztasaláta

Frici Papa Kifőzdéje – Fetával töltött pulykamell, burgonyapüré, káposztasaláta

Ebben a szép időben, úgy döntöttem, hogy valahol a város sűrűjében fogok ebédelni, elvégre már csütörtök van, úgyhogy megérdemlem. Azért ilyen esetekben mindig elgondolkodom azon, hogy megér-e nekem egy szelet hús 2000-3000 forintot, és általában arra jutok, hogy az ilyen árfekvésű helyeket inkább alkalmakra tartogatom. Az ember szerencséje, hogy nem minden étterem dolgozik ilyen árakkal, ha kicsit szemfülesek vagyunk, akkor találunk olyan helyet, ahol kedvező áron tudunk finoma ételek között válogatni.

A Király utca körúthoz közelebb eső felén találhatjátok Frici Papa Kifőzdéjét, ami bizony, már csak abból is jó helynek ígérkezik, hogy ahányszor erre jártam azt láttam, hogy csak egy-egy üres asztalt lehet találni. A magyaros ízek mellet megtalálni szinte mindent, ami jól mutat a tányéron, levesek, főzelékek, egytálételek. A választásom egy kis szárnyas csoda, némi zöldséggel.

Esztétika,megjelenés: A fetával töltött pulykamell, ahogy leteszik elém, már látom is,hogy több, mint amire számítottam. Két fél tekercs kap helyet a tányér egyik felén, közepében a beígért fetával, és a meglepetés vendég a friss paradicsomkarika. A feta szép vastag szelet, és a husi sincs papírvékonyra klopfolva. A paradicsomon némi zöld fűszer is felfedezhető nyomokban. A köretnek választott burgonyapüré elsőre a középiskolai menzát idézi, feltételezem, nem nagyon húzzák az időt krumpli hámozással, inkább valami instant változattal dolgozhatnak. A színe kicsit természet ellenessen sárga az állaga pedig hígabb, mint az igazi krumpliból készültnek. Éreztem, hogy valami savanyúság mindenképpen elfér még mellé, így egy káposztasalátát is rendeltem, ami megjelenésben nem hozott meglepetést, szokásos vékony csíkokra szeletelt kivitel, némi ecetes lével nyakon öntve.

Pont: 7/10

Ízvilág: Kezdem a fekete levessel, vagyis inkább a sárga pürével, ami valamilyen szinten biztos találkozott burgonyával, mert ízben ez érezhető volt, de csak úgy mint látványban, ízben sem nagyon nyújtott kiemelkedőt. Némi sós burgonya íz, vajjal megbolondítva, de nem az igazi. A tányér másik felén lényegesen minőségibb árut találtam. A pulykahús szaftosra sült a bunda alatt, ami nem volt vastagabb, mint maga a hússzelet, ez teljesen pozitív. A töltelékben a feta karakteres íze dominál, amit igazán remekül kiegészít a paradicsom, talán akkor lehetett volna, még egy kicsit jobb, ha nem friss, hanem aszalt változattal dolgoznak. A fűszerezés terén a már említett zöld fűszer bizony bazsalikom, aminek az erőteljes íze szintén érezhető a fetáé mellett. A káposztasaláta, inkább édes mint savanyú, az egyetlen hiba ezzel kapcsolatban csak az, hogy otthon nem sikerül ugyanilyet előállítani.

Pont: 7/10

Mennyiség: Első szemügyre vételezés alkalmával, úgy éreztem, hogy a szomszédos pizzázónál, leküldök még egy szelet pizzát desszertnek, de ez a program érdeklődés hiányában elmaradt. A két darab pulykamell ezzel a termetes töltelékkel elegendőnek bizonyul, főleg, ha úgy osztjuk be, hogy minden falat mellé jut egy kis püré is. Ez minden bizonnyal nem fog gondot okozni, mivel azért itt is fenn áll a helyzet, hogy a köret mint olcsóbb összetevő nagyobb szerepet vállal a jóllakásunkban. A kápisali szép adag, simán elrágcsáltam a fogás kísérőjének. Ne tudja meg senki, akinek nem kéne, de ebben a szép időben még utána küldtem egy citromos sör készítményt is, és így kellemes jóllakott érzéssel távoztam Frici Papától.

Pont: 8/10

Ár/érték: Ahogyan már az elején is meséltem, ha a körút környékén étterembe készülünk, akkor azért érdemes vetni egy pillantást a kirakott étlapokra, mielőtt az asztalnál érne minket a meglepetés. Egy elég frekventált helyen, mégis kis odafigyeléssel találunk olyan helyet, ahol nem kell nagyon mélyen a zsebünkbe nyúlni egy ilyen ebédért. A fetával töltött pulykamellért 790 forintot kértek, köretként pedig a 299 forintos burgonyapüré került a tányéromra. Azt hiszem kicsit elrontottam a köretválasztást, ha lett volna krokett, akkor biztos azt választom, de sajnos ilyet nem találtam az étlapon. Kicsit ez a hiba beárnyékolta ezt az ebédet, de ha a káposztasalátát is beleszámolom, ami még 279 forintomba került, akkor is úgy érzem, hogy az 1368 forint nem volt egy eget rengető összeg. Az étteremben ülve néztem, mások mit fogyasztanak, és bizony elég guszta fogások kerültek az emberek felé. A Király utca környékén bátran térjetek be Frici Papához, de szerintem a burgonyapürét hanyagoljátok.

Pont: 7/10