Select Page

FRITÚ – Lángos olasz módra

FRITÚ – Lángos olasz módra

Rántott fesztivál, hirdeti a Hold utcai gasztropiac sarkában a Fritú. Aprócska kis olasz színfolt, az épületkomplexum aligha legfrekventáltabb helyén. A többi etető leginkább a galérián található körben, ez úgy csendben meghúzódik a sarokban.

A kínálat egészen egyszerű, többfajta rántott sajt, palacsinta, halak, zöldségek némi nugetts és persze lángosok. Kiszemeltem a lángosokat egyik hirdetésükben, így nagyon nem volt min vacillálni, maximum azon, hogy melyik összeállítás legyen a nyertes. A teljesen alap sima lángostól kapni kicsit vadabb kompozíciókat is, mint például a juhtúrós kapros.

Pizza Fritta avagy lángos olasz módra! Ez volt a legcsábítóbb, akármennyire is csak egy papírlapra írták rá egy filccel az egészet. Részletesebb leírást nem mellékeltek hozzá, de az egyszemélyes csapat szívesen tájékoztat minket, ha éppen úgy tartja kedvünk, hogy kíváncsiskodunk. Természetesen a fokhagymás kérdés eldörren, szóval mintha csak a strandon ülnénk. Egy könnyed 10 perccel később a rendelés után már meg is kapjuk az óhajtott fogást, igaz ez éppen viszonylag gyér forgalom mellett volt érvényes.

Leülni az üzletablak mellett lehet a kihelyezett kétfős asztalokhoz, ahol télen iszonyatos nagy hőség nem uralkodik, szóval nem árt, ha rendelésünket kiegészítjük egy lélek és kézmelegítő teával. Variáció nincsen, akár egy menzán, teát kapsz és kész.

Esztétikai megjelenés: Félig látványkonyha is lehetne, mert ha végigszobrozzuk, amíg elkészül, akkor az ablakon keresztül látjuk, hogy miként alakul át a nyers tészta az olajfürdőben egy sültebb kiadássá, melynek színe tökéletesen aranybarna, ahogy azt egy lángosnál illik. Extra látványt vagy különösebben meghökkentő elemet nem tud felmutatni, egészen szolid ez a fritta, avagy az olasz lángos. A tészta kapott egy paradicsomos kenést, amire nem kevés fűszert szórtak, illetve extra finomra reszelt sajttal megszórták az egészet és ezzel már végére is értünk a történetnek. A tészta majdnemhogy formásabb, mint egy átlag pizza, de ezzel végképp kimerült az ingermennyiség, amit nyújtani tud.

Pont: 9/10

Ízvilág: A tészta állaga egészen könnyed, viszont kicsit sok olaj maradt rajta, pár pillanattal tovább még pihenhetett volna a csepegtetőn. Ízre tökéletesen lángos, amibe tényleg beköszönt a paradicsomos szósszal a pizza érzése. Egészen érdekes egyveleget alkot a két elem, amit a fűszerek tesznek teljessé. Szokni kell az biztos, közel nem egy sajtos-tejfölös alapelem, ez valóban digósítva van rendesen. A sajt pillanatok alatt megolvad és nyúlós lesz, ami pár egészen mókás pillanatot képes falatozás közben okozni. A paradicsomos kenés és a jutalom olaj alattomosan szeret néha csöpögni, szóval nem árt figyelni a jelmezre.

Pont: 8/10


Mennyiség: Annak ellenére, hogy egy darab lángos súlyra nem éppen brutális, falatozva egészen meg tudja lepni az emberfiát. A tészta nem egy könnyed alapelem, amit ha olajban hagyunk picit, akkor még inkább alkalmas legyen arra, hogy megültesse a delikvenst. A szósz elegendő, a fűszer mennyisége tökéletes, viszont sajtból egy kicsit többet is rá mernék álmodni, hadd szóljon az úgy, hogy elterül teljesen a tészta széléig, bár akkor nem marad olyan hatása látványra, mintha pizza lenne. A menzás, kellően cukros teával egy könnyed ebédnek simán el lehet fogadni, bőven megkapjuk a szénhidrát adagunkat tőle.

Pont: 8/10

Ár/érték: Piacokon lángost enni néha olyan mintha kirabolnák az embert, de szerencsére itt ilyenről szó sincsen, sőt meglepően olcsón indulnak a dolgok. A sima lángos 320 forintról indul és a töltött kiadások is megállnak 650-ben, ami nagyon baráti árszabás. A tesztalany az olaszos verzió szintén 650 forintot jelent, ami egészen elfogadható. Érezhetően nem filléres alapanyaggal dolgoznak, amit a paradicsom íze igazol leginkább. Érezhetően még csiszolódik a Fritú, így nem zárnám ki egy második nekifutásnak majd, ha netán valami igazán bombasztikus lángos ötlettel rukkolnának elő.

Pont: 8/10