Select Page

Gyümölcsből bort, cidert vagy éppen mézsört készíteni saját konyhádban

Szerző: | 2017. jan. 12. | nemteszt

A gyümölcsből készült bor, az ínyencek kiváltsága. Olyanok is akadnak, akiknek a tablettás bor is tökéletesen megfelel, lényeg, hogy üssön és másnap is tompítson. Nincs olyan háztartás a Földön, ahol valahogy ne indult volna már rothadásnak egy gyümölcs, amit pálinkafőző helyett kukába dobtunk. Ez nettó pazarlás, akárhogy nézzük. A kissé “túlérett” gyümölcsöket nemsokára igazán nemes célra használhatjuk fel otthonunkban.

A kütyü neve Alchema, ami egy otthoni fermentáló lesz, várhatóan 2017 őszétől. Egy ilyen masina képes lesz akár több ezer tonna kissé rothadásnak indult gyümölcsöt megmenteni. Segítségével bort, cidert vagy akár mézsört is készíthetünk saját otthonunkban, anélkül, hogy kifőzdévé kellene alakítani a fél nappalit.

Alchema

A modern világnak megfelelően a legtöbb, amire szükségünk van az alapanyagokon kívül, mindössze egy okostelefon. Segítségével kiválasztjuk a legszimpatikusabb receptet, majd lépésről-lépésre vezeti kezünket, hogy a feldarabolt gyümölcs mellé még mit kell tennünk. A főzési/erjesztési folyamat ideje receptfüggő, akár pár óra alatt is elkészíthetünk egy friss cidert, de akár másfél hétig is dolgozhat a szerkezet.

egészen apró

Pálinkát főzni ezzel aligha lehet, mivel mindössze 3-10%-os alkoholfok között képes varázsolni, de megfelelő mennyiség ezekből is képes meglepetéseket okozni. A masina idén ősztől lesz várhatóan elérhető 499$-ért, ami most jelenleg körülbelül 150 ezer forintot jelent. Nem olcsó, de cserébe szinte kizárt, hogy valaha kifogyjunk az alkoholból otthon, ha van gyümölcs a konyhában.

A felkapott borászatoknak aligha kell rettegniük tőle, valószínűleg soha az életben nem fog nyomukba érni egy ilyen gép által készített ital minősége, de akik szeretnek otthon kísérletezni, azoknál nyerhet a találmány. Méretéből adódóan könnyen szállítható, így vihetjük kisebb kerti party esetén is magunkkal.