Select Page

Hableány Étterem (Leányfalu) – Hableány tál

Hableány Étterem (Leányfalu) – Hableány tál

Rendhagyó nap a mai, mert nem egy hétköznapi ebéd kerül terítékre, hanem egy hétvégi rendezvényen fogyasztott, mindenféle földi jóval teli, többszemélyes tál. Néha, úgy gondolom, hogy minden családi, baráti társaságnak kijár az a “luxus”, hogy úgy érezzék jól magukat, hogy senkinek sem kell se az ebéd előtt sem pedig az ebéd után a konyhában robotolnia. Ilyenkor jön kapóra egy kedves kis étterem, például a Duna parton, és a gazdaságosságot is szem előtt tartva, nem a budai vagy a pesti parton, hanem úgy nagyjából 35 kilométerre a város zajától Leányfalun.

Egy remek opció lehet a Hableány étterem, nem csak azoknak, akik kicsit távol akarnak lenni a város zajától, hanem azoknak is, akik a Duna-kanyarban töltött vakációról veszik az irányt újra a főváros felé. A lényeg az, hogy most egy igencsak vegye fogásuk kerül terítékre, nem is pontosan az étlapon található Hableány tál, hanem inkább egy soft változata.

Esztétika,megjelenés: Szerintem, nyugodtan felteheti a kezét az, aki látott már olyan frissensültekkel teli, több személyes tálat, amitől nem folyt össze a nyál a szájában. Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de nekem nagy társaságban mindig jobb az étvágyam és mikor a hosszú asztalra kerül pár ilyen kinézetű tál, mindig még éhesebbnek kezdem érezni magam. Na de vegyük szépen sorra, miket is láthatunk a tálon. Ha a fényképezés irányából bal kéz felől kezdem a felsorolást, akkor azok a gombócocskák bizony a zöldség vonalat erősítik, pontosabban, rántott gombafejekkel van dolgunk. Közepes méretű gombafejek, amik mindenféle töltelék nélkül, panírozva kerültek az olajba. Jobbra tovább haladva a kötelező rántott hús jön. Ebből is két típus is. A sötétebbre sült a prémium, megvágva sajt folyik a közepéből, a világosabb pedig az alap változat. A színek rendben vannak, viszont a sima rántott hús papír vékony, ez szinte megbocsáthatatlanan hiba. A jobb szélen találunk még egy-két szelet natúr sertés karajt, pár vastag szelet rántott sajtot és még pár gombafejet. Alattuk kiadós adag petrezselymes burgonya, és a tetejükön némi díszítés, ami tovább növeli az esztétikai élményt.

Pont:9/10

Ízvilág: Az imént nem igazán említettem a májgombóc leves, ami élénk sárga színe rendes húsléről tanúskodik. Benne friss petrezselyem, ami remek íze mellett a szemet is gyönyörködteti és egy nagy darab májgombóc. Sajnos a szakács megtalálta az igazit, mikor a levest készítette, de az is lehet, hogy az volt a célja, hogy az italfogyasztásunk se legyen kevés. Visszatérve a a lényegre, a tál mondjuk azt, hogy 80% -os. A rántott hús a vékonysága miatt sajnos nagyon száraz is, olyan mintha chipset akartak volna csinálni belőle. Lapoznék is, ez az egy része van ugyanis, az egész tálnak, amit el akarok felejteni. A sajttal töltött rántott szelet egészen más tészta. Ahogyan a képet nézem, látom, ahogyan kicsordul a meleg, nyúlós sajt a közepéből és megízlelem és rájövök, hogy a rántott húshoz is értenek, csak a lapításban volt a hiba. A gombafejek és a sajt is remek, bár mivel a bunda már tudjuk, hogy jó, ez nem nagy feladat. A natúr szelet nincs elsózva, kellően paprikás és fokhagymás. A petrezselymes burgonya friss petrezselyemmel készülhetett, szint olyan, mintha falusi rokonaimnál került volna az asztalra. Szinte az egész fogás rendben van, viszont a rántott húsért kifejezetten haragszom.

Pont:8/10

Mennyiség: Voltunk jó páran, kisebb, nagyobb étvággyal megáldva, de ha a hússzeletek számát nézem, akkor egy ilyen tál 3 embernek biztosan elég. Ha ezekhez hozzá számolom a gombákat és a sajtszeleteket is, akkor bizony ez lehet akár négy fő is. A teli bendő, úgy gondolom, az étlapon megtalálható 2 és 4 fős tállal is garantált, nem ez az a hely, ahol a vendég hasán akarnak spórolni. Az imént nem említettem a tartár mártást, ami kötelező kiegészítője a sajtnak és a gombának, de azért ide zárójeles megjegyzésnek leírnám, hogy adagra, állagra és ízre is kifogásolhatatlan minőségben került az asztalra. Miközben várakoztunk a tálakra, azért leselkedtem, hogy a szomszédos asztaloknál mi is a helyzet, és nem igazán tűnt fel elégedetlen, éhesen maradt vendég.

Pont:9/10 

Ár/érték: Tartozok ismét egy vallomással, az pedig az, hogy szerencsére ezt a számlát nem én rendeztem. Az étterem étlapján a két személyes tál 3500 a 4 személyes pedig 5500 forintos áron szerepel. Ez a tál minden bizonnyal az utóbbi árához van közelebb, viszont különbségek azért vannak. A mi táljainkon a máj és a karfiol nem kapott helyet, de a hiányosságot szép szelet húsok feledtették. A rántott hús az egyetlen, amit nem értek, mert ezt mindenki tudja, hogy ennél jobban nem lehet elrontani. A só még bele borulhat a levesbe, de aki üti a húst, az bizony látja, hogy mennyire lesz vékony és az, hogy át lehet látni a szeleten, mielőtt bepanírozzák az bizony nem jó irány. Ha csak kirándulnátok egyet és útba esik Leányfalu, akkor összességében ajánlom a helyet, de ha családi, baráti rendezvényre kerül sor, akkor jelezzétek, hogy a vastag húst szeretitek, akár úgy is, ha többe kerül.

Pont:8/10