Select Page

Hachapuri – Húsos-babos hajó – grúz vaníliás fánk

Hachapuri – Húsos-babos hajó – grúz vaníliás fánk

Tegnap este kiszabadulva a betondzsungelbe nekiláttam egy újabb étterem felkeresését. Történetesen egy ajánlás nyomán tértem be, a nem oly régen nyitott Hachapuri önkiszolgáló-étterembe. Elsőre mikor megláttam egyből a harcsa pöri ugrott be, fogalmam sincsen miért, köze nincs a kettőnek egymáshoz. A grúz konyháhozz kapcsolódó élményeim száma alulról veri a nullát, tudom, hogy létezik, szeretik a szószokat és nagyon sok ételhez használnak fokhagymát.

A benga nagy zebrákkal ellátott Bajcsy-Andrássy kereszteződéstől pár méterre található maga a hely. Belépve egyből a személyzettel találjuk magunkat szembe, akik tényleg kedvesen segítenek legyen bármilyen hülye kérdésünk. Kapunk egy NFC-s kártyát, melynek segítségével kérhetjük a különböző fogásokat a pultnál, fizetni távozásunkkor kell, így ottlétünk alatt csak a kártyát kell használnunk. A pult több részre oszlik, külön salátás, külön desszertes/italos és külön főételes szekció. Főtétel rendelése esetén, ami esetemben történetesen a húsos-babos hajót jelenti, kapunk egy kütyüt amit összelőnek rendelésünkkel így nyugodtan helyet foglalhatunk míg nem készül el az étel, majd miután elkészül a kért fogás, a ketyere vadul rezegni, villogni és csipogni fog.

A hajó valójában a Hachapuri nevet viseli, mely egy tésztaétel melybe szinte bármit lehet töltelék gyanánt rakni. Formája eltérő lehet, itt és most a hajó a befutó. Köretnek egy kukoricás-mentás golyót álmodtam a képbe, illetve ha leborítunk egy grúz szörpöt is akkor ajándékba kapunk egy vaníliás fánkot is. Ilyen ajánlatnak nehéz ellenállni, így szép kis lakoma lett a vacsorából.

Akik szeretnének egy kicsit jobban megismerkedni Grúziával, azoknak tökéletes alap lehet az erről szóló Wiki-cikk.

Esztétikai megjelenés: A hajó tényleg hajó, egy vastagtésztás teknőként szolgál a töltelék számára, mely ránézésre majdnem olyan, mint a chilis bab. Tésztája jó vaskos és szerencsére sehol nem kapott léket a ladik, így egyetlen olajos csepp sem tud kiszabadulni fogságából. Egyszerű mégis nagyon pofás étel. A már említett köret természetesen kapott egy kis szószt, amit egy kanált formáló kicsit csészében kapjuk. Az ajándék fánk esetében kérhetünk csokis öntetet ha szeretnénk, de enélkül is egészen látványos, finom porcukorral hintett. Precíz és szép tálalás, sok éttermet gyaláz így is, hogy félig önkiszolgáló az étterem.

Pont: 9/10

Ízvilág: A hajó tésztája egyszerre hasonlít kicsit a lángoséra és a még magyarosabb kenyérlángoséra is. Kellemes szellősebb, könnyen fogyasztható tészta. A töltelék a látszat után is hozza a chilis bab élményt (kukorica nincs), annyi különbséggel, hogy ebben a hús van jelentős túlerőben. Finoman fűszeres, én bele mernék álmodni egy kis csípősséget is például paprika formájában. Miután elfogyasztottam 90%-át sikerült észrevennem, a tájékoztató videót miszerint ezt az ételt kézzel kell fogyasztani és nem késsel-villával. Sajnos erről alaposan lemaradtam és valószínűleg kiérdemeltem a nap gyökere címet is személyzet köreiben. Az eredeti koncepció, hogy a tésztából csippentve mártogatósként kell elfogyasztani a hachapurit. A szörpből sajnos a megszokott limonádésat kértem, pedig sokkal jobban illetve volna egy egyedibb fajtát kipróbálnom. Ízre tökéletes, nem cuppogtatóan édes, mégis azért érezni, hogy van benne cukor. A fánk könnyed és a belsejében lapuló vanília töltelék valami isteni, ezt tetőzi a vékony porcukor réteg. A köretként szolgáló kukoricás golyó ízre tiszta kukorica, viszont a mentát én annyira nem véltem benne felfedezni íz ügyileg. Az öntetben megjön a jó kis hagymás ízvilág, állagra híg ami picit meglepett. Összességében egy tradicionális étel nagyon jó minőségben, amihez szintén tökéletes édesség is párosul.

Pont: 10/10

Mennyiség: Csalóka, a hajó nem tűnik nagynak viszont egészen laktató, amit ha megfejelünk némi édességgel akkor garantál a siker és telített has. Sajnos a fent említett baklövésem miatt nem tudom, hogy mekkora szeletekkel kellene kitunkolni a tölteléket, de majd legközelebb ezt is kikísérletezem. A kukoricás köret inkább érdekességként szolgál, mennyiségre egészen sokat kellene belőle venni, de a hajó is elegendő önmagában egy átlagos étkezésre. A fánkot nem mérlegeltem le, de egy átlagos méretűnek tűnik, persze nem a nagyi fajta “egyél egyet kis unokám, nem sok az” – aztán mégis belehalsz kategória. Ez a szett így bőven elegendő, meg is lepett én ennél “lájtosabb” élményre számítottam a látottak alapján. Főétkezésre ez így elegendő, saccra megvan az öt órás adag tuti.

Pont: 9/10

Ár/érték: Andrássy úton étkezni alapvetően jó pár százalék plusszal terheli tárcánkat, itt mégis egészen földhöz ragadt árakon juthatunk kiváló minőségű ételhez. A hajó 1490 forint, de ez a legdrágább a kategóriában, vannak olcsóbbak is, illetve vega változatok is elérhetőek azok számára akik nem esznek húst. A szörp (3dl) 330 forint  ha jól emlékszem, amihez jár az ajándék fánk, így a kettő együtt tökéletesen elfogadható. A kis gombócunk mentásan 170 forint, ezekből alapvetően többet kellene venni, de ezek nélkül is jól lakhatunk szerintem. Engem teljesen megfogott amit a Hachapuri művelt. High-tech megoldások mellé elegáns letisztult belső párosul. Tervezem, hogy egyszer még legalább visszatérek és akkor kislányos zavaromon túllépve több autentikus grúz fogást is lecsekkolok. A sok burger-pizza-gyros-tex-mex étterem mellett végre valami új ami kifejezetten tetszetős és minőségi.

Pont: 9/10